ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή στο ΠΕΔΥ… υπό όρους

επιστροφή-στο-πεδυ-υπό-όρους-764022

Εν αναμονή προκήρυξης νέων θέσεων γιατρών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη στελέχωση των ιατρείων του πρώην ΠΕΔΥ, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι αποδεκατισμένα από σημαντικές ειδικότητες, τελεί η νομαρχιακή μονάδα υγείας του Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η μεγάλη «δεξαμενή» για την ενίσχυση των τοπικών ιατρείων, δύναται να προέλθει κυρίως από γιατρούς που το 2014 απολύθηκαν από το ΠΕΔΥ, αφού δεν αποδέχτηκαν τότε να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Οι 15 γιατροί που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, είχαν προσφύγει κατά του υπ. Υγείας και δικαιώθηκαν.

Στην περίπτωση ωστόσο του Βόλου, η δικαίωση αφορούσε μόνο στο σκέλος της αποζημίωσης. Για να επαναπροσληφθούν στο πρώην ΠΕΔΥ, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με προκήρυξη που θα περιλαμβάνει αυξημένη μοριοδότηση για όσους υπηρέτησαν τη δομή παλαιότερα.

Το θέμα έχει τεθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ, στην οποία γ.γ. είναι ο διευθυντής της μονάδας του Βόλου κ. Γιώργος Μπακούλας, πολλές φορές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες.

«Σε κάθε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, βάζουμε το θέμα και εισπράττουμε δεσμεύσεις. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μπακούλας, αναγνωρίζοντας πως η ενίσχυση των πρώην ιατρείων του ΠΕΔΥ στον Βόλο, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως όσοι γιατροί επιλέξουν να επιστρέψουν στα πόστα τους μέσω της προκήρυξης, θα πρέπει να αποδεχτούν και ότι θα κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα το υπουργείο προωθεί σχετική ρύθμιση, ώστε να αποφευχθούν νέες δικαστικές διαμάχες με τον ιατρικό κόσμο.

Ο όρος αυτός προκαλεί ωστόσο δυσφορία στους κόλπους των δικαιωμένων γιατρών, οι οποίοι μέχρι πρότινος ελάμβαναν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τεθούν προαπαιτούμενα για την επιστροφή τους από τις θέσεις που είχαν αποχωρήσει.

Παρά το γεγονός, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι γιατροί, ότι οι υποσχέσεις που είχαν λάβει, τελικά το υπουργείο Υγείας, φέρεται να ετοιμάζει ειδική ρύθμιση βάση της οποίας όσοι γιατροί δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και επιστρέφουν κανονικά στο ΕΣΥ χωρίς να χρειασθεί να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, θα πρέπει να τους βάλουν λουκέτο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακούλα, η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι δίκαιη διότι «θα αποκαταστήσει αδικίες του παρελθόντος και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ενιαίας μεταχείρισης στο σύνολο των γιατρών που υπηρετούν το δημόσιο».

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, θα προβλέπεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ειδικότερα έως το τέλος του 2018, προκειμένου οι γιατροί που θα επιστρέψουν στις θέσεις τους να έχουν το περιθώριο να αναστείλουν τη λειτουργία των ιδιωτικών τους ιατρείων.

Είναι το ίδιο περιθώριο που έχει δοθεί σε όλους τους γιατρούς του ΠΕΔΥ (τέλος του χρόνου) ώστε να βάλουν λουκέτο στα ιατρεία τους, επιλέγοντας να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα. Είχε προηγηθεί άλλωστε η σχετική δήλωση για το αν επιλέγουν το ιδιωτικό έργο ή το δημόσιο σύστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου