ΤΟΠΙΚΑ

Ανατροπή συμβολαίου για το οικόπεδο Παρασκευοπούλου αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο

ανατροπή-συμβολαίου-για-το-οικόπεδο-π-774183

Συνάντηση με τον πρύτανη Ζήση Μαμούρη θα έχει μεθαύριο Δευτέρα ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος στο γραφείο στο δημαρχείο – Αρχίζει η «τυπική» διαδικασία επιστροφής του ακινήτου

Τη διαδικασία, που έχει χαρακτηριστεί ως τυπική, για την επιστροφή του ακινήτου της οδού Παρασκευοπούλου στο Ε9 του Δήμου Βόλου, προκειμένου εκεί να αναγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο, όπως συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κώστα Τσιάρα, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, την περασμένη Τετάρτη, ξεκινά η δημοτική αρχή.

Την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιανουαρίου, έρχεται προς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις έξι το απόγευμα, εισήγηση για τη «λήψη απόφασης αναφορικά με την ανατροπή της σύμβασης πώλησης, που καταρτίστηκε με το υπ’ αριθμ. 6968/2005 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Βόλου Γαρυφαλλιάς Γιαννουλή – Ζέρβα, λόγω πλήρωσης διαλυτικής αίρεσης- αυτοδίκαιη επιστροφή της κυριότητας του πωληθέντος ακινήτου στον Δήμο Βόλου».

Προηγουμένως, την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, στις 9:30 το πρωί, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, θα έχει συνάντηση με τον πρύτανη, Ζήση Μαμούρη για να συζητήσουν το θέμα του οικοπέδου της Παρασκευοπούλου το οποίο είχε αγοράσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έναντι συμβολικού τιμήματος πριν από 16 χρόνια.

Χθες, ο κ. Μπέος επικοινώνησε τηλεφωνικώς, με τον κ. Μαμούρη, τον οποίο προσκάλεσε στο γραφείο του στο δημαρχείο Βόλου, προκειμένου να μιλήσουν για τη συναινετική επιστροφή του ακινήτου στον Δήμο Βόλου.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία, ο κ. Μαμούρης δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ενημερώθηκε από τον Τύπο για το ζήτημα του οικοπέδου, με τον δήμαρχο να του εξηγεί τις επείγουσες διαδικασίες που έπρεπε να διεκπεραιωθούν.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Μαμούρης, υποστήριξε ότι το οικόπεδο είναι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τις υπηρεσίες του ιδρύματος, έχει εκπληρώσει και τους δύο όρους της αγοράς έναντι του συμβολικού τιμήματος των 150.000 ευρώ. «Εχουμε αποπληρώσει και το τίμημα σε γραμμάτια και επιπλέον είχαμε κινήσει εγκαίρως τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του οικοπέδου. Υπάρχουν προμελέτες και αιτήματα σε φορείς για την ανέγερση φοιτητικής εστίας», αναφέρει ο κ. Μαμούρης.

Ο ίδιος δε υπογραμμίζει ότι «το οικόπεδο δεν είναι δικό μου». «Ακόμη κι αν υπάρξει συναίνεση για την επιστροφή του θα πρέπει να κινηθεί μία θεσμική διαδικασία. Να εγκριθεί από το πρυτανικό συμβούλιο, στη συνέχεια από τη Σύγκλητο και βεβαίως να εκτιμηθεί τι αντάλλαγμα θα δώσει ο Δήμος στο Πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο κ. Μαμούρης επισημαίνοντας ότι ήδη υπάρχουν αιτήματα ακαδημαϊκών για παραχώρηση από τον Δήμο στο Πανεπιστήμιο του κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου.

Για τον Δήμο Βόλου πάντως όπως και για το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε γνώση του οποίου είναι το θέμα εξ αρχής, η διαδικασία χαρακτηρίζεται τυπική και ως τέτοια θα εισαχθεί προς έγκριση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Για τον Δήμο Βόλου η διαλυτική αίρεση που προέβλεπε αξιοποίηση της έκτασης εντός τριετίας από την πώληση του ακινήτου, δεν έχει πληρωθεί και από το 2009 ουσιαστικά το ακίνητο είναι του Δήμου.

Σύμφωνα δε με τη νομοθεσία «όταν η διαλυτική αυτή αίρεση πληρωθεί γιατί πέρασε άπρακτη η προθεσμία μέσα στην οποία όφειλε ο αγοραστής να ενεργήσει, τότε, κατά τη βούληση των μερών, που σαφώς εκφράστηκε και είναι σύμφωνη με τα οριζόμενα στην παραπάνω διάταξη του άρθρου 202 του ΑΚ, ανατρέπεται η όλη σύμβαση τόσο κατά την ενοχική όσο και κατά την εμπράγματη ενέργειά της, με την έννοια ότι παύει αυτή να ισχύει μόνο αν επέλθει το αιρετικό γεγονός και επανέρχεται αυτοδικαίως η προηγούμενη κατάσταση, άρα και η κυριότητα στον πωλητή, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργειά του και μάλιστα δήλωση υπαναχωρήσεως, η οποία, άλλωστε, εφόσον κατά τη βούληση των συμβαλλομένων αυτοδικαίως ατονεί η σύμβαση μόλις πληρωθεί η αίρεση, στερείται κάθε έννοιας και αντικειμένου (ΑΠ 2099/2009, ΑΠ 848/2008, ΑΠ 1017/1988, ΜΠρΑθ 2691/2012 Νόμος)».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου