ΤΟΠΙΚΑ

Συνυπεύθυνη η ΠΕΔ για τις περικοπές

συνυπεύθυνη-η-πεδ-για-τις-περικοπές-771000

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση με αφορμή την προχθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας.

«Με πολλές απουσίες από τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, χωρίς την ύπαρξη εισήγησης και φυσικά χωρίς απόφαση, ολοκληρώθηκε η Γ.Σ. της την Δευτέρα 27 – 5 – 2013, με θέμα τα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) προς τους δήμους. Κοινή ήταν η διαπίστωση από τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που πήραν μέρος ότι η χρηματοδότηση δεν επαρκεί ούτε για τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα των δήμων, αφού από τα 2,6 δισ. €, που αφορούν στις προσδιορισμένες ανάγκες λειτουργίας, θα πάρουν 1,6 δισ. € για το 2013. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τα έτη 2009 – 2012 οι ΚΑΠ ήταν μειωμένοι κατά 55%, ενώ η ΣΑΤΑ για το 2013 αγγίζει τα επίπεδα του 2000, που σημαίνει ότι οι δήμοι δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στις αναγκαίες συντηρήσεις των ήδη υπαρχόντων υποδομών των δήμων, μεταφέροντας το κόστος λειτουργίας και των έργων στους εργαζόμενους και στη λαϊκή οικογένεια με ανταποδοτικά τέλη και επιπρόσθετη φορολογία.

Αυτή η τραγική διαπίστωση, ωστόσο, δεν εμποδίζει τόσο την ΚΕΔΕ, όσο και την ΠΕΔ Θεσσαλίας με ευθύνη των δημάρχων που πρόσκεινται στην τρικομματική κυβέρνηση, αλλά και αυτών που σκέφτονται διαχειριστικά, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. για την τοπική διοίκηση, να δρομολογούν σενάρια και μεθόδους μοιράσματος της «φτώχειας», των πετσοκομμένων χρηματοδοτήσεων, μεταξύ των δήμων, αποδεχόμενοι ουσιαστικά τις περικοπές, ως συμβολή δήθεν στη διαχείριση της κρίσης, θέτοντας κριτήρια για την κατανομή των πόρων, που όχι μόνο απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες, αλλά θα οδηγήσουν σε μια σχέση εξάρτησης της χρηματοδότησης, που θα οδηγεί στην περαιτέρω μείωσή της.

Η εξάρτηση της χρηματοδότησης, σύμφωνα με τη μελέτη και την πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), από το Ελάχιστο Κόστος Λειτουργίας των δήμων, το οποίο, κατόπιν απογραφών, θα διαπιστώνεται μειωμένο κάθε φορά, από το γεγονός ότι, με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, μειώνεται το μόνιμο προσωπικό (απολύσεις -συνταξιοδοτήσεις), μειώνονται οι μισθοί και συγχωνεύονται υπηρεσίες ή ιδιωτικοποιούνται, θα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μεγαλύτερη μείωση των χρηματοδοτήσεων μέσω ΚΑΠ. Ακόμη η σύνδεσή τους με το «μόνιμο» πληθυσμό και όχι τον πραγματικό ή εξάρτηση από τη «δημοσιονομική δυνατότητα – φορολογική προσπάθεια» αποδεικνύουν την πρόθεση της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Θεσσαλίας να αποπροσανατολίσουν και να «κοροϊδέψουν», να αποκρύψουν ότι μεθοδεύουν ουσιαστικά την αποδοχή και την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην τοπική διοίκηση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου