ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιγμα του ΖΑΓΟΡΙΝ στη Σαουδική Αραβία

ανοιγμα-του-ζαγοριν-στη-σαουδική-αραβ-770079

Φιλόδοξο άνοιγμα σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού επιχειρεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, με τη Σαουδική Αραβία να αποτελεί τον επόμενο στόχο. Στο μεταξύ, αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου η συγκομιδή των κόκκινων μήλων, ενώ υπολογίζεται ότι θα σημειωθεί αύξηση της τάξης του 15% στη φετινή παραγωγή.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι διερευνητικές επαφές με τη Σαουδική Αραβία συνεχίζονται και το εμπορικό άνοιγμα επιχειρείται μέσω αντίστοιχου προγράμματος, δεδομένου ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αγορά, όπου εισάγονται τα οπωροκηπευτικά, διότι δεν υπάρχει ντόπια παραγωγή.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών προώθησης των ζαγοριανών μήλων στη Σαουδική Αραβία, «θα συμμετάσχουμε σε μεγάλη εμπορική έκθεση τον Νοέμβριο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και έχουμε ήδη κάνει επαφές με δυνητικούς πελάτες, με την προσδοκία ότι η επόμενη σεζόν θα είναι η έναρξη συνεργασίας και με τη συγκεκριμένη αγορά», όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Διονύσης Βαλασσάς, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Τα ζαγοριανά μήλα ταξιδεύουν ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού, σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο, που θεωρούνται βασικές χώρες υποδοχής τους. Παράλληλα έχουν σταλεί μικρές ποσότητες, κατ’ αρχήν, σε καινούργιες αγορές, όπως η Αιθιοπία και το Μπαχρέιν, οι οποίες διερευνώνται εμπορικά από τους επικεφαλής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Η πορεία του Συνεταιρισμού βασίζεται στην έννοια και τη φιλοσοφία του εκσυγχρονισμού στην τεχνολογία, έχει υποβληθεί ήδη πρόταση ένταξης σε ανάλογο πρόγραμμα «και φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε τα ψυγεία μας και να πάρουμε νέο, σύγχρονο διαλογητήριο, υψηλής τεχνολογίας» υπογραμμίζει ο κ. Βαλασσάς. Ο ίδιος σημειώνει, παράλληλα, ότι είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός και σε επίπεδο καλλιέργειας, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες θέσπισης μεθόδων που είναι πιο φιλικές με το περιβάλλον.

Οι δυνάμεις των καλλιεργητών αυξάνονται, στο μεταξύ, καθώς στα 700 μέλη του Συνεταιρισμού της Ζαγοράς, έχουν ενσωματωθεί επιπλέον 100 από τη Μακρυράχη και το Πουρί.

Μακρόπνοος στόχος είναι η δυναμική προώθηση των ζαγοριανών μήλων στα Αραβικά Εμιράτα, με μότο την ενότητα και τη συνένωση δυνάμεων. «Πολλοί μικροί παραγωγοί κατορθώνουν και συγκροτούν μια μεγάλη εμπορική μονάδα αξιόλογη με δυναμική, γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», υπογραμμίζει ο κ. Βαλασσάς, αναφερόμενος στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου