ΤΟΠΙΚΑ

Waterland και κατασκηνώσεις

waterland-και-κατασκηνώσεις-775267

Οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση ακινήτων του Δήμου που βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Νέας Αγχιάλου, παρουσία του Δημάρχου Πάνου Σκοτινιώτη και με τη συμμετοχή των αρμόδιων Αντιδημάρχων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αγχιάλου και των φορέων της περιοχής.

Κοινή ήταν η άποψη ότι η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής είναι στη σωστή κατεύθυνση και ότι πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο αξιοποίησης της σημαντικής ακίνητης περιουσίας, με σεβασμό στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον και με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Δήμαρχος Π.Σκοτινιώτης τόνισε ότι η Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου κατέχει στρατηγική θέση στο σχεδιασμό του ενιαίου Δήμου Βόλου. Η στρατηγική αυτή θέση της Ν.Αγχιάλου αποτυπώνεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου και θα αποτυπωθεί ακόμη πιο συγκεκριμένα στο Γ.Π.Σ. Ν.Αγχιάλου.

Επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής, όπως είπε, είναι η ανάδειξη του υπερτοπικού χαρακτήρα της περιοχής, μέσα από την αξιοποίηση των μεγάλων συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, όπως το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας (VOL), το Αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών, αλλά και η δημοτική ακίνητη περιουσία, τις δυνατότητες της οποίας, ως προς την αξιοποίησή της, δεν διαθέτει καμία άλλη περιοχή του ενιαίου Δήμου Βόλου.

«Λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων η Νέα Αγχίαλος μπορεί να αποτελέσει την “εμπροσθοφυλακή” για την τουριστική ανάπτυξη όχι μόνο του Δήμου Βόλου, αλλά ευρύτερα του Νομού Μαγνησίας και ολόκληρης της Θεσσαλίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Αναφερόμενος γενικότερα στο στόχο της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα του δημοτικού έργου, σε μια προσπάθεια να ανοίξουν νέες προοπτικές για την περιοχή και την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας. Έτσι, μετά από την ολοκλήρωση της καταγραφής των ακινήτων, η οποία αποδείχθηκε μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, η Δημοτική Αρχή είναι έτοιμη να περάσει στη φάση της αξιοποίησης ξεκινώντας από τρία ακίνητα, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου.

Πρόκειται για παραλιακή έκταση (δυο γεωτεμάχια), η οποία διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες αξιοποίησης. Την καταρχήν πρόταση της Δημοτικής Αρχής παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης και Δημοτικής Αστυνομίας Δημ.Δερβένης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα στοιχεία της προτεινόμενης επένδυσης.

Στα πλεονεκτήματα της έκτασης, η οποία συνολικά πλησιάζει τα 100 στρέμματα, καταγράφεται το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στο αστικό συγκρότημα, δίπλα σε μεγάλους οδικούς άξονες, ενώ δεν υπάρχουν δεσμεύσεις από τις χρήσεις γης. Η πρόταση του Δήμου Βόλου αφορά τη δημιουργία επένδυσης ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και υψηλής ποιότητας, φιλική στο φυσικό και το ανθρώπινο περιβάλλον της Ν.Αγχιάλου, με δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και θα προσθέσει εισόδημα στην τοπική οικονομία.

Τέτοια επένδυση θα μπορούσε να είναι μια τουριστική οργανωμένη κατασκήνωση υψηλής ποιότητας, είτε για ΑμεΑ είτε παιδική, βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών και όρων που θα τεθούν ως προϋπόθεση στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής συμφώνησε καταρχήν το σύνολο των φορέων της περιοχής, διατυπώνοντας επιμέρους παρατηρήσεις, αλλά και συμπληρωματικές προτάσεις, με στόχο κυρίως να αποτραπεί η παρεμπόδιση της πρόσβασης. Μία από τις προτάσεις διατυπώθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Θεολ.Διαμαντένια, ο οποίος πρότεινε να εξεταστεί επιπλέον και το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας “Waterland”.

Ο Δήμαρχος Βόλου επισήμανε ότι θα μπορούσε η συγκεκριμένη επένδυση να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη δημιουργία υψηλών προδιαγραφών κάμπινγκ ή παιδικής κατασκήνωσης, από τον ίδιο ή διαφορετικούς επενδυτές, στα δυο προς αξιοποίηση γεωτεμάχια.

Να σημειωθεί ότι από την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, έχει προκύψει μία ακόμη ιδιαίτερα σημαντική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου, η οποία διαθέτει μεγάλες δυνατότητες επενδυτικής αξιοποίησης. Πρόκειται για ομάδα αγροτεμαχίων που βρίσκονται στη θέση Λόγγος.Είναι η περιοχή στην οποία είχε προταθεί να γίνει το Μεσογειακό χωριό, και, όπως διευκρίνισε ο κ.Δερβένης, θα υπάρξει σύντομα πρόταση αξιοποίησής της, μόλις ξεκαθαριστούν οι όροι χρήσης.

Κλείνοντας τη συνάντηση ο Δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι έγινε μια ιδιαίτερα χρήσιμη συζήτηση και ότι οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από τους συμμετέχοντες θα ληφθούν υπόψη, πριν αποφασιστεί το επόμενο βήμα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Νέας Αγχιάλου. Ο τοπικός Αντιδήμαρχος Παντελής Πελεκάνος σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η Δημοτική Αρχή να έχει τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας στις προσπάθειες που κάνει για την αξιοποίηση της περιουσίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών Ηλ.Ξηρακιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ηλ.Καραπατάκης και Μ.Τσιάμη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Ν.Στάνιος, ο πρώην Δήμαρχος Ν.Αγχιάλου Δ.Δράγνες, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» Γ.Κίτσιος, ο Πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Γ.Ταβέλης και μέλη του Συλλόγου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Ξενοδόχων Β.Ασδεράκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Χρ.Καρανικόλα, ο Α.Μαλαματζής εκ μέρους του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, ο Ι.Μόσδρομος μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ν.Αγχιάλου και μέλος του Αθλητικού Συλλόγου «Πύρασος», ο Γ.Πλατανιάς μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου «Φθιώτιδες Θήβες – Αγχίαλος».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου