ΤΟΠΙΚΑ

«Εσβησε» πριν κάνει μεταμόσχευση

εσβησε-πριν-κάνει-μεταμόσχευση-767988

Επί 13 χρόνια ο ταμίας του Συλλόγου Νεφροπαθών ήταν σε λίστα αναμονής για να βρεθεί δότης – Τον «λύγισε» ο καρκίνος στα 55 του χρόνια

Ο Θεοφάνης Σοφατζόγλου, από τη Νέα Αγχίαλο, επί 13 χρόνια ζούσε με την ελπίδα ότι θα βρεθεί δότης για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Κάθε μέρα που περνούσε και παρέμενε στη λίστα αναμονής ήταν για τον ίδιο μία ακόμη απογοήτευση. Το συναίσθημα που κυριεύει όλους όσοι αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα νεφρικής ανεπάρκειας. Πριν από λίγο καιρό η μοίρα τον δοκίμασε για δεύτερη φορά, καθώς προσβλήθηκε από την επάρατη νόσο. Ο αγώνας ήταν άνισος εξαρχής. Προχθες άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 55 χρόνων. Στα μαύρα «ντύθηκε» η οικογένειά του. Βαρύ το πένθος στον Σύλλογο Νεφροπαθών Μαγνησίας «Οι Αγιοι Ανάργυροι». Ηταν ο ταμίας της διοίκησης, μετά τις πρόσφατες εκλογικές αρχαιρεσίες. Επί χρόνια υπηρετούσε τα μέλη του Συλλόγου από διάφορες θέσεις, καθώς διατέλεσε για πολλά χρόνια επίσης αντιπρόεδρος της διοίκησης.

Εμπλεος οδύνης και συναισθηματικής φόρτισης ο πρόεδρος των νεφροπαθών του νομού Βασίλης Γιαννάκος λύγισε μόλις ενημερώθηκε για τον θάνατό του. «Ηταν ένας αξιόλογος συνάδελφος. Δώσαμε πολλές μάχες μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Ποτέ δεν σταμάτησε να ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί δότης για να μπορέσει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Δυστυχώς στην πορεία τον βρήκε και άλλη ασθένεια και τελικά δεν άντεξε. Είναι μία από τις πλέον δύσκολες στιγμές για τον σύλλογό μας, διότι χάσαμε έναν άνθρωπο ανεκτίμητης αξίας», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ συγκλονισμένος.

Ο εκλιπών εργάστηκε για πολλά χρόνια στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα». Όλοι τον θυμούνται με τις καλύτερε αναμνήσεις. Άνθρωπος προσιτός, αισιόδοξος, εργατικός, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη.

Σε λίστα αναμονής, όπως τόσοι άλλοι

Ο Θεοφάνης Σοφατζόγλου ήταν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση τα 13 τελευταία χρόνια και φυσικά δεν ήταν ο μοναδικός. Βάσει του μητρώου του τοπικού συλλόγου στη Μαγνησία υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 260 νεφροπαθείς, από τους οποίους οι 200 κάνουν αιμοκάθαρση τεχνητού νεφρού, 20 περιτοναϊκή πλύση και 45-50 περίπου είναι μεταμοσχευμένοι.

Σε αναμονή για μεταμόσχευση νεφρού βρίσκονται τουλάχιστον 65 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ το αμέσως επόμενο διάστημα, αν όλα είναι θετικά, αναμένεται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού τουλάχιστον άλλα τρία άτομα. Στη μία περίπτωση πρόκειται για νεαρή κοπέλα, για την οποία εξέφρασε την επιθυμία να της χαρίσει τον έναν του νεφρό ο αδερφός της και πρέπει τώρα να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Οι άλλες δύο περιπτώσεις αφορούσε σε δύο μητέρες, οι οποίες εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν δότριες στα παιδιά τους.

Τα γενικότερα στοιχεία πάντως στη Μαγνησία είναι απογοητευτικά καθώς το 2020 παρατηρείται η μεγαλύτερη μείωση σε δωρεές οργάνων και μεταμοσχεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, αφού μόλις πριν από έναν περίπου μήνα καταγράφηκε η πρώτη δωρεά οργάνων, ενώ η πρώτη μεταμόσχευση είναι η προαναφερθείσα.

Μεγαλώνει ο χρόνος αναμονής

Το 2019 στον νομό καταγράφηκαν 3 μεταμοσχεύσεις, 2 από ζώντες δότες και 1 από πτωματικό δότη, το 2018 έγιναν 2 μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη, 3 το 2016, 2 το 2017.

Ο νεότερος νεφροπαθής στη Μαγνησία που περιμένει στη λίστα με αγωνία για να βρεθεί ο συμβατός δότης είναι στην παραγωγική ηλικία των 20 χρόνων. Κατά μέσο όρο ο χρόνος παραμονής στη λίστα μέχρι να χτυπήσει το τηλέφωνο ότι βρέθηκε μόσχευμα, είναι από πέντε μέχρι έξι χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση.

Όσο όμως φθίνουν οι δότες, ο χρόνος αναμονής μεγαλώνει και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τους νεφροπαθείς, αφού όσο πιο νέο ηλικιακά είναι το άτομο που θα λάβει το μόσχευμα, οι ελπίδες είναι περισσότερες για να γίνει αποδεκτό από τον οργανισμό και η επέμβαση να στεφθεί από επιτυχία.

«Μετά από 10 και 12 χρόνια αιμοκάθαρσης όλα είναι πιο δύσκολα» εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γιαννάκος, δίχως να κρύβει την απογοήτευσή του, για τη δραματική μείωση των μεταμοσχεύσεων.

Παρ’ ότι τα οφέλη για την ποιότητα ζωής των ασθενών είναι μεγάλα και παρά τους σημαντικούς οικονομικούς πόρους, που θα εξοικονομούνταν για την υγεία αν οι μεταμοσχεύσεις ήταν περισσότερες, αυτές ακολουθούν σταθερά καθοδική πορεία. Ενδεικτικό είναι ότι από τους 11.000 νεφροπαθείς στην Ελλάδα είναι ενταγμένοι στη λίστα για μεταμόσχευση μόνο οι 1.300.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου