ΤΟΠΙΚΑ

ΟΕΒΕΜ: Η εστίαση, πρώτη στον «χορό του Ζαλλόγγου»

οεβεμ-η-εστίαση-πρώτη-στον-χορό-του-ζ-767597

Σε αυτή την δύσκολη και μακρά περίοδο της πανδημίας που ζει στιγμή στη χώρα το «Χορό του Ζαλόγγου» ξεκίνησαν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με την Εστίαση να έχει την πρώτη θέση και αμέσως μετά να ακολουθούν γυμναστήρια, σχολές χορού, σχολές οδηγών, πρακτορεία ΟΠΑΠ, και όλοι οι υπόλοιποι. Το γεγονός αυτό επισημαίνεται από την Διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας, από την οποία τονίζεται ακόμη πως «τα αποτελέσματα ένταξης και μη, στο χρηματοδοτικό εργαλείο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 είναι πλήρως απογοητευτικά. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Μπαρ Αναψυκτηρίων Εστίασης Ν.Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου σε συνέχεια της επικοινωνίας του με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας, ενημερώνει πως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ένα εργαλείο – ελπίδα για την ρευστότητα και επιβίωση των επιχειρήσεων της εστίασης, δυστυχώς δεν προσέφερε στον κλάδο της εστίασης την στήριξη που περίμενε».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «πρώτον τα ποσά των 1.000€, 2.000€, 4.000€ που έλαβε ένα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων, οι οποίες είναι κλειστές με κρατική εντολή 6 μήνες συνολικά από την έναρξη της πανδημίας, εκ των οποίων 3 συνεχόμενους, αποτελούν ελεημοσύνη και ασέβεια για τον κλάδο και τα εξαρτώμενα μέλη του. Οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες μιας μικρής επιχείρησης της εστίασης είναι περισσότερες από 3.000€ το μήνα. Και έπειτα πώς θα επιβιώσουν οι οικογένειες των επαγγελματιών αυτών; Τη στιγμή που δημιουργούνται οφειλές και δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Δεύτερον, χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου αποκλείστηκαν και δεν πήραν καμία απολύτως ενίσχυση από τον Απρίλιο του 2020 και έπειτα».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Μπαρ Αναψυκτηρίων Εστίασης Ν.Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου χαρακτηρίζει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 «κοροϊδία», εκφράζοντας τους συναδέλφους του κλάδου. Και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή αποτελεί δάνειο και όχι ουσιαστική οικονομική στήριξη. Οι άνθρωποι αυτοί πλέον πιστεύουν πως κανείς δεν ασχολείται μαζί τους σοβαρά και κανείς δεν ασχολείται με την διάσωση τους. ΔΕΝ πλήττονται όλοι οι κλάδοι το ίδιο, και η Κυβέρνηση παραμένει άτολμη κλείνοντας το μάτι συντεχνιακά και ψηφοθηρικά.

Ενώ εδώ και Δέκα (10) μήνες ο κλάδος καταστρέφεται, ενώ η Κυβέρνηση δηλώνει με περηφάνια την επιτυχία εικονικών αριθμών. Έρχεται το τσουνάμι των χιλιάδων λουκέτων και απολύσεων ενώ αγνοείται η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων που επιβαρύνουν τους επαγγελματίες της εστίασης με τις επιλογές των ανωτέρων.

Η Κυβέρνηση μαζί με τους βουλευτές της καθώς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ζήτησαν να βάλουμε όλοι πλάτη και ο κλάδος έβαλε. Άλλο όμως πλάτη για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και άλλο αφανισμός και εξόντωση που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγείτε. Η εστίαση παραμένει αόρατη για εσάς. Έχετε πλήρη άγνοια απ’ ό,τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία και δυστυχώς διασύρετε τον κλάδο. Ήρθε η ώρα να μετρήσουμε όλοι μας εσείς και εμείς το πολιτικό κόστος. Είναι υπόσχεση στις οικογένειες μας».

«Η Εστίαση είναι σε «κώμα»! Ένα ποσοστό της τάξεως 40%, ίσως και παραπάνω, δεν θα ανοίξουν ξανά. Και αν τελικά «ξυπνήσουν», πόσοι θα αντέξουν τις οικονομικές συνέπειες και τα προβλήματα που θα έχουν συσσωρευτεί;» τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Μπαρ Αναψυκτηρίων Εστίασης Ν.Μαγνησίας Στέφανο Στεφάνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου