ΤΟΠΙΚΑ

38 αποχωρήσεις μέχρι τέλος του χρόνου σε Βόλο και Νέα Ιωνία

38-αποχωρήσεις-μέχρι-τέλος-του-χρόνου-σε-763308

Τσουνάμι συνταξιοδοτήσεων στις Δ.Ο.Υ. για να μη χάσουν προνόμια

Κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών, προκαλεί στις Εφορίες Βόλου και Νέας Ιωνίας ο ασφαλιστικός Νόμος 3863 που προβλέπει σειρά αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων μετά την 31 Δεκεμβρίου 2014.

Υπό το φόβο ότι από τη νέα χρονιά θα χάσουν σημαντικά προνόμια στον υπολογισμό της σύνταξης, εργαζόμενοι λίγο πριν τη θεμελίωση δικαιώματος σπεύδουν να καταθέσουν αίτηση για να μην τους προλάβουν οι αλλαγές από το 2015.

Μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται να έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους 32 υπάλληλοι. Από την Εφορία Βόλου έχουν ήδη σταματήσει να εργάζονται έξι άτομα.

Ειδικά στη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας, η κατάσταση που διαμορφώνεται με το εναπομείναν προσωπικό είναι πολλή δύσκολη, καθώς οι αποχωρήσεις αφορούν σε εργαζομένους που είχαν σοβαρά πόστα, αλλά και μεγάλο φόρτο εργασίας.

Συνολικά πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν δώδεκα υπάλληλοι. Το νέο οργανόγραμμα στην Εφορία Νέας Ιωνίας προβλέπει 52 θέσεις εργασίας. Αρχές του 2015 στη Δ.Ο.Υ. θα εργάζονται συνολικά 40 εργαζόμενοι. Η κατάσταση με το προσωπικό χαρακτηρίζεται οικτρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς να έχει γίνει κανένας προγραμματισμός για τον καταμερισμό του προσωπικού, εργαζόμενοι ανακοινώνουν αιφνιδίως τη θέλησή τους να αποχωρήσουν από τη δουλειά τους, καθώς φοβούνται ότι θα στερηθούν σημαντικά προνόμια.

Η Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας μένει κυριολεκτικά στον «αέρα». Το εναπομείναν προσωπικό θα πρέπει να καλύπτει εκ περιτροπής και το Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων Σκιάθου.

Στη Δ.Ο.Υ. Βόλου το νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων συμπαρασύρει είκοσι εργαζόμενους. Από σύνολο 126 υπαλλήλων, ήδη αποχώρησαν σε συνταξιοδότηση έξι, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα σταματήσουν τη δουλειά άλλοι είκοσι εργαζόμενοι.

Το νέο οργανόγραμμα προβλέπει τη λειτουργία της Δ.Ο.Υ. Βόλου με 120 υπαλλήλους, ενώ από το 2015 η Εφορία εκτιμάται ότι θα λειτουργεί με 100 άτομα προσωπικό.

Για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2015 και συνταξιοδοτούνται το έτος αυτό, η σύνταξή τους θα αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών:

Α) Το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει συμπληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με τις συντάξιμες αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας.

Β) Το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που συμπληρώνεται από 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, υπολογίζεται με τις συντάξιμες αποδοχές όλης της περιόδου μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από εκείνον της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου