ΤΟΠΙΚΑ

«Φτιάξτε ψηφοδέλτια»

φτιάξτε-ψηφοδέλτια-772128

Εκλογικός πυρετός στα κομματικά επιτελεία της Μαγνησίας

Από μία περίοδο στην οποία οι περισσότεροι αισθάνονται ήδη «ότι μυρίζουν εκλογές» δεν θα μπορούσε να λείπει η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

«Η πασαρέλα ονομάτων» στη Μαγνησία έχει ήδη αρχίσει. Σε αρκετές περιπτώσεις για τα πρόσωπα που ακούγονται «υπάρχει βάση», ορισμένα άλλα πάλι ακούγονται απλά στην «πολιτική πιάτσα» μόνο και μόνο για εντυπωσιασμό ή ακόμη και για να «καούν» στο πολιτικό χρηματιστήριο, που ούτως ή άλλως στις παραμονές κάθε προεκλογικής περιόδου, γνωρίζει μεγάλες δόξες. Οι πολυπόθητες πάντως -για ορισμένους- θέσεις σε κάθε ψηφοδέλτιο για τη Μαγνησία, θα είναι 8 αυτή τη φορά, καθώς με ΦΕΚ από το 2013, ο Νομός Μαγνησίας επανακάμπτει με έξι έδρες, βάση των στοιχείων της τελευταίας απογραφής πληθυσμού.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τα κομματικά επιτελεία όσο και εάν θέλουν να υποβαθμίσουν το όλο θέμα- κυρίως προκειμένου να αποφεύγουν τις εσωτερικές έριδες- στη Μαγνησία βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση καθώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ πιθανό τον ερχόμενο Μάρτιο, εκτός φυσικά σοβαρού απροόπτου που μπορεί να επισπεύσει τις εκλογές ή κατά άλλους να τις απομακρύνει για να διεξαχθούν τέλος της τετραετίας. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο σε όλα τα κόμματα και δη στους «κύριους πρωταγωνιστές» ήδη οι υπεύθυνοι έχουν πάρει στυλό και χαρτί, γράφουν και σβήνουν ονόματα και διευθύνσεις, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι, σε τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό.

Ο Νομός Μαγνησίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών τον Ιούνιο του 2012, η Ν.Δ. έχει μία έδρα -είχε εκλεγεί ο αείμνηστος πρώην Υπουργός Θανάσης Νάκος- ενώ μετά το θάνατό του την έδρα πήρε η κ. Ζέττα Μακρή, ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης μία έδρα με εκλεγμένο βουλευτή τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, οι ΑΝΕΛ έχουν επίσης μία έδρα με εκλεγμένη βουλευτή την κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η ΔΗΜΑΡ επίσης είχε κερδίσει μία έδρα με εκλεγμένο βουλευτή τον κ. Πάρι Μουτσινά, που αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε και η Χρυσή Αυγή που επίσης εξέλεξε ένα βουλευτή, τον κ. Παναγιώτη Ηλιόπουλο, που σήμερα βρίσκεται φυλακισμένος στον Κορυδαλλό.

«Στο φόρτε οι διεργασίες»

Σε κάθε περίπτωση η «μάχη» που θα δοθεί για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων κυρίως στα κόμματα του διπολισμού, θα είναι κυρίως στο παρασκήνιο, για όσους γνωρίζουν συσχετισμούς, ισορροπίες αλλά και ανοίγματα που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση επιχειρούν τα κόμματα.

Τα κομματικά επιτελεία, έχουν αρχίσει και εργάζονται πυρετωδώς εάν και όλα εξακολουθούν να είναι ρευστά.

Στη Ν.Δ. η θλιβερή απώλεια του Θανάση Νάκου, προκάλεσε «αλλαγή κοινοβουλευτικού αντιπροσώπου» στο Νομό με την έδρα να περνάει στη Ζέττα Μακρή. Οι ζυμώσεις και οι διεργασίες ωστόσο στο κυβερνών κόμμα είναι στο «ζενίθ» καθώς το γεγονός ότι η Μαγνησία θα είναι εξαεδρική στις επικείμενες εκλογές έχει ανοίξει «την όρεξη» σε αρκετούς που εκτιμούν ότι με τις κατάλληλες κινήσεις και εάν η κυβέρνηση πετύχει μία καλή συμφωνία για το χρέος, η Ν.Δ. μπορεί να διεκδικήσει και δεύτερη έδρα στη Μαγνησία, αξιοποιώντας και τη διεισδυτικότητα και τη δυναμική στελεχών που είναι στην πρώτη γραμμή έχοντας σοβαρά ερείσματα σε ευρύτερα στρώματα της τοπικής κοινωνίας. Πολλά είναι τα ονόματα που ήδη «παίζουν». Ο δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής το 2012 Χρήστος Μπουκώρος καθώς επίσης οι υποψήφιοι βουλευτές το 2012 Αργύρης Μποντός, Μαρία Καπάνη, Ελενα Αντωνοπούλου και Σπ. Δεσύλλας ενώ δεν διαψεύδει το γεγονός ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Καλτσογιάννης. Ενδιαφέρον εξάλλου σε στενό κύκλο έχει εκφράσει ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Σωκράτης Αναγνώστου. Ο Γιώργος Σούρλας μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012 είχε δηλώσει ότι δεν θα πολιτευθεί ξανά, τον Ιούνιο του 2012 δεν ήταν υποψήφιος πράγματι και από τότε δεν έχει ξαναμιλήσει για το θέμα. Ανοιχτή εξάλλου παραμένει μία πιθανή υποψηφιότητα του Παύλου Μαρκάκη που είχε παλαιότερα εκλεγεί βουλευτής με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.

Στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μαζί με τον εκλεγμένο βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο μεταξύ αυτών που θα τραβήξουν το κουπί, εξετάζονται τα ονόματα των κ.κ. Νίκου Χαυτούρα, Μαρίνας Χορδάκη, Ιάσονα Αποστολάκη, Δανάης Τζήκα, Δήμητρας Μανώλη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον του έχει εκδηλώσει επίσης ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς ενώ επίσης βολιδοσκοπούνται η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Ναταλία Δοδότσιου αλλά και ο περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας Γιώργος Σταμπουλής.

Ειδική περίπτωση αποτελεί ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς που φημολογείται ότι έχει κλείσει συμφωνία για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τοπικά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται αλλά και κεντρικά υφίσταται η «κόντρα» με τον άλλο ανεξάρτητο βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη που οδεύει σίγουρα για ένα ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην επικράτεια. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι πριν από λίγες μέρες και με αφορμή τα διάφορα ονόματα για το ψηφοδέλτιο της Μαγνησίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές προκάλεσε τη δημόσια παρέμβαση του μέλος της Κ.Ε. Κώστα Πουλάκη που εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε ότι η φημολογία αυτή είναι εντελώς άκαιρη και άσκοπη και αντίθετη με τις αρχές ενός κόμματος της αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και ότι αυτά που ακούγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Παρέπεμπε μάλιστα σε συγκεκριμένες καταστατικές διαδικασίες για το θέμα της επιλογής των υποψηφίων βουλευτών τις οποίες θα ενεργοποιήσει, όταν η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το αποφασίσει. Η υπόμνηση αυτή φυσικά και δεν αποκλείει μέχρι τελευταία στιγμή τις οποιεσδήποτε εκπλήξεις στην οριστικοποίηση των αποφάσεων.

Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ θεωρείται σίγουρο ότι θα δοθεί το βάρος για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου πλέον της Δημοκρατικής Παράταξης που βρίσκεται στα σκαριά και οδεύει προς το πρώτο συνέδριό της.

Από τους υποψηφίους βουλευτές του 2012, οι περισσότεροι εκτιμάται ότι θα ενσωματωθούν από τη Δημοκρατική παράταξη, με σίγουρους σχεδόν τους Κατερίνα Γαργάλα, Γιάννη Αναστασίου χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή και στελεχών από άλλους χώρους που συνυπάρχουν στο νέο σχήμα, όπως ο κ. Ιωάννης Σακκόπουλος από την Κίνηση Λοβέρδου «Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα», από την κίνηση «Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη» του Σπ. Λυκούδη που βρέθηκε μόλις προχθές στο Βόλο, την Κίνηση των 58 κ.α.

Μιλώντας πάντως για τα ψηφοδέλτια πάντως ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν προκριματικές εκλογές όπως κάποιοι επιζητούν αλλά η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών θα γίνει «δημοκρατικά και ομοσπονδιακά» για να μην κινητοποιηθούν μηχανισμοί και αλλοιωθεί η πολιτική ουσία της προσπάθειας. Αυτό το μήνυμα μάλιστα μετέφερε και στο Βόλο ο εξ απορρήτων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Λυμπερόπουλος που επισκέφτηκε την περιοχή και είχε συναντήσεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε Θανάσης Μακρόπουλος, η πρώην αντιδήμαρχος Νατάσσα Οικονόμου αλλά και ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Κων. Καραμπάτσας.

Στους ΑΝΕΛ επίσης παρατηρείται κινητικότητα και ζυμώσεις καθώς η βουλευτική έδρα που κέρδισε στη Μαγνησία η Μαρίνα Χρυσοβελώνη , αποτελεί μεν μία «βάση» όμως η πολιτική ρευστότητα σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχεται το κόμμα του Πάνου Καμμένου δεν μπορούν να παραβλεφθούν σε συνδυασμό και με τις αρκετές αποχωρήσεις στελεχών από τους ΑΝΕΛ της Μαγνησίας μετά το 2012.

Στο στρατόπεδο του ΚΚΕ που ακολουθεί πάντα συγκεκριμένες διαδικασίες βάσει των αποφάσεων των οργανώσεων του σε συνεργασία με τον Περισσό, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και τοπικά στελέχη εκφράζουν βάσιμα την εκτίμησή τους για την εκλογή βουλευτή καθώς όπως είναι γνωστό το 2012 ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας Απόστολος Νάνος δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

Στη ΔΗΜΑΡ τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα καθώς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη παρ’ ότι κέρδισε μία έδρα στη Βουλή στη Μαγνησία έμεινε χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μετά τη διαγραφή του βουλευτή Πάρι Μουτσινά. Η ένταξη του Απόστολου Παπατόλια για ορισμένους ενδεχομένως να «λύνει τα χέρια» της ΔΗΜΑΡ στις επικείμενες εθνικές εκλογές εάν και όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα λάβει η ηγεσία του κόμματος και εάν θα υπάρξουν συνεργασίες, μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα πολύ χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ενώ δεν αποκλείεται στο ψηφοδέλτιο να συμμετέχει και η περιφερειακή σύμβουλος Τζούλια Τσαλίκη που μόλις λίγες εβδομάδες πριν την προκήρυξη των δημοτικών εκλογών, συνυπέγραψε κείμενο υποστήριξης της ΔΗΜΑΡ.

Στα άλλα κόμματα όπως ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, Οικολόγοι Πράσινοι και μικρότεροι πολιτικοί χώροι, επίσης έχουν ξεκινήσει ήδη την αναζήτηση υποψηφίων έτσι ώστε να μην βρεθούν προ αιφνιδιασμού τους επόμενους δύο μήνες.

Εξαεδρική η Μαγνησία

Τις αλλαγές στις βουλευτικές έδρες σύμφωνα με τις οποίες η Μαγνησία θα εκλέξει 6 έδρες στην επόμενη Βουλή, καθόρισε το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ A 10 – 14.01.2013) και βάσει του οποίου επέρχονται αυξομειώσεις εδρών σε εκλογικές περιφέρειες της χώρας μετά την απογραφή της 9ης Μαΐου 2011.

Είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (αριθ. Δ 224/2012) που το έκρινε συνταγματικό και νόμιμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιο σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο Νομό Αττικής (υπόλοιπο) όπου οι έδρες αυξάνονται από 12 σε 15 (εκλέγονται 3 επιπλέον βουλευτές) ενώ μειώνονται κατά 3 στην Α’ Αθηνών -οι έδρες από 17 ορίζονται σε 14.

Επίσης, στη Β’ Αθηνών οι έδρες ορίζονται σε 44 από 42, στη Β’ Θεσσαλονίκης από 7 γίνονται 9, στο νομό Θεσπρωτίας από μία ορίζονται δυο οι έδρες, στο νομό Κυκλάδων προστίθεται μία έδρα (από 3 σε 4).

Μια έδρα λιγότερη καθορίζεται στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ηλείας, Καρδίτσας, Σερρών, Τρικάλων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εθνικές εκλογές το 2012 είχαν γίνει με τα στοιχεία της προηγούμενης απογραφής χωρίς να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της νέας καταμέτρησης που προκαλούσαν διαφοροποιήσεις σε πολλές εκλογικές περιφέρειες. Μάλιστα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δέχτηκε μεγάλη κριτική για αυτό ενώ αρκετοί πολιτευτές είχαν προσφύγει στο εκλογοδικείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου