ΤΟΠΙΚΑ

Σε έξαρση οι ιώσεις ~ Ταλαιπωρούν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού

σε-έξαρση-οι-ιώσεις-ταλαιπωρούν-οι-λοι-761088

Περισσότερα από 200 περιστατικά στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Αρκετούς Βολιώτες ταλαιπωρούν οι εποχιακές ιώσεις, με συνηθέστερες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε μηνιαία βάση, από όλη τη Θεσσαλία αλλά και την περιοχή μας στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αγγίζουν τα 200, ενώ τα επείγοντα περιστατικά και οι περιπτώσεις που εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία, υπολογίζονται από μερικές εκατοντάδες έως 1.000 μηνιαίως.

«Αυτή την περίοδο είναι αναμενόμενη η αύξηση των περιστατικών με λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα οποία δεν είναι γρίπη, αλλά κρυολογήματα» όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού ταλαιπωρούν ιδιαίτερα όσους αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστική ανεπάρκεια, «δηλαδή ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, περνούν δυσκολότερα και βαρύτερα τα περιστατικά αυτά» υπογραμμίζει ο κ. Γουργουλιάνης.

Η έξαρση στις ιώσεις της συγκεκριμένης εποχής, οφείλεται στις μεταβολές της θερμοκρασίας, αλλά και στο γεγονός ότι μεταδίδονται πολύ εύκολα σε κλειστούς χώρους. Ο μέσος όρος διάρκειας των ιώσεων είναι τρεις έως πέντε μέρες, ενώ όπως υπογραμμίζει ο Βολιώτης Καθηγητής Πνευμονολογίας «ο κόσμος δεν πρέπει να παίρνει αντιβιοτικά, τα οποία δεν καταπολεμούν τους ιούς. Πρέπει να λαμβάνονται μόνο όταν σημειώνεται κάποια επιπλοκή, από μικρόβιο που εισέρχεται στον οργανισμό μαζί με τον ιό και προκαλεί πνευμονίες ή βαρύτερα περιστατικά».

Η συμβουλή του ίδιου προς τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού είναι κατ’ αρχάς να επισκέπτονται το γιατρό τους, προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη αγωγή, διότι όταν υπάρχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας, μια ιογενής λοίμωξη λειτουργεί επιβαρυντικά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο γενικός κανόνας για τις ιώσεις είναι να μην γίνεται χρήση αντιβιοτικών χωρίς λόγο και κυρίως χωρίς εντολή ιατρού.

Παράλληλα είναι αυτονόητο ότι στην εποχή της έξαρσης των ιώσεων πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση οι ευπαθείς ομάδες και να επιμείνουμε παράλληλα στον αντιγριπικό εμβολιασμό και στον εμβολιασμό για τον πνευμονιόκοκο, που είναι ένα μικρόβιο το οποίο επιπλέκει ιογενείς λοιμώξεις και μπορεί να προκαλέσει βαριά πνευμονία.

Ο ίδιος διευκρινίζει, ωστόσο, ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή μιλούμε για ιώσεις και όχι για γρίπη, οπότε ακόμη και στην περίπτωση που έχει εμβολιαστεί κάποιος, δεν θωρακίζεται απέναντι σε ένα κοινό κρυολόγημα.

Η διακοπή του καπνίσματος και ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικά προληπτικά μέτρα, σε συνάρτηση με την αποφυγή της συναναστροφής με όσους πάσχουν από λοιμώξεις, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα μεγάλης ηλικίας, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου