ΤΟΠΙΚΑ

Στο «κόκκινο» η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

στο-κόκκινο-η-μονάδα-τεχνητού-νεφρο-774662

«Νεφρολόγος τέλος…» Ξεχάστε τις προσλήψεις στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου ήταν η απάντηση των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας στο αίτημα των Νεφροπαθών Μαγνησίας για την άμεση πρόσληψη επικουρικών γιατρών στη Μονάδα που έχει φτάσει στα όρια της με αποτέλεσμα την αφάνταστη ταλαιπωρία όσων υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Στο «κόκκινο» τα μηχανήματα από την πολυχρησία.

Η νέα Μονάδα λειτουργεί τα έξι τελευταία χρόνια με 22 μηχανήματα καθημερινώς σε τρείς βάρδιες από τα οποία τα 12 είναι 15ετίας και άνω και τα 10 λειτουργούν ήδη μία 7ετία.

Η πολυχρησία έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να προκύπτουν διάφορα απρόοπτα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των νεφροπαθών.

Ο πρόεδρος των Νεφροπαθών Μαγνησίας Βασίλης Γιαννακός ανακάλυψε χθες ότι από τους 5 επικουρικούς γιατρούς που θα προσληφθούν από τους 20 που είχαν αρχικά ζητηθεί, κανείς δεν προορίζεται για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και ενώ έχουν απομείνει μόνο 3 γιατροί νεφρολόγοι, ο συντονιστής διευθυντής και δύο επιμελητές για να εξυπηρετήσουν 105 άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, 45 μεταμοσχευμένους και 30 άτομα σε πλύση περιτοναϊκής , χωρίς να υπολογίζονται τα έκτακτα περιστατικά, οι επισκέψεις και τα εξωτερικά ιατρεία, οι συνταγογραφήσεις, οι ιατρικές γνωματεύσεις που πρέπει να συντάσσονται καθημερινά για το ΚΕΠΑ στο ΙΚΑ Βόλου.

Την ίδια ώρα σοβαρό είναι το πρόβλημα με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού καθώς σήμερα η Μονάδα τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με 17 νοσηλευτές εκ των οποίων η μία είναι προϊσταμένη ενώ σύμφωνα με τους νεφροπαθείς απαιτούνται περίπου 22 νοσηλευτές (7 για πρωινή βάρδια, 7 για την απογευματινή, 7 για κάλυψη ρεπό και αδειών και μία προϊσταμένη προκειμένου να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος που σημειωτέον το καλοκαίρι ειδικά εξυπηρετεί και επιπλέον αιμοκαθαρόμενους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου