ΤΟΠΙΚΑ

Δίνουν αποφασισμένοι τον αγώνα για απεξάρτηση παρά τις αντίξοες συνθήκες

δίνουν-αποφασισμένοι-τον-αγώνα-για-απ-765443

Κανένα επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα κορονοϊού δεν είχε μέχρι σήμερα η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο στο σύνολο των θεραπευόμενων και του προσωπικού τους.

Η συνέχιση της παρακολούθησης του προγράμματος γίνεται με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού και αποδίδει καρπούς.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας Θεοδόσης Γιαμουστάρης λέει ότι το γεγονός αυτό ικανοποιεί ιδιαίτερα τη μονάδα, όπως και το γεγονός ότι το σύνολο των θεραπευόμενων δεν λυγίζει από τις δυσκολίες, αντίθετα συνεχίζει αποφασισμένο τον αγώνα του για ένα νέο ξεκίνημα.

«Σε ποιοτικό επίπεδο φαίνεται ότι η καθολική απαγόρευση μπορεί σε κάποιο βαθμό να δυσκολεύει τους ανθρώπους ψυχολογικά, όπως αντίστοιχα βιώνουν τη δυσκολία και οι άνθρωποι που δεν έχουν θέμα με εξαρτήσεις, ωστόσο αυτοί οι οποίοι είναι κινητοποιημένοι να συνεχίσουν τη ζωή τους εξακολουθούν ακόμη και μέσα στο lockdown να προχωρούν, να βρίσκουν εργασίες για απασχόληση και να προχωρούν τη ζωή τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιαμουστάρης επισημαίνει ότι «δεν είχαμε παραδείγματα θεραπευόμενων που λόγω του lockdown να έκαναν πισωγύρισμα με την έννοια της επιβάρυνσης της ψυχικής τους υγείας και της αύξησης των καταχρήσεων».

Οι άνθρωποι που παρακολουθούν το πρόγραμμα ακολουθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα της αποφυγής των μετακινήσεων και της αποφυγής συναθροίσεων. «Παρόλο που πιστεύαμε ότι αυτό δεν θα ήταν εφικτό, τελικά βλέπουμε ότι και οι ίδιοι συντονίζονται πάρα πολύ καλά σε αυτό το θέμα και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα», προσθέτει.

Επισημαίνεται ότι η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί 220 άτομα. Κατά μέσο όρο η ηλικία τους είναι τα 54,3 έτη.

Η πλειοψηφία των θεραπευόμενων είναι άνδρες με το ποσοστό να φτάνει στο 77%.

Σε ό,τι αφορά το μορφωτικό τους επίπεδο ισχύουν τα δεδομένα που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, το 1% αυτών είναι χωρίς καμία μόρφωση, το 17% είναι απόφοιτοι Δημοτικού, το 31% είναι απόφοιτοι Γυμνασίου, το 47% είναι απόφοιτοι Λυκείου και το 5% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ.

«Αν συγκρίνουμε τα ποσοστά αυτά με τα ποσοστά στον ευρύτερο πληθυσμό η χρήση των ναρκωτικών, η οποία φαίνεται να ξεκινά στην εφηβεία, συνοδεύεται με αυξημένα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου. Γι’ αυτό το λόγο η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά φαίνεται να ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους κυρίως μέχρι το Γυμνάσιο, ένα πολύ μικρό ποσοστό το Λύκειο και πάρα πολλοί λίγοι προχωρούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου