ΤΟΠΙΚΑ

Ο ρόλος του τουρισμού στην εθνική οικονομία

ο-ρόλος-του-τουρισμού-στην-εθνική-οικο-767807

Tου Κωνσταντίνου Λούλη, Γενικού Γραμματέα Τουρισμού

Η σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς αφενός αποτελεί κεφαλαιώδες κομμάτι του ΑΕΠ της Χώρας και αφετέρου, συνιστά οριζόντια οικονομική δραστηριότητα, επηρεάζοντας ευρύτατο τμήμα του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της Χώρας μας. Από τον πρωτογενή τομέα έως την προσφορά υπηρεσιών, από την αγροτική παραγωγή και τις μεταφορές έως την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council (WTTC), το 2019 αποτέλεσε το 21% του ΑΕΠ και το 22% της συνολικής απασχόλησης (ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 850.000 θέσεις εργασίας), ενώ μία δεκαετία πριν η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ ήταν 16% και στην απασχόληση 18% (WTTC), υποδηλώνοντας τη δυναμική του κλάδου την τελευταία δεκαετία.

Αντίστοιχη πορεία εμφανίζει ο αριθμός των εισερχόμενων ταξιδιωτών από 15 εκατ. το 2010 σε 34 εκατ. το 2019, καθώς και των εισπράξεων, οι οποίες από 10 δισ. ευρώ το 2010 ανήλθαν στα 18 δισ. το 2019, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την κρουαζιέρα (ΤτΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ σταθερά την τελευταία πενταετία η συνεισφορά του Τουρισμού ξεπερνά το 18% του ΑΕΠ (ΣΕΤΕ), το συνόλου του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία, κυμαίνεται χαμηλότερα από το 4% (Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων ALPHA BANK, 2018).

Λόγω της πανδημίας του COVID-19, αναμένεται παροδική μείωση της τουριστικής κίνησης το 2020. Ενδεικτικά, αναφέρεται, ότι το πρώτο τετράμηνο του 2020, το οποίο επηρεάστηκε άμεσα από την πανδημία, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ανήλθε στους 1,8 εκατ. ταξιδιώτες και οι εισπράξεις στα 630 εκατ. ευρώ (έναντι 3 εκατ. ταξιδιωτών και άνω του 1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019) (ΤτΕ).

Ωστόσο, η εν λόγω μείωση αναμένεται να είναι παροδική, δεδομένης της επικείμενης κυκλοφορίας του εμβολίου κατά του ιού, καθώς και εν γένει της συνεχώς αυξανόμενης γνώσης της επιστημονικής κοινότητας, αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισής του, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας.

Την ίδια στιγμή που οι ιατρικές ανακαλύψεις συμβάλλουν στη σταδιακή υποχώρηση του αισθήματος ανασφάλειας των δυνητικών ταξιδιωτών, η ανάγκη του ανθρώπου για ανακάλυψη νέων προορισμών και αυθεντικών εμπειριών παραμένει σταθερή.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι παραμένουν αναλλοίωτα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως τα 16.000 χλμ. ακτογραμμής (έναντι των μόλις 7.000 χλμ. της Ινδίας!), τα καθαρά, διαυγή, ασφαλή νερά, τα υψηλά ποσοστά ηλιοφάνειας όλο το χρόνο, τα αναγνωρίσιμα παγκοσμίως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, η πληθώρα αυθεντικών εμπειριών και το μοναδικό πνεύμα φιλοξενίας, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργού κ. Χ. Θεοχάρη και του Υφυπουργού κ. Μ. Κόνσολα, είναι η αξιοποίηση και προώθηση των ανωτέρω, καθώς και η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της τουριστικής εκπαίδευσης. Έμφαση δίνεται στην ομαδοποίηση και ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός, ο αρχαιολογικός, ο θρησκευτικός, ο γαστρονομικός, ο ιατρικός, ο ιαματικός, ο θαλάσσιος (ιστιοπλοϊκός, αλιευτικός, καταδυτικός, κλπ.), ο αθλητικός, ο αναρριχητικός, ο περιηγητικός, ο αγροτουρισμός, κ.ά., και στην προβολή τους μέσω του ΕΟΤ σε όλο τον κόσμο, εκμεταλλευόμενοι την ιδανική τοποθεσία της Χώρας μας, με το ήπιο μεσογειακό κλίμα, το οποίο προσκαλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει τις ομορφιές της, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου