ΤΟΠΙΚΑ

π. Επιφάνιος Οικονόμου για Χριστόδουλο: «Εάν ζούσε, θα ενίσχυε την ψυχολογία του κόσμου»

π-επιφάνιος-οικονόμου-για-χριστόδουλ-768742

Ο υπεύθυνος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τον Μακαριστό, με αφορμή τη σημερινή ημέρα μνήμης από την εκδημία του

Δεκατρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, του από Δημητριάδος Χριστόδουλου, με την τοπική Εκκλησία να τιμά την μνήμη του, τελώντας σήμερα Αρχιερατικό μνημόσυνο στον Αγιο Νικόλαο Βόλου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα μνήμης της εκδημίας του Μακαριστού, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομίλησε με τον υπεύθυνο Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος, στενό συνεργάτη και πνευματικό του τέκνο, π. Επιφάνιο Οικονόμου, ιχνηλατώντας την παρακαταθήκη λόγων και έργων, που παραμένει ζωντανή και επίκαιρη, δεκατρία χρόνια μετά.

Περιγράφοντας τα στοιχεία που καθιστούν διαχρονικές της διδαχές του Μακαριστού, ο π. Επιφάνιος ανέφερε: «Ηταν διορατικός. Είχε το χάρισμα να διαβάζει τα δεδομένα της εποχής και να βλέπει τι έρχεται και γι’ αυτό είχε μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο για καταστάσεις που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα και ενδεχομένως να βιώσει και στο μέλλον. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά του χαρίσματα. Βέβαια το μεγαλύτερο χάρισμά του, είναι ότι ήξερε να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων, γι αυτό και δεν ξεχάστηκε ποτέ και ούτε θα ξεχαστεί ποτέ. Είναι από τους ηγέτες οι οποίοι μπορεί να πεθαίνουν βιολογικά, αλλά στην πραγματικότητα παραμένουν πάντα ζωντανοί και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όσο περνούν τα χρόνια, το όνομά του πιο έντονα έρχεται στα χείλη του λαού και πιο συχνά και η έλλειψή του γίνεται πιο έντονη και δραματική σε τέτοιες περιπτώσεις».

Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία είχε μιλήσει, ή καλύτερα είχε διαβλέψει, ήταν η λαίλαπα της πανδημίας και των ανατροπών που προκαλεί σε παγκόσμιο επίπεδο. «Είχε μιλήσει για παγκόσμια κυριαρχία, για δεινά τα οποία θα έρθουν και θα επηρεάσουν ολόκληρο τον κόσμο, θα ανατρέψουν οικονομίες, θα ανατρέψουν πολιτικά συστήματα, θρησκείες, όλα τα αυτονόητα που υπάρχουν στις δημοκρατικές κοινωνίες. Όταν τα έλεγε αυτά τον λοιδορούσαν, αλλά να που τα ζούμε», σημείωσε ο π. Επιφάνιος.

Προσωπικότητα φωτεινή και ακτινοβόλα, ήταν και παραμένει εξαιρετικά αγαπητός, με τον υπεύθυνο Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος να επισημαίνει ότι τα στοιχεία που τον καθιστούν ξεχωριστό είναι: «Η αμεσότητα του χαρακτήρα του, ο τρόπος να προσεγγίζει τους ανθρώπους και κυρίως τους νέους, η πηγαία αγάπη του για την Εκκλησία και την πατρίδα, η οποία δεν ήταν προσποιητή, δεν ήταν τεχνητή, αλλά ήταν η αληθινή έκφραση της καρδιάς του και γι’ αυτά τα δύο ιερά μεγέθη της ζωής του, έδωσε τελικά όλη του την ύπαρξη και την ίδια του τη ζωή. Σε αυτά αφιερώθηκε και αυτά υπηρέτησε».

Εύλογο το ερώτημα που διατυπώνουν πολλοί «τι θα συνέβαινε αν ζούσε σήμερα», με τον στενό συνεργάτη του Μακαριστού να απαντά: «Με το αν η ιστορία δεν γράφεται. Πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς, αλλά ένα μπορώ να πω με βεβαιότητα. Οτι ο λαός μας θα είχε ένα πολύ σταθερό και ισχυρό πνευματικό έρεισμα, το οποίο θα ήταν εκεί στα δύσκολα, όπως ήταν πάντοτε ο Χριστόδουλος, και θα ήταν μια φωνή η οποία δεν θα μπορούσε να περάσει ποτέ απαρατήρητη και θα ενίσχυε και το ηθικό και την ψυχολογία του λαού, στις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε. Θα ήταν ένα καταφύγιο, μια φωνή και μια μορφή παρηγορίας, ενίσχυσης αλλά και ηγετική παρουσία που τόσο έχουμε ανάγκη και στην Εκκλησία και στην πολιτεία».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η παρακαταθήκη που κρατά από τον Μακαριστό Χριστόδουλο είναι «η θυσιαστική του αγάπη για την Εκκλησία. Τίποτε δεν έβαζε πάνω από αυτήν και καμία δύναμη και καμία εξουσία δεν μπορούσε ποτέ να καθυποτάξει και να περιορίσει αυτή την αγάπη και τους αγώνες που προέκυπταν, εξ αυτής της αγάπης για την Εκκλησία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του και όλα τα πνευματικά του παιδιά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ζούμε και δρούμε μέσα στην Εκκλησία με αυτό το δίδαγμα και αυτό το παράδειγμα, το οποίο εκείνος μας προσέφερε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου