ΤΟΠΙΚΑ

Περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις ενσήμων

περίθαλψη-χωρίς-προϋποθέσεις-ενσήμω-774577

Λύση «στο γόρδιο δεσμό» της ασφάλισης αναζητούν οι οικοδόμοι της Μαγνησίας. Ζητούν θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς να συντρέχουν άλλες προϋποθέσεις καθώς οι περισσότεροι πλέον στερούνται ενσήμων και δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα 50 ένσημα που είναι το όριο που θέτει το ΙΚΑ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης «καίει» τους περισσότερους οικοδόμους στο Βόλο. Χθες αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο Κώστα Σιάρρα επισκέφτηκε το ΙΚΑ Βόλου και τη διευθύντρια προκειμένου να εκθέσει το πρόβλημα και τη δυστοκία που έχει δημιουργηθεί και να ζητήσει να ισχύσει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Όπως σας είναι γνωστό λόγω της κρίσης και της πρωτοφανούς ανεργίας που πλήττει τα τελευταία χρόνια τον κλάδο της οικοδομής τα τελευταία χρόνια, η πλειοψηφία των οικοδόμων στο Βόλο, αδυνατεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω έλλειψης ενσήμων.

Η περίπτωση δεν αφορά σε μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά πρόκειται για ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα καθώς επτά στους δέκα οικοδόμους στο Βόλο αδυνατούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτούς και τις οικογένειές τους και είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι από κάθε θεραπεία και φάρμακα» σημειώνεται αντίστοιχα και στο σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε το Συνδικάτο που επίσης επισημαίνει ότι «το πρόβλημα έχει σαφώς ιδιαίτερα σημαντική κοινωνική διάσταση για αυτό και ζητά τη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας χωρίς προϋποθέσεις, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους οικοδόμους που δεν πληρούν τα κριτήρια , λόγω της κρίσης, να έχουν το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα της ιατρικής κάλυψης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περίοδο που διανύουμε περισσότεροι από 4.000 οικοδόμοι είναι άνεργοι ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και στις οικοδομές που ακόμη ανεγείρονται απασχολούνται κατά κύριο λόγο αλλοδαποί. Η ανεργία στον κλάδο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με αποτέλεσμα να θεωρείται τυχερός ακόμη και αυτός που κάνει δύο μεροκάματα το μήνα ενώ πλέον οι περισσότεροι εξαιτίας της αναδουλειάς κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν μακροχρόνιοι άνεργοι. Σε συνδυασμό μάλιστα με το ποσοστό των ανασφάλιστων οικοδόμων και εργατοτεχνιτών το σκηνικό που υπάρχει τείνει να γίνει εφιαλτικό.

Το πάγιο αίτημα του συνδικάτου είναι το κατώτερο μεροκάματο να ανέρχεται στα 52 ευρώ, για τον τεχνίτη 75 ευρώ ενώ επίσης καθολική είναι η απαίτηση πλέον να προσμετράται ο χρόνος ανεργίας ως συντάξιμος, να θεωρούνται τα βιβλιάρια ασθενείας όσο διαρκεί η κρίση χωρίς ένσημα καθώς επίσης καλύτερη επιθεώρηση στις οικοδομές για θέματα υγιεινής και ασφάλειας . Σύμφωνα με τους οικοδόμους πρόκειται για τη χειρότερη περίοδο που διανύουν τα τελευταία 30 χρόνια όχι μόνο για την ανεργία αλλά και για τις στρεβλώσεις του συστήματος που έχουν ουσιαστικά «μετατρέψει» τους οικοδόμους, σε επαίτες ακόμη και μίας ελάχιστης ασφάλισης για να μπορούν να έχουν δικαίωμα να εξεταστούν από γιατρό καθώς παρά την άσχημη κατάσταση οι οικοδόμοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν τουλάχιστον 50 ένσημα για να μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου