ΤΟΠΙΚΑ

Μειώνονται τα ιχθυαποθέματα

μειώνονται-τα-ιχθυαποθέματα-759488

Σημαντικές απώλειες σε καραβίδες στον Παγασητικό, δείχνουν έρευνες

Τα ιχθυαποθέματα από τις θάλασσες της Ελλάδος φαίνεται ότι μειώνονται σταδιακά χρόνο με το χρόνο, λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της υπεραλίευσης ενώ σε τοπικό επίπεδο σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα που είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκύπτει ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τα αποθέματα σε καραβίδες συγκριτικά με το παρελθόν.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα: «Φυσιολογία- Ενδοκρινολογία Υδρόβιων Ζωικών Οργανισμών» που διοργάνωσε το τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στόχος της ημερίδας ήταν να συμβάλει στη δημιουργία γόνιμης σκέψης και προβληματισμού σε θέματα φυσιολογίας – ενδοκρινολογίας υδρόβιων ζωικών οργανισμών.

Με αφορμή τα ιχθυαποθέματα που μειώνονται από τις θάλασσες, από το τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδατικού Περιβάλλοντος γίνονται έρευνες για τη διατροφή των υδρόβιων οργανισμών και από τους καθηγητές γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία καινούργιων τροφών για τα ψάρια ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε οργανισμού.

Παρότι, το τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδατικού Περιβάλλοντος ειδικεύεται στις υδατοκαλλιέργειες και συνεργάζεται με μονάδες που βρίσκονται στις Μηλίνα και στις Νηές, από παλιότερες μελέτες του Π.Θ. έχει διαπιστωθεί ότι συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια στον Παγασητικό υπάρχει αισθητή μείωση στα αποθέματα καραβίδων.

Οπως ανέφερε στο χαιρετισμό της η Αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος κ. Ελενα Μεντέ, το πεδίο της επιστήμης της φυσιολογίας είναι πολύπλευρο και ευρύ, επισημαίνοντας ότι οι φυσιολογικοί μηχανισμοί ρυθμίζουν το πολύπλοκο και θαυμάσιο φαινόμενο της ζωής των υδρόβιων ζωικών οργανισμών. «Ο τρόπος και οι φυσιολογικές λειτουργίες των υδροβίων ζωικών οργανισμών κεντρίζουν το ενδιαφέρον της επιστήμης της φυσιολογίας για περισσότερη μελέτη και διερεύνηση ώστε να λυθούν αναγκαίοι επιστημονικοί προβληματισμοί και να εμπλουτιστεί η επιστημονική γνώση», τόνισε η κ. Μεντέ προσθέτοντας ότι κατέχει ιδιαίτερη σημασία η μελέτη της φυσιολογίας, της αναπαραγωγής και θρέψης σημειώνοντας παράλληλα ότι η διαδικασία και επιτυχία της ελεγχόμενης αναπαραγωγής στα ψάρια οφείλεται στην εφαρμογή των υπαρχουσών ενδοκρινολογικών γνώσεων για κάθε εκτρεφόμενο είδος ψαριού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου