ΤΟΠΙΚΑ

Ασανσέρ οι τιμές των καυσίμων σε Μαγνησία και Β. Σποράδες

ασανσέρ-οι-τιμές-των-καυσίμων-σε-μαγνη-769050

Ασανσέρ οι τιμές των καυσίμων στη Μαγνησία το τελευταίο τρίμηνο. Η τιμή της απλής αμόλυβδης παρουσιάζει διαρκή σκαμπανεβάσματα σύμφωνα με τις τιμοληψίες στις οποίες προβαίνουν κλιμάκια του Τμήματος Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Βάσει των τελευταίων τιμοληψιών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά η μέση λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κυμαίνεται από 1,671 έως 1,681 ευρώ το λίτρο στα πρατήρια της χερσαίας Μαγνησίας. «Τσουχτερή» είναι η τιμή της αμόλυβδης στα νησιά των Βορείων Σποράδων όπου για το διάστημα από 9 έως 15 Αυγούστου, κυμάνθηκε μεταξύ 1,907 και 1,940 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Μαγνησίας, Βάσω Κοντοχρήστου, τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των καυσίμων τουλάχιστον στην ηπειρωτική Μαγνησία, κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 1,62 ευρώ το λίτρο η απλή αμόλυβδη.

Όπως εξηγεί η κ. Κοντοχρήστου, εδώ και τρεις μήνες, από τις αρχές Ιουνίου, οι τιμές των καυσίμων θυμίζουν… ασανσέρ. Το φαινόμενο αποδίδεται στις διεθνείς συγκυρίες στη Μέση Ανατολή που επηρεάζουν άμεσα τις τιμές.

«Από τα 69 δολάρια το αργό τον Μάιο, τον Ιούνιο η τιμή διαμορφώθηκε στα 80 – 81 δολάρια. Αυτό επηρέασε άμεσα την τιμή των καυσίμων. Μόλις το τελευταίο δεκαπενθήμερο, η τιμή του αργού έπεσε στα 75 δολάρια το βαρέλι. Οι εξελίξεις είναι συνεχείς. Η Αμερική παράγει δικά της καύσιμα από σχιστόλιθο κι όχι από αργό και οι ισορροπίες πάλλονται. Οσο επικρατεί ηρεμία στη διεθνή αγορά, υπάρχει ηρεμία και στα καύσιμα», σχολίασε η κ. Κοντοχρήστου.

Η κ. Κοντοχρήστου υπογράμμισε ότι τα καύσιμα επηρεάζουν την κίνηση ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό είχε προταθεί η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που επηρεάζουν το 75% – 77% της τιμής για να μπορέσει να συγκρατηθεί η εγχώρια αγορά.

Ο τουρισμός έσωσε την κίνηση στα πρατήρια

Τα πρατήρια υγρών καυσίμων στη Μαγνησία, στις αρχές του καλοκαιριού με την αύξηση της τιμής των καυσίμων είχαν δει την κίνησή τους και τους τζίρους τους να μειώνονται σε ποσοστό 15%.

Η ισορροπία επήλθε μέσα στον Αύγουστο λόγω τουρισμού. «Επειδή τον Αύγουστο έχουμε τουρισμό και αυξημένη κίνηση υπάρχει ισορροπία. Οι διερχόμενοι από τον νομό φουλάρουν τα ρεζερβουάρ, οι ντόπιοι όμως επιλέγουν μικρούς ανεφοδιασμούς με 20 ευρώ κατά μέσο όρο», παρατήρησε η κ. Κοντοχρήστου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου