ΤΟΠΙΚΑ

Εκδηλώσεις μνήμης των Κυπρίων στον Βόλο

εκδηλώσεις-μνήμης-των-κυπρίων-στον-βό-769180

Αύριο στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης στις Αλυκές Βόλου – Ισχυρό το αίτημα για λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης διοργανώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Κυπρίων Μαγνησίας αύριο Κυριακή 19 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης στις Αλυκές του Βόλου. Μετά τη θεία λειτουργία θα τελεστεί μνημόσυνο για να τιμηθεί η θυσία των ηρώων της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, που έπεσαν για την ελευθερία, την δημοκρατία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου κατά τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974.

Με το αίτημα για λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική να παραμένει ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων, οι απανταχού Κύπριοι ενώνουν την φωνή τους, αναζητώντας δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Κυπρίων, με αφορμή την αυριανή εκδήλωση μνήμης, επισημαίνεται ότι: «Το 1974 είχαμε μια τραγωδία! Εγινε μια τραγωδία και κάθαρση δεν έγινε! Ετσι δεν ήρθε και η λύτρωση! Η Μητρόπολη οφείλει να θυμάται ότι η Δημοκρατία δεν ήρθε και πάλι το 1974 στην Ελλάδα μας αναίμακτα, όπως και κάποιοι πολιτικοί ανερυθρίαστα διατείνονται, αλλά μέσα από την τραγωδία της Κύπρου».

Απευθυνόμενο σε μέλη και φίλους, το ΔΣ της Ενωσης Κυπρίων Μαγνησίας, επισημαίνουν ότι: «Οι σύγχρονοι ήρωες της Κυπριακής τραγωδίας με τον ηρωισμό τους έστησαν Τρόπαια Μίμησης για τις νέες γενιές! Σημείο αναφοράς των μεγάλων διαχρονικών αξιών: δημοκρατία, εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, ανεξαρτησία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, συνεργασία, αξιοπρέπεια, .. Αξίες διαχρονικές που λάμπρυναν και κόσμησαν τον Ελληνισμό».

Στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα πως η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή, οι Κύπριοι που κατοικούν στη Μαγνησία «με τη συνείδηση να ξαγρυπνά και ακούγοντας το άγγελμά τους: «την Κατεχόμενη Γη μας δεν την αναπολούμε την Νοσταλγούμε», καταθέτουμε την αποφασιστικότητα μας ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για λύση και όχι διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και με τη δυναμική της λύσης χωρίς το στρατό κατοχής (Αττίλα), χωρίς τα συρματοπλέγματα και χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, πιστεύουμε ότι είναι η ώρα να (επανα) τοποθετηθούμε για μια λύση, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, για το καλό όλων μας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μια τέτοια λύση είναι μόνο αυτή που θα προνοεί και θα διαφυλάττει το ενιαίο, κυρίαρχο (μια ιθαγένεια) και ανεξάρτητο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση σύμφωνη με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε., της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και των αρχών της Ε.Ε. Λύση που δίνει τη δυνατότητα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζήσουν ειρηνικά, Με ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας για όλους από την Κερύνεια μέχρι τη Λεμεσό και από την Πάφο ίσαμε τον Απόστολο Ανδρέα (Καρπασία)».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου