ΤΟΠΙΚΑ

Το ΚΕΘΕΑ Πιλότος υπενθυμίζει τη σημασία του έργου των εθελοντών

το-κεθεα-πιλότος-υπενθυμίζει-τη-σημασ-760471

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα του εθελοντισμού το Πρόγραμμα Εγκαιρης Παρέμβασης και Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ Πιλότος για έφηβους, ενήλικες και τις οικογένειές τους στέλνει μήνυμα για τη σημασία του εθελοντικού έργου στην υλοποίηση των στόχων του.

«Η ανάπτυξη του εθελοντισμού», όπως αναφέρει, «αποτελεί πάγιο στόχο σε έναν οργανισμό κοινωνικής φροντίδας και συμβάλλει σημαντικά τόσο για την ανάπτυξη των μελών του όσο και για την ανάπτυξη των υπηρεσιών που προσφέρει. Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και διασυνδέσεων των μελών του, η ενεργοποίηση, η υιοθέτηση θετικών αξιών, η κοινωνική (επαν) ένταξη, είναι μόνο μερικοί από τους στόχους που εξυπηρετεί.

Για το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), η αυτοβοήθεια, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή αποτελούν στοιχεία της ταυτότητας του.

Ιδιαίτερα σήμερα που ηκοινωνικοοικονομική συγκυρία με τη συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής (καμία πρόσληψη τα τελευταία 8 χρόνια ενώ υπάρχουν αποχωρήσεις προσωπικού, οι περιορισμένοι πόροι), σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη επιβάρυνση της ομάδας στόχου (χαμηλό κίνητρο για θεραπεία, με αύξηση των δεικτών ηπατίτιδας και HIV, στροφή σε νέες πιο οικονομικές αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες, χωρίς προοπτικές ουσιαστικής επανένταξης), επιβάλλει την αναπροσαρμογή του τρόπου λειτουργίας και δράσης του οργανισμού για να ανταπεξέλθει στο έργο του.

Το ΚΕΘΕΑ Πιλότος τα τελευταία χρόνια κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει την ποιότητα των υπηρεσιών του προς τους έφηβους και ενήλικες και τις οικογένειες στη Θεσσαλία αλλά και να τις διευρύνει με την ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, συμβουλευτικής, θεραπείας, εκπαίδευσης και προώθησης στην απασχόληση. Ταυτόχρονα συνέχισε να υλοποιεί σημαντικό πολιτιστικό, κοινωνικό, επιστημονικό και εθελοντικό έργο, συμμετέχοντας ενεργά στα κοινωνικά-πολιτιστικά δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εθελοντές που το στηρίζουν είναι πολλοί, είτε μεμονωμένα είτε θεσμικά μέσα από υπηρεσίες και φορείς. Γίνονται συνεργάτες και εντάσσονται στη λειτουργία των υπηρεσιών και των προγραμμάτων του, αναλαμβάνουν εξειδικευμένους ρόλους, συναλλάσσονται με το προσωπικό και τα μέλη του προγράμματος.

Η προσφορά τους έχει πολλές μορφές:

  • διδάσκουν αγγλικά, υπολογιστές, μουσική, Α’ βοήθειες και άλλα πολλά
  • υποστηρίζουν τους ανθρώπους στη θεραπευτική τους πορεία
  • βοηθούν καθημερινά στη λειτουργία των υπηρεσιών
  • συντελούν στην επαγγελματική αποκατάσταση των μελών στη φάση της κοινωνικής επανένταξης
  • υποστηρίζουν ενεργά και υλοποιούν εκδηλώσεις προβολής και ευαισθητοποίησης
  • κάνουν χρηματικές και εμπράγματες δωρεές π.χ. βιβλία για τη βιβλιοθήκη, χρήματα για δραστηριότητες μελών κ.α.

Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έμπρακτα στηρίζουν καθημερινά το έργο μας πιστεύοντας και συμβάλλοντας στον κοινωνικό του χαρακτήρα θέλουμε να αφιερώσουμε αυτό το άρθρο.

Στη Μαρία, τον Τάσο, τη Χριστίνα, την Τζίνα, τον Αντώνη, την Κατερίνα, το Χρήστο και πολλούς άλλους ιδιώτες και φορείς.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!», είναι η ανακοίνωση που υπογράφει το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ Πιλότος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου