ΤΟΠΙΚΑ

Σήμερα η νεκροψία στον άτυχο 26χρονο

σήμερα-η-νεκροψία-στον-άτυχο-26χρονο-772736

Στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης παρουσία εισαγγελέα- «Ασύστολο ψέμα» η σύνδεση του θανάτου τουάτυχου νέου με την καταγγελία του για αστυνομική βία, λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, παρουσία εισαγγελέα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη μετά από αίτημα του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η νεκροψία – νεκροτομή του άτυχου 26χρονου Βολιώτη Βασίλη Μάγγου, που βρέθηκε προχθές νεκρός από τη μητέρα του στο σπίτι τους στο κέντρο του Βόλου.

Το αίτημα της οικογένειας του 26χρονου να γίνει η νεκροτομή αύριο Πέμπτη και όχι σήμερα Τετάρτη στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω έξοδα, δεν έγινε αποδεκτό από την Εισαγγελία Βόλου, καθώς η διαδικασία είχε ήδη δρομολογηθεί.

Ο θάνατος του άτυχου νέου από νωρίς χθες το πρωί έγινε προσπάθεια να συνδεθεί με την καταγγελία του 26χρονου πριν από έναν μήνα για αστυνομική βία μία μέρα μετά τα επεισόδια στο συλλαλητήριο για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ έξω από τα δικαστήρια Βόλου. Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αντέδρασε αστραπιαία και προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου του άτυχου νέου ζήτησε να παραστεί εισαγγελέας στη νεκροψία. Αμεση ήταν και η παρέμβαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έκανε λόγο για «ασύστολο ψεύδος» και «αθλιότητες».

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ενημέρωσε ότι για τον αιφνίδιο θάνατο διενεργείται προανάκριση από την αρμόδια Υπηρεσία.

«Παραγγέλθηκε νεκροψία – νεκροτομή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.

Με αίτημα του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στη νεκροψία – νεκροτομή θα παραστεί και εισαγγελέας.

Σεβόμενοι τη μνήμη του νεκρού παιδιού και τη θλίψη της οικογένειάς του δεν θα επεκταθούμε στο θέμα πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έσπευσε άμεσα να απαντήσει σε εκείνους, που συνέδεαν τον θάνατο του άτυχου νέου με την καταγγελία για αστυνομική βίακάνοντας λόγο για «ασύστολο ψέμα»και επιρρίπτοντας ευθύνες γι’ αυτό σε ιστοσελίδες και έντυπα, πουεκφράζουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

«Χάθηκε ένας νέος άνθρωπος 26 χρόνων στον Βόλο. Σε ιστοσελίδες και έντυπα, που εκφράζουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο, γίνεται προσπάθεια ή ακόμη χειρότερα συνδέεται ευθέως ο θάνατος με προ μηνός καταγγελία του για αστυνομική βία.

Πρόκειται για αθλιότητα, ασύστολο ψέμα, ακόμη μία, ακόμη ένα. Είναι ανεύθυνοι και αδίστακτοι.

Τα αίτια θανάτου θα αποδειχθούν από τη νεκροψία –νεκροτομή, που έχει διαταχθεί.

Ας αφήσουμε τη μνήμη του παιδιού στην ησυχία του και τους οικείους του στη θλίψη τους», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Στον απόηχο του θανάτου του 26χρονου ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Σε αντίθεση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ουσιαστικά έσπευσε να προκαταλάβει το πόρισμα των ιατροδικαστών, ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεν έκανε ουδεμία επίσημη δήλωση για τον τραγικό θάνατο του 26χρονου νέου στον Βόλο, περιμένοντας τα αποτελέσματα της νεκροψίας –νεκροτομής, που διενεργούν οι αρμόδιες αρχές.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα τοποθετηθούμε.

Προφανώς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Κατανοητοί οι λόγοι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Παρά τη γενικευμένη κατακραυγή για τον χουντονόμο τους, συνεχίζουν να πορεύονται στον κατήφορο ενός νεογκεμπελικού τύπου προπαγάνδας.

Διαρκώς κατασκευάζουν προβοκάτσιες εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο τη συκοφάντηση.

Και αυτή τη φορά θα αποτύχουν οικτρά», προσθέτει ακόμη.

Πυρά εξαπέλυσε και το ΚΙΝΑΛ για τη «βεβαιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» πως ο θάνατος του 26χρονου δεν συνδέεται με τον προ μηνός ξυλοδαρμό του από την ΕΛ.ΑΣ., τον οποίο και είχε καταγγείλει».

Σε ερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος ΑλλαγήςΓιώργος Καμίνης αναφέρεται στο «παράδοξο να σπεύδει το υπουργείο να αποσυνδέσει τον θάνατο του 26χρονου από τις καταγγελίες, προκαταλαμβάνοντας την ιατροδικαστική έρευνα». «Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το υπουργείο οφείλει να έχει ως πρώτιστο μέλημα την αναζήτηση της αλήθειας και όχι την εμπλοκή σε στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων καιζητά να ενημερωθεί αν προέβη η ΕΛ.ΑΣ στη σύλληψη του 26χρονου στις 14 Ιουνίου, αν ναι με ποιες κατηγορίες, αν καταγράφηκε το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων.

Για περιφρόνηση προς του θεσμούς και τη δικαιοσύνη κάνει λόγο από την πλευρά του το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής «ΜέΡΑ 25».

« Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ΜιχάληςΧρυσοχοΐδης, έσπευσε με ανακοίνωσή του να προκαταβάλει το πόρισμα της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του Βασίλη Μάγγου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό ο κ. Χρυσοχοΐδης. Η περιφρόνηση αυτή προς τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, την ίδια τη Δημοκρατία, είναι μια επιλογή που μοιραία θα καταπιεί τους εμπνευστές της», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες το απόγευμα καιη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας. Επικαλείται τον άγριο, όπως ισχυρίζεται ξυλοδαρμό, που υπέστη ο 26χρονος πριν από ένα μήνα και λέει ότι από την πλευρά της θα περιμένει τα συμπεράσματα της νεκροψίας.«Δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Χρυσοχοΐδη στον βούρκο της απανθρωπιάς, στον οποίο ο ίδιος επέλεξε να κυλιστεί, εργαλειοποιώντας το θάνατο ενός νεαρού ανθρώπου για να εξαπολύσει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει.

Νωρίς το πρωί, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ εξέφρασε τη βαθιά της λύπη και το μεγάλο θυμό «για τον άδικο και σκληρό χαμό ενός νέου και άξιου ανθρώπου, «που το έγκλημά του ήταν να αγωνίζεται για τα δημόσια κοινά αγαθά του καθαρού αέρα και νερού. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους δικούς του. Καλό του ταξίδι και ας μην αφήσουμε το θάνατό του να πάει χαμένος! Πολέμησε γενναία με το ήθος του, τις αξίες του, τη στάση ζωής του. Σε έναν πόλεμο άδικο, μονόπλευρο και χωρίς έλεος».

Διαμαρτυρία από τους γονείς του 26χρονου

Η άρνηση της Εισαγγελίας Βόλου να πραγματοποιηθεί η ιατροδικαστική εξέταση αύριο Πέμπτη στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στους γονείς του άτυχου νέου. Ο πατέρας του Γιάννης Μάγγος σε δηλώσεις του, χθες στα Δικαστήρια Βόλου, ανέφερε ότι «το κόστος είναι βαρύ». Ο ίδιος αιτήθηκε και προέτρεψε τον εισαγγελέα για τη νεκροψία: «Θέλουμε να γίνει εδώ. Κάντε τη όπως θέλετε. Δεν θα ταλαιπωρηθεί το παιδί. Να μπορέσουν να έρθουν από μακριά να το δουν», είπε επιπλέον. Από την πλευράς της η απάντηση της Εισαγγελίας Βόλου ήταν ότι η διαδικασία είχε δρομολογηθεί και ότι σε ανάλογα περιστατικά είθισται να γίνεται διαλεύκανση άμεσα. Εχει ενημερωθεί και εισαγγελέας από τη Θεσσαλονίκη για να είναι παρών στη διαδικασία, επισημάνθηκε σύμφωνα με πληροφορίες.

Σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία- όπως λέει- αποσιωπάται το γεγονός του ξυλοδαρμού και το εάν αυτή προδικάζει το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο κ. Μάγγος δηλώνει στο tvxs. gr πως η οικογένεια δεν θεωρεί τον 26χρονο έναν νέο Γρηγορόπουλο: «Δεν λέμε ότι το παιδί μας πέθανε από τα τραύματα. Δεν λέμε πως αυτά ήταν η άμεση αιτία θανάτου του. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο ξυλοδαρμός, που είχαν πέσει δέκα πάνω του και του έσπασαν τα πλευρά, επηρέασε πολύ την ψυχολογία του. Αυτό δεν θα το δείξει καμία ιατροδικαστική έρευνα».

Η καταγγελία

Ο άτυχος νέος σπούδαζε στο Αιγάλεω στο Τμήμα Μηχανικών. Τα καλοκαίρια εργαζόταν σε εποχικές εργασίες στη Σκιάθο και τον χειμώνα ενίσχυε το εισόδημά του ως ντελιβεράς. Διέμενε στον Βόλο με την οικογένειά του και είχε άλλα δύο αδέρφια.

Ο Βασίλης Μάγγος είχε καταγγείλει άγριο ξυλοδαρμό και βασανισμό, από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες διαδήλωσης κατά της καύσης σκουπιδιών, με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η καταγγελία του 26χρονου για αστυνομική βία, η οποία έγινε στις 16 Ιουνίου, αναρτήθηκε στον χώρο των αντιεξουσιαστών athens.indymedia.org και συνοδευόταν από βίντεο. Αναπαράχθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες.

Στις 19 Ιουνίου, σε νεότερη ανάρτησή του, ενημέρωσε για την εξέλιξη της υγείας του. «Πήρα εξιτήριο προχθές το βράδυ, μετά από 4 ημέρες νοσηλείας. Σήμερα πήγα για επαναληπτικές, τα ζωτικά μου όργανα φέρουν βέβαια κακώσεις ακόμα, παρ’ όλα αυτά είναι σε σταθερή κατάσταση και δείχνουν σημάδια βελτίωσης. Και τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. 2-3 μήνες αποθεραπεία και ποιος ξέρει πόσα χρόνια και αν θα βρω το δίκιο μου».

Ο ξαφνικός θάνατός του προκάλεσε προχθές απέραντη θλίψη στον Βόλο. Σε ιστοσελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεκάδες φίλοι του εξέφραζαν τα συλλυπητήριά τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου