ΤΟΠΙΚΑ

Η Πηλιορείτικη φύση εμπνέει

η-πηλιορείτικη-φύση-εμπνέει-76761

Οικοτέχνες αξιοποιούν δημιουργικά τους καρπούς και τα βότανα της περιοχής τους

Δημιουργικούς δρόμους ανοίγει σε εποχές κρίσης o κλάδος της οικοτεχνίας που ανθεί στην περιοχή του Πηλίου, χάρη στις εμπνευσμένες πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν κάτοικοι της περιοχής.

Έχοντας ως εφόδιο τον πλούτο της Πηλιορείτικης φύσης, δεκάδες οικοτέχνες δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μεταποίησης, παράγοντας εντυπωσιακά κοσμήματα από σπόρους, χρηστικά αντικείμενα από ξύλο επεξεργασμένο με απόλυτα φυσικό τρόπο, σαπούνια από αγνό ελαιόλαδο, βαλσαμόλαδο, μυρωδικά και βότανα, σκευάσματα με θεραπευτικές ιδιότητες και δεκάδες ακόμη είδη, τα οποία εκτίθενται από χθες στον ισόγειο χώρο του Διαύλου.

Στην πρωτότυπη έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες, συμμετέχουν εννέα οικοτέχνες, οι οποίοι προέρχονται κατά βάση από την περιοχή του νοτίου Πήλιο και αναπτύσσουν αξιόλογη επαγγελματική δραστηριότητα, παρακάμπτοντας την κρίση.

«Η οικοτεχνία ανθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, κυρίως στο νότιο Πήλιο και χάρη στην συνεργασία που έχουμε με τον Δήμο, εκθέτουμε τα έργα μας κάθε Σάββατο, σε χώρο που μας έχει παραχωρηθεί στην λαϊκή αγορά, η οποία πραγματοποιείται στην Αργαλαστή.

Παράλληλα το καλοκαίρι υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση και με αυτό τον τρόπο γίνονται γνωστές οι δραστηριότητες που υλοποιούνται και πρόκειται να επεκταθούν και σε άλλα χωριά» αναφέρει η Κατερίνα Βασιλειάδου, οικοτέχνης, η οποία διατηρεί εργαστήριο στο Νεοχώρι.

Όπως υπογραμμίζει παράλληλα η ίδια «οι οικοτέχνες συνήθως διαθέτουν και κάποιο κομμάτι γης. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας ότι παράγει η γη τους, αξιοποιούν τον φυσικό πλούτο, διευρύνοντας διαρκώς τις γνώσεις τους».

Αξιοποιώντας, δηλαδή, φυσικά υλικά με οικολογικό τρόπο, εξασφαλίζουν τα έσοδα που τους επιτρέπουν να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο την επαγγελματική τους δράση, η οποία έχει ως επίκεντρο την οικολογική συνείδηση.

«Το Πήλιο είναι ένας πάρα πολύ πλούσιος τρόπος αλλά δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί όσο θα έπρεπε» υπογραμμίζει η κ. Βασιλειάδου, η οποία επισημαίνει παράλληλα ότι «την τελευταία πενταετία παρατηρείται άνθηση στον τομέα της παραγωγής και της μεταποίησης».

Η έκθεση οικολογικών προϊόντων και χειροτεχνημάτων από ομάδα οικοπαραγωγών του νοτίου Πηλίου, που πραγματοποιείται στον Δίαυλο, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται χειροποίητα αντικείμενα από ξύλο και ύφασμα, κοσμήματα από σπόρους της φύσης, σαπούνια, καλλυντικά και φυτικές κρέμες από άγρια βότανα, προϊόντα γευσιγνωσίας κ.λ.π.

Κάθε προϊόν που παρουσιάζεται, αναδεικνύει τον πλούτο της Πηλιορείτικης φύσης και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, προς την κατεύθυνση της οικοτεχνίας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου και είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά, 10:00-14:00 και 17:00-21:00, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν θησαυρούς, που προέρχονται από την φύση.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου