ΤΟΠΙΚΑ

Οι «μνηστήρες» του δημαρχιακού θώκου

οι-μνηστήρες-του-δημαρχιακού-θώκου-77243

ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Ποια ονόματα παίζουν για τους Καλλικρατικούς Δήμους της Μαγνησίας – Η εκλογή με 43% άνοιξε… την όρεξη σε πολλούς

Σε δύο μήνες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, με νέο νόμο, που καταργεί την απλή αναλογική για την τοπική αυτοδιοίκηση, να έχει ψηφιστεί, προβλέποντας εκλογή δημάρχου με 43% και πολλούς υποψηφίους «μνηστήρες» για τον δημοτικό θώκο στους Καλλικρατικούς Δήμους της Μαγνησίας.

Πολλοί, μάλιστα, εκτιμούν πως στην πορεία μέχρι τον Οκτώβριο 2023, οπότε και θα «στηθούν» οι δημοτικές και περιφερειακές κάλπες, οι υποψηφιότητες σε όλα τα κόμματα θα «ξεφυτρώνουν» σαν τα μανιτάρια, μέχρι τελικά να «κλειδώσουν» τα πρόσωπα, που είτε με συμμαχίες, είτε ως πολιτικές προσωπικότητες θα θελήσουν να διεκδικήσουν ρόλο στην επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης. Υπό αυτή την έννοια η συζήτηση εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ποια είναι, όμως, τα πρόσωπα, που ήδη ακούγονται στις τοπικές κοινωνίες; Είναι αλήθεια ότι ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο σύνολο σχεδόν των Δήμων, ενώ σε μεγάλο πονοκέφαλο για τα κόμματα εξελίσσεται η κατάσταση, όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι. Σε αρκετούς Δήμους μάλιστα δεν αποκλείεται τα κόμματα να μην δώσουν κανένα χρίσμα, αφήνοντας τις τοπικές κοινωνίες να «μιλήσουν» στην κάλπη.

Τα κομματικά επιτελεία πάντως παρακολουθούν τις διεργασίες και ενημερώνονται σχετικά για τις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για την ώρα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν, σίγουρα όμως θα είναι διαφορετική από το 2019, καθώς η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση απαιτεί προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, οι πρώτες επίσημες υποψηφιότητες αναμένεται να εκδηλωθούν μετά το καλοκαίρι. Οπως εξηγούν, αυτό που «ζυγίζουν» οι φερόμενοι ως υποψήφιοι δήμαρχοι είναι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο και οι ενδεχόμενες εθνικές εκλογές, που, όπως εκτιμούν, θα προηγηθούν των δημοτικών. «Οποιος σπεύσει να δηλώσει υποψήφιος τώρα, θα καεί» λένε χαρακτηριστικά συνομιλητές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και συνιστούν υπομονή.

Πάντως, ο κατάλογος των υποψηφίων δημάρχων σε ορισμένους Δήμους έχει αρχίσει να συμπληρώνεται, έστω κι ανεπίσημα, με τα ονόματα, που ακούγονται, να είναι αρκετά.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ παρουσιάζει σήμερα συνοπτικά τα σενάρια, που διακινούνται σε Δήμους της Μαγνησίας και αφορούν στις διεργασίες, που γίνονται σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κυρίως.

Οι μνηστήρες στον Δήμο Αλμυρού

Στον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο του νομού, όπως όλα δείχνουν, το ενδιαφέρον για την αυτοδιοικητική μάχη του 2023 θα παραμένει αμείωτο μέχρι τέλους.

Ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, επιδιώκοντας τη στήριξη από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κόμματα στήριξαν τον κ. Χατζηκυριάκο και στις προηγούμενες εκλογές.

Στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη. Στις εκλογές του 2019 ο τέως δήμαρχος Δημ. Εσερίδης έχασε, καθώς η ΝΔ ήταν διασπασμένη, διότι είχε κατεβεί και δεύτερο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τη Ζωή Ράππου, που κατετάγη 3η και στον δεύτερο γύρο «έγειρε» τη ζυγαριά υπέρ του κ. Χατζηκυριάκου.

Η επίσημη ΝΔ, σε ερωτήσεις, απαντά ότι ο πρώτος, με τον οποίον θα μιλήσει είναι ο κ. Εσερίδης, ο οποίος είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο. Από τις αποφάσεις, που θα λάβει ο ίδιος, θα εξαρτηθούν και οι επόμενες κινήσεις. Ο τέως δήμαρχος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του ούτε στους στενούς του συνεργάτες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι έριξαν στο τραπέζι το όνομα του Ιωάννη Τέα, αντιπεριφερειάρχη σήμερα, ο οποίος όμως δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται. H ΝΔ θα συνομιλήσει επίσης με τη Ζωή Ράππου, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, που έχει φιλοδοξίες να συνεχίσει στην Αυτοδιοίκηση, ενώ επίσης στα πρόσωπα, που ενδεχομένως να συζητηθούν, περιλαμβάνεται και Ελενα Ράπτη, που υπηρετεί στην Πολιτική Προστασία, κατάγεται από τον Αλμυρό και στις εθνικές εκλογές του 2019 ενδιαφερόταν να είναι στο ψηφοδέλτιο, αλλά κόπηκε.

Τα εκλογικά σενάρια στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου επίσης τα εκλογικά σενάρια, οι ζυμώσεις και οι «συμμαχίες» με φόντο τον δημαρχιακό θώκο έχουν ήδη αρχίσει.

Η κατάσταση σε πολιτικό επίπεδο στον συγκεκριμένο Δήμο είναι σχετικά πολύπλοκη. Η ΝΔ στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 δεν έδωσε επίσημο χρίσμα, στήριξε όμως τον νυν δήμαρχο, μαζί με ένα σημαντικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. «Απέναντι» όμως βρέθηκε ένα επίσης στέλεχος της ΝΔ, ο Χαράλαμπος Πάσχος, ο οποίος έχοντας στο ψηφοδέλτιό του και στελέχη του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ (Απόστολος Παπατόλιας), κατάφερε και πήρε ποσοστό 40%.

Στην παρούσα φάση μία σημαντική μερίδα στελεχών της τοπικής κοινωνίας, που προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης, εκτιμά ότι ο Δημήτρης Νασίκας έχει χάσει ερείσματα και εκλογικές δυνάμεις, μετά από δύο θητείες στον δημαρχιακό θώκο.

Ο δήμαρχος σε ανύποπτο χρόνο έχει δηλώσει στους συνεργάτες του ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ως ανεξάρτητος και εκτιμά ότι διατηρεί ακόμη σημαντική εκλογική επιρροή.

Την ίδια ώρα ακούγεται έντονα το όνομα του Γιώργου Παπαδάμ, τέως προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Ρήγα Φεραίου, ο οποίος εκλέχτηκε πρώτος με 1.000 περίπου σταυρούς και διατηρεί μεγάλα πολιτικά ερείσματα στην τοπική κοινωνία. Επιπροσθέτως πρόκειται για ένα πρόσωπο, το οποίο υπό προϋποθέσεις θα «έβλεπαν» και τα άλλα κόμματα σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί «μέτωπο» απέναντι στη σημερινή δημοτική αρχή.

Εξάλλου στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ τους τελευταίους μήνες έχει αναπτυχθεί δίαυλος επικοινωνίας με φόντο την επικείμενη εκλογική μάχη. Το πρόσωπο, που φέρεται να βολιδοσκοπείται, είναι ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Αραμπατζής, γνωστός επαγγελματίας στον χώρο των αρωματικών φυτών. Πρόκειται για αυτοδιοικητικό στέλεχος με σημαντική αποδοχή. Προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όμως τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χαράλαμπος Πάσχος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Πάσχος δεν θέτει ως προαπαιτούμενο να είναι επικεφαλής συνδυασμού ξανά ο ίδιος. Υπό το πρίσμα αυτό εξετάζει το ενδεχόμενο καθόδου και συνεργασίας με έναν συνδυασμό, ο οποίος θα είναι υπερκομματικός και θα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τον Δήμο «απέναντι στον κ. Νασίκα», όπως λέει.

Νέο πρόσωπο «σφήνα» στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου οι πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αναφέρουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα απασχολήσει έντονα το όνομα της Ελενας Αγαπητού. Πρόκειται για γνωστή επαγγελματία, η οποία προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και βολιδοσκοπείται από στελέχη του κόμματος για να είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου στον Δήμο, σε περίπτωση που ο σημερινός δήμαρχος Πατής Κουτσάφτης δεν θελήσει να συνεχίσει μετά το 2023.

Η Νέα Δημοκρατία ακόμη δεν έχει «ανοίξει» τη συζήτηση για τον συγκεκριμένο Δήμο.

Ολα ανοιχτά στον Δήμο Νοτίου Πηλίου

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου για την ώρα όλα παραμένουν ανοιχτά ως προς τις επιλογές, που θα κάνουν τα κόμματα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο νυν δήμαρχος Μιχάλης Μιτζικός δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επίσημα, αν θα είναι ξανά υποψήφιος ή όχι. Ενα σημαντικό ωστόσο κομμάτι της κεντροδεξιάς παράταξης δεν έχει και τα καλύτερα αισθήματα για τον σημερινό επικεφαλής του Δήμου, γεγονός που δείχνει ότι όλα είναι ρευστά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου φέρεται να επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής αναζητά ένα πρόσωπο «φρέσκο» σε ιδέες, με επιστημονική κατάρτιση και γνώσεις διοίκησης να τεθεί «απέναντι» με αξιώσεις για να κερδίσει τον Δήμο.

Σε αναζήτηση υποψηφίου, που θα μπορέσει να συγκροτήσει «αυτοδιοικητικό μέτωπο» απέναντι στον κ. Μιτζικό, βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πασαρέλα» στη Σκιάθο, χαλαρά σε Σκόπελο, Αλόννησο

Η Σκιάθος είναι μία ειδική περίπτωση για όλα τα κόμματα. Ο κατακερματισμός δυνάμεων καλά κρατεί ειδικά στον αυτοδιοικητικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας, που κατέχει τις περισσότερες δυνάμεις στο νησί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη πληθώρα «μνηστήρων», που θέλουν να τεθούν «απέναντι» στον σημερινό δήμαρχο Θοδωρή Τζούμα, ο οποίος είναι αλήθεια πως από τότε που ανέλαβε τον δημαρχιακό θώκο έχει βάλει πολλούς «απέναντι», δίχως λόγο και αιτία.

Ο κ. Τζούμας θα επιχειρήσει να ξανακατεβεί ως ανεξάρτητος, θεωρείται όμως σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα τύχει της στήριξης δυνάμεων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, όπως την προηγούμενη φορά.

Ηδη ο περιφερειακός σύμβουλος της ΝΔ Σάκης Ζλατούδης, ο Μανώλης Πασχάλης (ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος) και ο Νίκος Πασχάλης (ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη Τζούμα με αιχμές) έχουν διαμηνύσει ότι είναι παρόντες.

Στη Σκιάθο περιμένουν επίσης να «ανοίξει» τα χαρτιά του ο πρώην δήμαρχος Νίκος Πλωμαρίτης, ενώ την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής δεν αποκλείει να κατεβάσει δικό του στέλεχος, καθώς τοπικά στελέχη δήλωναν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «απογοητευμένα από τα «έργα και της ημέρες» της δημοτικής αρχής».

Σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν στο νησί του Παπαδιαμάντη, στη γειτονική Σκόπελο ο σημερινός δήμαρχος Σταμάτης Περίσσης θα στηριχθεί σίγουρα ξανά από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πράξει η ΝΔ.

Επίσης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα διεκδικήσει τον Δήμο εκ νέου ο Δημήτρης Ευσταθίου, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Τέλος, στην Αλόννησο ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης θα είναι ξανά υποψήφιος και θα έχει τη στήριξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Αναφορικά με την επιλογή που θα κάνει η ΝΔ, οι διεργασίες αναμένεται να αρχίσουν μετά το καλοκαίρι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου