ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός για ηλεκτρονικές απάτες σε βάρος επιχειρήσεων

συναγερμός-για-ηλεκτρονικές-απάτες-σ-766271

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες για ηλεκτρονικές απάτες στο πλαίσιο επιχειρηματικών συναλλαγών εσωτερικού και εξωτερικού. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, αλλά και το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας κρούουν καμπανάκι κινδύνου και συνιστούν να επιδεικνύεται μεγάλη προσοχή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Καθημερινά οι επιχειρήσεις δέχονται βομβαρδισμό μηνυμάτων από απατεώνες που παρακολουθούν τα εταιρικά emails και καραδοκούν την κατάλληλη στιγμή. Στέλνουν emails με οδηγίες για την εκτέλεση των παραγγελιών, προσποιούμενοι ότι λειτουργούν για λογαριασμό των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται οι επιχειρήσεις με στόχο να αρπάξουν τα προβλεπόμενα ποσά ή τα επίμαχα εμπορεύματα.

Οι απατεώνες γνωρίζουν τις συνεργασίες των επαγγελματιών και προσπαθούν να παραπλανήσουν. Σε άλλες περιπτώσεις εκβιάζουν με κλείδωμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και ζητούν την καταβολή διαφόρων ποσών με ηλεκτρονικό νόμισμα.

Οι φορείς προτρέπουν επαγγελματίες να βεβαιώνονται απόλυτα για την καταβολή της αξίας των εμπορευμάτων τους, με την εμφάνιση της πιστωθείσης αξίας στον λογαριασμό όψεως που διαθέτουν.

«Μόνο τότε οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι απολύτως σίγουρες για την πληρωμή των εμπορευμάτων τους και να μην αρκούνται σε ηλεκτρονικά μηνύματα εμβασμάτων πριν προχωρήσουν στην αποστολή των ειδών τους προς τους δυνητικούς αγοραστές», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ελεγχος θα πρέπει να γίνεται και για τα ευρωπαϊκά ΑΦΜ για την πληρωμή παραγγελιών. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με επιχειρηματία εις βάρος του οποίου διαπράχτηκαν δύο απόπειρες για ηλεκτρονική απάτη στο παρελθόν. «Μου ζήτησαν την καταβολή χρημάτων σε άλλο λογαριασμό από αυτό που είχε η εταιρεία με την οποία συνεργαζόμουνα προκειμένου να παραλάβω μία παραγγελία. Για να με εξαπατήσουν έστειλαν πλαστό προτιμολόγιο. Αν δεν είχα διαπιστώσει έγκαιρα ότι ο επίμαχος λογαριασμός ανήκε σε άλλο άτομο θα είχα χάσει ποσό 7.000 ευρώ και θα είχα μείνει χωρίς εμπόρευμα», ανέφερε.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Βασίλης Ζαχείλας τόνισε ότι «στις μέρες μας που έχουν αυξηθεί οι διαδικτυακές συναλλαγές έχουν αυξηθεί κατ’ επέκταση και τα κρούσματα απάτης. Το ηλεκτρονικό εμπόριο γνωρίζει μεγάλη άνθηση και οι επιτήδειοι το γνωρίζουν αυτό».

«Σε αυτή την κατεύθυνση οι επαγγελματίες θα πρέπει να εξακριβώνουν πρώτα στοιχεία του ευρωπαϊκού ΑΦΜ για την ύπαρξη του πιθανού πελάτη και κατόπιν να προβαίνουν στην πληρωμή. Σε διαφορετική περίπτωση η εκτέλεση των παραγγελιών είναι αμφίβολη. Το αποδεικτικό για την αποστολή του εμπορεύματος παραλαμβάνεται μετά από τέσσερις μέρες από τη στιγμή που έγινε αυτή. Αυτό λειτουργεί υπέρ των απατεώνων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί για να δράσουν», είπε ο ίδιος.

«Υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα για απόπειρες απάτης που ενημερωνόμαστε από τους συναδέλφους. Τα εταιρικά email βομβαρδίζονται από μηνύματα. Μηνύματα που στοχεύουν να αρπάξουν τα χρήματα των παραγγελιών ή να εκβιάσουν για την καταβολή διαφόρων ποσών με ηλεκτρονικό νόμισμα προκειμένου να μην κλειδωθούν τα αρχεία υπολογιστών. Οι έμποροι θα πρέπει να απευθύνονται στον Σύλλογο για περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω θέμα. Σε κάθε περίπτωση να αναφέρουν τα κρούσματα», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Αποστόλης Οντόπουλος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου