ΑΛΜΥΡΟΣ

Πάλι πρόσφυγες στο ΣΕΑ Αλμυρού

πάλι-πρόσφυγες-στο-σεα-αλμυρού-77698

Συντονιστικό όργανο συγκρότησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τους δήμους

Συντονιστικό όργανο για το προσφυγικό με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τη συμμετοχή των δήμων των πρωτευουσών των τεσσάρων νομών, την ΠΕΔ και το οποίο θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή της Εκκλησίας, της 5ης ΥΠΕ και των εθελοντικών οργανώσεων και των ΜΚΟ, συγκροτήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός δέχτηκε τηλεφώνημα στο κινητό του από τον επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Δημήτρη Βίτσα ο οποίος τον ενημέρωσε ότι σήμερα Κυριακή η Θεσσαλία θα πρέπει να δεχτεί 800 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, οι πρόσφυγες που προωθούνται από την Αθήνα προς τα βόρεια σύνορα θα κατανεμηθούν σε σταθμούς ανάσχεσης και τονίστηκε πως θα παραμείνουν για λίγες ημέρες, ενώ θα κατανεμηθούν ισόποσα στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες.

Για την άμεση φιλοξενία τους υποδείχθηκαν οι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Ευαγγελισμού και Αλμυρού, ενώ εγκαίρως θα υποδειχθούν χώροι και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.

Ο Πρόεδρος του Συντονιστικού το οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου μεθαύριο Τρίτη για να εκτιμήσει τις προτάσεις των δήμων για χώρους μεσοπρόθεσμης παραμονής, τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τις οποίες όμως απαιτείται προσοχή καθώς εμπλέκονται σε εθνικά ζητήματα.

Ο κ. Αγοραστός στην τοποθέτησή του ενημέρωσε τους δημάρχους για τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα με τους αρμόδιους υπουργούς τις τελευταίες ημέρες και τα αποτελέσματα τους. Οπως ανέφερε πρώτο θετικό στοιχείο είναι ότι επιτέλους η κυβέρνηση συγκρότησε ομάδα διαχείρισης για το προσφυγικό με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Δημ. Βίτσα. Παράλληλα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να λύσει τα ζητήματα νομιμότητας που προέκυψαν όλο αυτό το διάστημα με τις δαπάνες της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Επίσης εξαγγέλθηκαν προσλήψεις στους δήμους και τις περιφέρειες, όπως και επιπλέον πόροι για τη διαχείριση του προσφυγικού. Κάτι για το οποίο όμως οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας περιμένουν να το δουν στην πράξη και εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι στους χώρους, που θα δημιουργηθούν για τη μεσοπρόθεσμη παραμονή των προσφύγων, τις όποιες παρεμβάσεις υποδομών χρειαστούν θα τις πραγματοποιήσει ο στρατός με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Επιπρόσθετα ο κ. Αγοραστός ζήτησε την καταγραφή όλων των εθελοντικών οργανώσεων και των ΜΚΟ έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποιός δραστηριοποιείται που και τι κάνει, ενώ ενημέρωσε ότι ζήτησε και από το αρμόδιο υπουργείο τον πλήρη έλεγχο των κονδυλίων που μέχρι σήμερα έχουν πάρει οι ΜΚΟ και πως τα έχουν αξιοποιήσει.

Οπως ανέφερε ο περιφερειάρχης: «Η τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δείξει όλες αυτές τις μέρες το ανθρώπινο πρόσωπό της. Η Θεσσαλία έγινε μια γροθιά και αντιμετωπίσαμε από κοινού την ολιγοήμερη παραμονή των προσφύγων χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Κάναμε το καλύτερο δυνατό και χωρίς να έχουμε ενημέρωση από το κεντρικό κράτος, κινηθήκαμε άμεσα περιθάλποντας μάλιστα και βαριά ασθενείς χωρίς να έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τέτοιες συνθήκες. Πρέπει όμως να έχουμε έναν καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα. Ανησυχούμε, αλλά δε φοβόμαστε. Χρειάζεται ψυχραιμία και συνέργεια για να διαχειριστούμε μια πολύ δύσκολη και σύνθετη κατάσταση. Η σύνοδος κορυφής της Δευτέρας στις Βρυξέλλες θα καθορίσει πολλά για την μετέπειτα πορεία. Η εικόνα της χώρας σίγουρα δεν είναι καλή στο εξωτερικό, όμως εμείς σαν Αυτοδιοίκηση είμαστε εδώ υπερκομματικά πατριώτες να αλλάξουμε αυτή την εικόνα κάνοντας το καλύτερο δυνατό», σημείωσε ο Κώστας Αγοραστός.

«Πόρτα» στην Αποκεντρωμένη

Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους διαφώνησαν έντονα με την απόφαση της Ε.Ε. να κατανεμηθούν τα επιπλέον χρήματα που προορίζονται για το προσφυγικό / μεταναστευτικό σε ΜΚΟ, κάτι που όπως σημείωσαν συμβαίνει γιατί δεν εμπιστεύονται τη διαχείριση της κυβέρνησης, η οποία μέχρι σήμερα έδειξε ότι είναι απούσα. Παράλληλα τόνισαν ότι δεν πρόκειται να αποστείλουν προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τα στοιχεία για τις ΜΚΟ και τις εθελοντικές οργανώσεις που δρουν στους δήμους τους καθ’ ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δεν εμφανίστηκαν μέχρι σήμερα πουθενά, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι αποτελούν έναν γραφειοκρατικό οργανισμό και τίποτε άλλο.

Παράλληλα οι δήμαρχοι ανέφεραν ότι άμεσα θα συγκαλέσουν είτε Δημοτικά Συμβούλια είτε συναντήσεις με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, ώστε να υποδείξουν μέχρι αύριο Δευτέρα χώρους μεσοπρόθεσμης παραμονής προσφύγων.

Οπως έγινε γνωστό, μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη με τους δήμους και τη συμμετοχή της Εκκλησίας, της 5ης ΥΠΕ, των ΜΚΟ και των εθελοντικών οργανώσεων έτσι ώστε να διευρυνθεί το συντονιστικό όργανο και να καταγραφούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και Καρδίτσας Β. Τσιάκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Μουζακίου Γ. Κωτσός, οι δήμαρχοι Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου, Βόλου Θάνος Θεοδώρου, Καρδίτσας Φ. Αλεξάκος, Αλμυρού Δημ. Εσερίδης, Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτης, Καλαμπάκας Χρ. Σινάνης, Κιλελέρ Θαν. Νασιακόπουλος, Νοτίου Πηλίου Ν. Φορτούνας, Παλαμά Γ. Σακελλαρίου, Λίμνης Πλαστήρα Δημ. Τσιαντής, Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας, Σκιάθου Δημ. Πρεβεζάνος, Σοφάδων Θ. Σκάρλος, Τεμπών Κ. Κολλάτος, Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης, Φαρκαδόνας Θαν. Μεριβάκης, και η δημοτική σύμβουλος Φαρσάλων κα Δέσποινα Συροπούλου.

ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Ερημωμένα εργοστάσια στις ΒΙΠΕ Βόλου και Λάρισας

Αναφερόμενος στα κριτήρια του υπουργείου για χώρους μεσοπρόθεσμης παραμονής προσφύγων, οι οποίοι όμως θα τηρούν κάποιες προϋποθέσεις, θα έχουν την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και δεν θα επηρεάζουν την κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου. Δηλαδή θα βρίσκονται σε απόσταση 20 χλμ. από τον οδικό άξονα της ΠΑΘΕ, δεν θα χωροθετηθούν σε δήμους που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς (εξαιρέθηκαν από τη Μαγνησία κατά συνέπεια ο δήμος Βόλου, οι δήμοι του Πηλίου και των νησιών) κ.α.

Στην ουσία στη Μαγνησία μιλάμε για τους δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, ενώ στην περιοχή του Βόλου εξετάζεται μόνο η περίπτωση της βιομηχανικής περιοχής καθώς την Τρίτη στη συνεδρίαση του Συντονιστικού θα υποβληθεί κατάλογος με τα κλειστά εργοστάσια στη ΒΙΠΕ Βόλου και Βελεστίνου.

«Στην προσεχή σύσκεψη θα εξετάσουμε τις προτάσεις για τους χώρους και θα δούμε πως λειτουργεί το Συντονιστικό για τον επισιτισμό, τη διαμονή και δημόσια υγιεινή των προσφύγων», κατέληξε ο κ. Αγοραστός ενώ έγινε γνωστό πως ο δήμος Βόλου θα στείλει στο δήμο Αλμυρού έξι χημικές τουαλέτες ώστε να αναπτυχθούν στον ΣΕΑ Αλμυρού, ανάλογα με τον αριθμό των προσφύγων που αναμένονται εκεί σήμερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου