ΤΟΠΙΚΑ

Στο παρά πέντε αλλαγές στα μηχανογραφικά

στο-παρά-πέντε-αλλαγές-στα-μηχανογραφ-766496

Στα σχολεία χθες απόφοιτοι για να λάβουν νέους κωδικούς και να προχωρήσουν σε διορθώσεις – Θεαματική πτώση βάσεων αναμένεται στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο

Στην εκπνοή του χρόνου στα σχολεία τους επέστρεψαν χθες υποψήφιοι της Μαγνησίας, προκειμένου να εκδώσουν νέους κωδικούς και να προχωρήσουν σε αλλαγές και διορθώσεις στα μηχανογραφικά τους δελτία, η προθεσμία κατάθεσης των οποίων έληξε χθες τα μεσάνυκτα.

Με την έκδοση των βαθμολογιών των πανελλαδικών πολλοί υποψήφιοι έσπευσαν τα οριστικοποιήσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία τα οποία καταθέτονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο, μετά την έκδοση των βαθμών στα ειδικά μαθήματα αλλά και τις εκτιμήσεις για τις βάσεις, πολλοί θέλησαν να κάνουν αλλαγές. Χθες, τα λύκεια του νομού παρέμειναν ανοιχτά και εκεί βρίσκονταν ο διευθυντής και τουλάχιστον δύο καθηγητές από κάθε σχολείο, προκειμένου να δίνουν νέους κωδικούς στους υποψηφίους και να τους βοηθούν για να προχωρήσουν σε αλλαγές και διορθώσεις.

Η γενική κατεύθυνση που δόθηκε στους υποψηφίους ήταν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους όχι με βάση τις περσινές βάσεις και ποια σχολή μπορεί να «πιάσουν» αλλά με βάση τις επιθυμίες τους και σαν να έχουν συγκεντρώσει το απόλυτο, δηλαδή 20.000 μόρια.

Στο μεταξύ, χθες είδαν το φως της δημοσιότητας και νέες εκτιμήσεις για το πού κυμανθούν οι βάσεις των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το esos.grαναμένεται θεαματική πτώση στις σχολές των Επιστημών Υγείας και Ζωής. Συγκεκριμένα, οι νέες εκτιμήσεις υπαγορεύουν τα εξής:

Στο 1ο Ε.Π. (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών) οι υψηλόβαθμες σχολές θα διατηρήσουν, μάλλον, τα περσινά μόρια. Οι μεσαίες και χαμηλόβαθμες θα πέσουν κι άλλο. Και θα ενταθεί το φαινόμενο να εισάγονται φιλόλογοι με 9.000 και 10.000 μόρια

Στο 2ο Ε.Π. (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) θα υπάρχει γενική πτώση βάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μόλις 434 αριστούχοι αυτού του πεδίου θα μπορούσαν να καταλάβουν τις 500 θέσεις στις 3 περιζήτητες σχολές του ΕΜΠ.

Στο 3ο Ε.Π. (Επιστήμες Υγείας και Ζωής). Σε αυτό το επιστημονικό πεδίο θα υπάρχει η πλέον θεαματική πτώση. Είναι βέβαιο ότι η Ιατρική Αλεξανδρούπολης θα είναι κάτω από τα 18.000 μόρια, κάπου ανάμεσα στα 17.500 και 17.700. Οι αριστούχοι σε αυτό το πεδίο ήταν 457 και οι θέσεις ιατρικής μόνον, ακόμη και με την αφαίρεση των ποσοστών που θα δοθούν στους παλαιούς υποψηφίους είναι 761.

Στο 4Ο Ε.Π. (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής. Αυτό το επιστημονικό πεδίο μάλλον θα διατηρήσει τις περσινές βάσεις. Είναι άλλωστε κι αυτό που έχει πολλές σχολές με χαμηλή βάση εισαγωγής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝ0Υ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου