ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή της έκτασης στη Παρασκευοπούλου ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

επιστροφή-της-έκτασης-στη-παρασκευοπ-770616

Την επιστροφή της κυριότητας της έκτασης τριών στρεμμάτων στην οδό Παρασκευοπούλου στον Δήμο Βόλου, με ανατροπή της σύμβασης πώλησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λόγω «πλήρωσης της διαλυτικής αίρεσης» που προέβλεπε αξιοποίησή της εντός τριετίας (έως το 2009 δηλαδή) σε διαφορετική περίπτωση επιστρέφει αυτοδίκαια στην πόλη, αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Βόλου.

Αφορμή για την ανακίνηση του θέματος αποτελεί η δέσμευση δωρεάν παραχώρησης του οικοπέδου από τον Δήμο Βόλου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου εκεί να αναγερθεί το νέο σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.

Υπέρ της επιστροφής του οικοπέδου ψήφισαν η ομάδα πλειοψηφίας, η μείζονα μειοψηφία με επικεφαλής τη Νάνσυ Καπούλα και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ από την ψηφοφορία απείχε η παράταξη της α’ ελάσσονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον Ιάσονα Αποστολάκη, λευκό ψήφισε η παράταξη της β’ ελάσσονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον Αποστόλη Παπαδούλη, ενώ η παράταξη της ήσσονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον Αποστόλη Ριζόπουλο αποχώρησε από την ηλεκτρονική συνεδρίαση και δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Το δημοτικό συμβούλιο δεν μπόρεσε να εκδώσει ομόφωνη απόφαση, με τη συζήτηση να κινείται σε υψηλούς τόνους και τις ομάδες της μειοψηφίας να επικεντρώνουν σε ζητήματα όπως η τύχη του Δικαστικού Μεγάρου, η σχέση του Δήμου Βόλου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αποφεύγοντας να λάβουν θέση επί του θέματος που τέθηκε προς ψήφιση. Μάλιστα η εξέλιξη της συζήτησης προκάλεσε την παρέμβαση του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών Θάνου Θεοδώρου, ο οποίος μίλησε για αιρετούς στο δημοτικό συμβούλιο, που όμως… εκπροσωπούν άλλους φορείς της πόλης.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, αναφέρθηκε στην ιστορία της πώλησης του οικοπέδου και στη διαλυτική αίρεση βάσει της οποίας η έκταση στην οδό Παρασκευοπούλου επιστρέφει αυτοδίκαια στην πόλη, ζητώντας ομόφωνη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο. Μίλησε για περιουσιακό στοιχείο της πόλης και των δημοτών, το οποίο το Πανεπιστήμιο οφείλει να επιστρέψει και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραχώρησης άλλου οικοπέδου αν θελήσει να κατασκευάσει κι άλλες φοιτητικές εστίες. Υποστήριξε δε ότι οι όροι της επιστροφής εφόσον ο Δήμος έρθει σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο θα έρθουν εκ νέου προς ψήφιση σε άλλη συνεδρίαση και δήλωσε την πρόθεση του δήμου για συναινετική λύση.

Η κ. Καπούλα εξ αρχής έδωσε εξουσιοδότηση στον δήμαρχο να διαχειριστεί το θέμα «με την επιφύλαξη της τήρησης της νόμιμης διαδικασίας» και υπό την προϋπόθεση να διερευνηθεί και εναλλακτική λύση καθώς η διαδικασία επιστροφής, όπως η ίδια εκτίμησε, μπορεί να είναι χρονοβόρα.

Και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Μπάμπης Ζάχος υποστήριξε ότι «ο δήμαρχος θα ήταν έκθετος αν δεν έκανε τις διαδικασίες για να επιστρέψει το οικόπεδο στον δήμο. Πού θα γίνει το δικαστικό μέγαρο είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο».

Ι. Αποστολάκης: «Τα βάζετε με το Πανεπιστήμιο»

Ο κ. Αποστολάκης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι επί επτά χρόνια αδιαφόρησε για το συγκεκριμένο ζήτημα με αποτέλεσμα να μην έχει έτοιμη πρόταση. Υποστήριξε ότι η υπόθεση θυμίζει φαρσοκωμωδία και ότι ο ίδιος δεν θα μπει σε ρόλο… κομπάρσου. «Τα βάζετε με το Πανεπιστήμιο που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην πόλη. Δεν πρέπει να τα βάλουμε με το Πανεπιστήμιο», είπε και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ρητή δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης για προέγκριση χρηματοδότησης του Δικαστικού Μεγάρου στον Βόλο και στη συνέχεια ο δήμος να δει ποια είναι τα διαθέσιμα οικόπεδά του και να επιλέξει.

«Δείχνεις ότι στο δημοτικό συμβούλιο είσαι εγκάθετος. Ηρθες για να κάνεις τον συνήγορο του Πανεπιστημίου. Δυστυχώς δεν μας κάνεις για την πόλη. Εδώ συζητάμε για τα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών», η αντίδραση – παρέμβαση του δημάρχου ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό των λύσεων με εκτάσεις που προτάθηκαν στο παρελθόν αλλά και στις εναλλακτικές που υπάρχουν, τη μία εκ των οποίων ανέφερε και έχει σχέση με την απομάκρυνση των φυλακών από τη Χιλιαδού προκειμένου εκεί να γίνει το Δικαστικό Μέγαρο.

Απ. Παπαδούλης: «Λύσε το μόνος σου»

Οι τόνοι της συνεδρίασης ανέβηκαν περαιτέρω όταν ο κ. Παπαδούλης μίλησε για ένα σοβαρό θέμα η διαχείριση του οποίου ήταν αστεία από τη δημοτική αρχή και διέβλεψε ρήγμα στις σχέσεις του δήμου με το πανεπιστήμιο το οποίο είναι «ένας σοβαρός οικονομικός πνεύμονας για την περιοχή».

Ο κ. Μπέος τόνισε ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η εξεύρεση συναινετικής λύσης και υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται σοβαρά ζητήματα. Όταν το τελευταίο αμφισβητήθηκε από τον κ. Παπαδούλη, ο κ. Μπέος τον προκάλεσε να κάνουν δημοσκόπηση. «Περνάς απαρατήρητος. Ούτε 3% δεν έχεις», είπε.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε διλήμματα που δημιουργήθηκαν από την ανικανότητα της δημοτικής αρχής να χειριστεί το ζήτημα», είπε ο κ. Παπαδούλης και ψήφισε λευκό προκαλώντας τον δήμαρχο: «Λύσε το μόνος σου. Εσύ προκάλεσες το πρόβλημα, λύσε το».

«Εμείς δεν κρυβόμαστε. Θα το λύσουμε. Πρόθεσή μας είναι να το κάνουμε συναινετικά», απάντησε ο κ. Μπέος.

Αποχώρηση ΛΑΣ

Για τραγέλαφο μίλησε ο επικεφαλής της ΛΑΣ Αποστόλης Ριζόπουλος, όσο το μικρόφωνό του ήταν ανοιχτό. «Πίσω από οικοπεδολογία θέλετε να κρύψετε ότι το έργο θα προχωρήσει με ΣΔΙΤ. Ετοιμάζεστε να πάρετε πίσω ένα οικόπεδο, να το παραχωρήσετε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για ένα κτίριο το οποίο θα εκμεταλλεύεται ιδιώτης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο σήμερα», είπε πριν ο πρόεδρος κρίνει ότι είναι εκτός θέματος κλείνοντάς του το μικρόφωνο. Ο ίδιος φαίνεται να αποχώρησε από την ηλεκτρονική συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Θ. Θεοδώρου: «Βλέπουμε στο δημοτικό συμβούλιο εκπροσώπους άλλων φορέων»

Αιχμές εναντίον δημοτικών συμβούλων ότι αντί να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της πόλης εκπροσωπούν άλλους φορείς, άφησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Θάνος Θεοδώρου.

«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον δήμαρχο για την υπομονή του. Αυτό που συζητάμε είναι η επιστροφή του οικοπέδου. Υπάρχει μέλος που δεν θέλει να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου; Αν ναι τότε δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται εδώ. Εδώ έχουμε ορκιστεί να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα του δήμου. Εδώ βλέπουμε εκπροσώπους άλλων φορέων. Εμείς επιδιώκουμε συναινετική λύση με το Πανεπιστήμιο. Αλλοι δημιούργησαν πόλωση. Όχι εμείς με το Πανεπιστήμιο. Το θέμα που συζητάμε είναι για την περιουσία του Δήμου. Και μένω έκπληκτος από όσα ακούω. Υπάρχουν τέτοια μέλη», είπε χαρακτηριστικά.

Αχ. Μπέος: «Βγάζουν σπυράκια για κάθε επιτυχία»

Την αδυναμία να συναινέσει το δημοτικό συμβούλιο σε μια απόφαση που αφορά στο συμφέρον της ίδιας της πόλης, ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος απέδωσε «σε ανικανότητα των ίδιων να τα δρομολογήσουν».

«Προφανώς οι επικεφαλής των παρατάξεων και ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων βγάζουν σπυράκια όταν πρόκειται για έργα που συνιστούν επιτυχία για την πόλη. Γιατί απλά τόσα χρόνια δεν είχαν την ικανότητα να τα δρομολογήσουν οι ίδιοι. Πολύ σύντομα δεν θα σας μιλά άνθρωπος. Θα σας φτύνουν στον δρόμο», είπε υποστηρίζοντας ότι επιχείρησαν εντέχνως να φέρουν αλλού τη συζήτηση για να μην πάρουν θέση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου