ΤΟΠΙΚΑ

Συνταξιούχοι δύο και τριών ταχυτήτων

συνταξιούχοι-δύο-και-τριών-ταχυτήτων-772108

Ανάσα για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση και εντάσσονται στις αλλαγές του νέου ασφαλιστικού – Μπαλάκι από ταμείο σε ταμείο όσοι κατέθεσαν αίτηση μέχρι το 2019

Μπορεί οι αλλαγές με το ασφαλιστικό Βρούτση να δίνουν μεγάλη ανάσα σε όσους είχαν διαδοχική ασφάλιση και θα υποβάλλουν τώρα δικαιολογητικά για σύνταξη, αφού μειώνονται ο προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν, υπάρχουν όμως και οι άτυχοι. Εκείνοι δηλαδή που υπέβαλαν αίτηση από το 2016 μέχρι το 2019 με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν γίνει μπαλάκι από ταμείο σε ταμείο, μέχρι να οριστικοποιηθεί η σύνταξή τους. Μόνο στη Μαγνησία οι υποθέσεις που αφορούν σε τέτοιες περιπτώσεις συνταξιούχων αγγίζουν τριψήφιο αριθμό, με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βγάλουν «άκρη» με ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία συγχωνεύτηκαν μεν στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, δεν είχαν όμως την υποδομή για να μπορούν να διεκπεραιώσουν άμεσα αιτήσεις που αφορούν διαδοχική ασφάλιση.

Υπάρχουν μάλιστα ασφαλισμένοι που περιμένουν ακόμη και 15 μήνες, προκειμένου να πάρουν τη σύνταξή τους καθώς συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση και υφίστανται τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία.

Ο μεγαλύτερος χρόνος αναμονής αφορά σε εμποροϋπαλλήλους, δημοσίους υπαλλήλους με διαδοχική ασφάλιση, αλλά και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Μείωση των προϋποθέσεων

Οι νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό, κατά ένα μέρος απλοποιούν και διευκολύνουν την συνταξιοδότηση αυτών που κατά την διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου έχουν αλλαγές σε ασφαλιστικούς φορείς. Ιδιαίτερα διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι που θα συμπληρώσουν φέτος το 67ο έτος της ηλικίας τους. Μάλιστα με τις νέες διατάξεις μειώνονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του, όπερ σημαίνει πως με 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, έναντι 1.500 που ισχύει σήμερα και με 300 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία έναντι 500 που ισχύει σήμερα, μπορεί κάποιος να κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης.

Αντίστοιχη μείωση προϋποθέσεων ισχύει πλέον και για συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου θα απαιτούνται 600 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε. Με την αλλαγή αυτή καθίσταται ευκολότερο για τον ασφαλισμένο να θεμελιώσει δικαίωμα στον τελευταίο φορέα ασφάλισης. Αν δεν πληρούνται ούτε αυτά τα κριτήρια, τότε προβλέπεται η δυνατότητα, να εξεταστεί το αίτημά του με τις προϋποθέσεις του Ταμείου όπου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες ασφάλισης, εφόσον έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας του τελευταίου φορέα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου