ΤΟΠΙΚΑ

Καταγραφή αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

καταγραφή-αρχιτεκτονικής-κληρονομι-769155

Πάνω από 300 κτήρια στην Δημοτική Ενότητα Βόλου παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και έχουν κατασκευαστεί από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Η καταγραφή και έρευνα αξιόλογων και διατηρητέων κτηρίων του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου έγινε από μία ομάδα εργασίας που συγκρότησε το ΤΕΕ Μαγνησίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας και επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Γαλανό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Αρχικά η ομάδα αρχιτεκτόνων κατέγραψε πάνω από 1.000 κτίσματα και τελικά επέλεξε πάνω από 300 κτήρια, τα οποία θα εκδοθούν σε έναν τόμο με στόχο να αποτελέσουν αρχιτεκτονική και πολιτιστική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.

Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΤΕΕ Μαγνησίας που παραχώρησαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου, ο επικεφαλής αρχιτέκτονας κ. Δημήτρης Γαλανός και όλη η ομάδα των αρχιτεκτόνων που εργάστηκε για την έκδοση του τόμου.

Η όλη εργασία, κρίθηκε αναγκαίο και ωφέλιμο να χωριστεί σε τρία βασικά τμήματα. Ο πρώτος τόμος, για τον οποίο δόθηκε και η συνέντευξη τύπου, περιλαμβάνει τον πυρήνα του Δήμου Βόλου, (Κέντρο της πόλης, Νέα Ιωνία, Νεάπολη, Άγιοι Ανάργυροι, Παλιά, Νέες Παγασές, Νέα Δημητριάδα) και αναφέρεται στον κυρίως τομέα της παλιάς πόλης του Βόλου που ερευνήθηκε λεπτομερειακά ώστε να υπάρξει και ένα είδος επικαιροποίησης σε σχέση με άλλες καταγραφές που κατά καιρούς έχουν γίνει από ιδιώτες ερευνητές, από το Δ. Βόλου, Δ. Ν. Ιωνίας, πρώην κοινότητες, ΤΕΕ, Υπουργεία πρώην ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού κ.λ.π.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου, αναφερόμενος στην καταγραφή και έρευνα των κτηρίων, τόνισε: «Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση αρχών και πολιτών για τη σωτηρία όσο το δυνατόν περισσοτέρων κτηρίων, αλλά και συνειδητοποίηση από πλευράς της πολιτείας ότι θα πρέπει να υπάρχει και οικονομική κρατική μέριμνα για τη διατήρησή τους. Ελπίζουμε ότι η εργασία αυτή να αποτελέσει αφετηρία για ποιο ουσιαστικές ενέργειες για τη διάσωση αξιόλογων κτηρίων. Γιατί η πορεία μιας πόλης μέσα στο χρόνο διαγράφεται και από τη διατήρηση των κτηρίων της».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας κ. Δημήτρης Γαλανός επεσήμανε ότι η Μαγνησία βρίθει κτηρίων, γεφυριών, εκκλησιών, καλντεριμιών, πύργων, κ.α. που κατασκεύασαν έμπειροι τεχνίτες και σώζονται μέχρι σήμερα, παρά τους καταποντισμούς, σεισμούς, πολέμους και πυρκαγιές.

Παράλληλα ο κ. Γαλανός πρόσθεσε: «Για να ολοκληρωθεί το έργο απαιτήθηκε έρευνα, αξιολόγηση, αποτυπώσεις, φωτογραφήσεις και η αγάπη των κατοίκων που θα κλήθηκαν ν’ ανοίξουν τα σπίτια τους και να δώσουν πληροφορίες. Ωστόσο φυλλομετρώντας τις παλιές έρευνες και καταγραφές δυστυχώς πάνω από 50% των κτισμάτων ή δεν υπάρχουν ή έχουν μετατραπεί σε τελείως διαφορετικά κτίσματα με πολύ διαφορετική φόρμα και αρχιτεκτονική αντίληψη».

Το μέλος της ομάδας έρευνας κ. Μαρία Μπρούζγου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι μετά την έρευνα σε όλα τα επίπεδα, τις αυτοψίες και την καταγραφή έγινε επεξεργασία και επανέλεγχος των πληροφοριών για να ολοκληρωθεί ο πρώτος τόμος. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα, όπως πολλές ελλείψεις στοιχείων, δυσπιστία ιδιοκτητών, αλλά και μεγάλο όγκο πληροφοριών. Τα κριτήρια της καταγραφής των κτηρίων τα επιλέξαμε σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που παρουσίαζαν, αν ήταν διατηρητέα».

Η αρχιτέκτων κ. Στέλλα Βιλαέτη τόνισε ότι τα κτήρια είναι ζωντανοί οργανισμοί κι αλλάζουν τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από φυσικές καταστροφές, προσθέτοντας:«Εμείς μέσα από πολιτιστικές, λαογραφικές πηγές ψάξαμε και να βρούμε ιστορική διαδρομή και πως κατασκευάστηκαν τα κτίρια. Απαιτήθηκε μεγάλη επεξεργασία για να γίνει αυτή η καταγραφή εύχρηστη».

Όπως διαπίστωσε η αρχιτέκτων κ. Ελπινίκη Παύλου, μέσα από την έρευνα πολλά παλιά κτήρια στο Βόλου «βανδαλίστηκαν» προκειμένου να εξυπηρετήσουν νέες χρήσεις και ανάγκες.

Σε δεύτερη φάση, όπως ενημέρωσε η αρχιτέκτων κ. Μαρία Αλεξίου, θα καταγραφούν τα κτήρια του Βόλου που καταστράφηκαν εντελών είτε από ανθρώπινες παρεμβάσεις είτε με το πέρασμα του χρόνου.

Η αρχιτέκτων κ. Άννα Γαλανού, κλείνοντας της συνέντευξη Τύπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει συγκεντρωθεί πολύ υλικό που μπορεί να καλύψει κι άλλες παρεμφερείς θεματικές ενότητες και να εκδοθούν άλλοι δύο τόμοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου