ΤΟΠΙΚΑ

Ιγνάτιος για Μακαριστό Χριστόδουλο: «Επίκαιρος και σήμερα ο λόγος του»

ιγνάτιος-για-μακαριστό-χριστόδουλο-769024

Σε κλίμα συγκίνησης ο Μητροπολίτης Δημητριάδος τέλεσε μνημόσυνο στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου Βόλου μνημόσυνο με αφορμή την συμπλήρωση 13 χρόνων από την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, του από Δημητριάδος, Χριστόδουλου.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε με λόγια θερμά στην πνευματική παρακαταθήκη, την ακτινοβόλα προσωπικότητα και εν γένει προσφορά του Μακαριστού στην τοπική Εκκλησία. «Επίκαιρος και σήμερα ο λόγος του, δώρο Θεού στη ζωή όλων μας, στην πατρίδα και την Εκκλησία μας», είπε μεταξύ άλλων ο πνευματικός αδελφός του Μακαριστού, για να προσθέσει, με έμφαση, ότι «ο Θεός τον προίκισε με εξαιρετικά προσόντα».

Εμφανώς συγκινημένος, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος σκιαγράφησε την πορεία ζωής και πνευματικής προσφοράς του Χριστόδουλου, που άγγιξε τις καρδιές όλου του κόσμου, κλήρου και λαού, αναπτύσσοντας «σημαντικό ρόλο στην ποιμένουσα Εκκλησία», χαρακτηρίζοντάς τον «κυριολεκτικά, δάσκαλο της λατρείας» και «περίφημο λειτουργό».

Με παλλόμενη από την συγκίνηση φωνή, ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι ο Μακαριστός «ανεδείχθη μέγιστος Αρχιερέας στην 24χρονη διακονία του στην Μητρόπολη Δημητριάδος, την οποία ανέδειξε ως πρότυπο σε όλη την Ελλάδα. Αφοσιώθηκε, είπε, στον τόπο με όλες του τις δυνάμεις, δημιουργώντας φυτώριο νέων κληρικών».

Αριστος συγγραφέας, «μετείχε στη ζωή της Ελλάδος και του κόσμου. Ο λόγος του ήταν προφητικός, διέβλεπε το μέλλον και που οδηγείται η ανθρωπότητα», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στον χαρισματικό Ποιμενάρχη, που «ανέλαβε ως Αρχιεπίσκοπος να οδηγήσει το σκάφος της Εκκλησίας». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «εξέφραζε την καρδιά του γένους. Είχε μοναδικό τρόπο να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων. Επασχε για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, για την διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσης. Πολλοί στάθηκαν απέναντί του, μη εκτιμώντας την προσφορά του. Ο λαός, όμως, τον αγάπησε υπερβαλλόντως».

Αναφερόμενος στο «φαινόμενο Χριστόδουλος», ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «υπήρξε παράδειγμα υπομονής και καρτερίας. Εμεινε όρθιος στη διάρκεια της ασθένειάς του, με κουράγιο μοναδικό. Εδινε κουράγιο στους γύρω του. Εμεινε βαθιά μέσα μας ο λόγος του, η παρουσία του στη ζωή μας».

Κλείνοντας την αναφορά καρδιάς στον Μακαριστό Χριστόδουλο, υπογράμμισε ότι η παρακαταθήκη λόγων και έργων του Μακαριστού, εμπνέει τα βήματα των μεταγενέστερων «στην Εκκλησία που αγάπησε και υπηρέτησε, μέχρι το τέλος της ζωής του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου