ΤΟΠΙΚΑ

Ελεγχος δειγμάτων για ίχνη μετάλλαξης του κορονοϊού και στη Μαγνησία

ελεγχος-δειγμάτων-για-ίχνη-μετάλλαξη-768754

Η Μαγνησία και πάλι στις περιοχές, που προβληματίζουν τους ειδικούς, λόγω των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Στο μικροσκόπιο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών επιχρίσματα ασθενών, που νόσησαν από κορονοϊό τις τελευταίες μέρες στη Μαγνησία και παρουσιάζουν υψηλό ιικό φορτίο, προκειμένου να διερευνηθεί αν αποτελούν στελέχη μετάλλαξης του COVID – 19. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, στα εργαστήρια του Ιδρύματος έχουν ήδη αποσταλεί ορισμένα δείγματα, ενώ επίσης εξετάζονται αντίστοιχα και από τη γειτονική Λάρισα.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, που ρωτήθηκε σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επισήμανε πως έχουν σταλεί δείγματα από τις δύο θεσσαλικές πόλεις, δηλαδή Βόλο και Λάρισα, στο πλαίσιο της διαδικασίας ελέγχου που έχουν αποφασίσει οι υγειονομικές αρχές, δεν αποκάλυψε όμως τον ακριβή αριθμό.

Εξήγησε ωστόσο πως τα δείγματα που είναι υπό εξέταση ανήκουν στην κατηγορία εκείνων, στα οποία καταγράφεται υψηλό ιικό φορτίο.

Με την εμφάνιση της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα μας, το υπουργείο προχώρησε στη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης.

Αποτελέσματα για τα επιχρίσματα από τη Μαγνησία που θα αναλυθούν στο Ινστιτούτο της Ακαδημίας αναμένονται μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Μέχρι στιγμής πάντως στη Μαγνησία επισήμως δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι έχει βρεθεί κρούσμα μετάλλαξης του ιού.

Η μετάλλαξη της Βρετανίας είναι η μόνη που έχει εντοπιστεί στην χώρα μας. Μέχρι στιγμής είναι 59 κρούσματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50%.

Καμπανάκι από Κικίλια

Την ίδια ώρα η χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας επιφύλασσε «καμπανάκι» για τον Νομό Μαγνησίας διά στόματος του υπουργού Βασίλη Κικίλια. Το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί συρροή κρουσμάτων σε δομές υγείας έχει προβληματίσει τις υγειονομικές αρχές.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χθες αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας γνωστοποίησε τις περιοχές που προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς στις οποίες συγκαταλέγεται και πάλι η Μαγνησία. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο κ. Κικίλιας από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, οι περιοχές που παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων και χρειάζεται προσοχή είναι με τη σειρά που τις ανέφερε οι Θήρα, Μύκονος, Βοιωτία, Ροδόπη, Λακωνία, Μαγνησία, Εύβοια, Αχαΐα και Αττική.

Σημειώνεται πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στη Μαγνησία. Οι νέες μολύνσεις ανέρχονται σε 15, 14 στη χερσαία και μία στις Β. Σποράδες, 19 στη Λάρισα, 8 στην Καρδίτσα και 7 στα Τρίκαλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου