ΤΟΠΙΚΑ

Σε έξαρση οι αγροτοδασικές πυρκαγιές στη Μαγνησία το τελευταίο διάστημα

σε-έξαρση-οι-αγροτοδασικές-πυρκαγιές-75975

Eξαρση των συμβάντων αγροτοδασικών πυρκαγιών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα τόσο πανελλαδικά, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, δεδομένων των κατά τόπους καιρικών συνθηκών που επικρατούν και της εντατικοποίησης των υπαίθριων αγροτικών εργασιών.

Η μη εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων, όπως αυτά προβλέπονται από τη σχετική πυροσβεστική διάταξη (9/2021), που αποτελούν βασική προϋπόθεση για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στην ύπαιθρο και γενικότερα η αμελής συμπεριφορά πολιτών που δεν επιτήρησαν ή δεν έσβησαν σωστά τις εστίες φωτιάς, ως όφειλαν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τους, είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών ή μεγαλύτερων πυρκαγιών σε αγροτοδασικές εκτάσεις.

Μέχρι την 30η Απριλίου απαιτείται:

-Ο ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες.

-Η διενέργεια καύσης αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ημέρα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς.

-Κατά το κόψιμο – κλάδεμα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κλπ.

-Τηρούνται ικανές αποστάσεις των προς καύση υλικών από, στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

-Δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα (ή καθαρισμός εδάφους με άλλα μέσα) πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή.

-Εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον 200 λίτρων νερού ή άλλων μέσων.

Επισημαίνεται ότι από τις 13/3/2022, ημερομηνία που πανελλαδικά εντάθηκαν τα περιστατικά που αφορούν σε αγροτοδασικές πυρκαγιές, ως και 25/3/2022 σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανά την επικράτεια κλήθηκε για κατάσβεση 1171 αγροτοδασικών πυρκαγιών, στην πλειοψηφία των οποίων βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ενώ συνελήφθησαν 17 άτομα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Αυτοφώρου, για πρόκληση πυρκαγιών από αμέλεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου