ΤΟΠΙΚΑ

Αγώνας δρόμου για μία μαστογραφία, για εκατοντάδες γυναίκες

αγώνας-δρόμου-για-μία-μαστογραφία-για-758422

Προβλήματα και στρεβλώσεις του ΕΟΠΥΥ «θηλιά» για τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού

Την ώρα που ο καρκίνος του στήθους «θερίζει» κυριολεκτικά και έχει γίνει κάτι σαν το «συνάχι» της εποχής, ο δημόσιας φορέας παροχής υπηρεσιών Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, κάνει ότι μπορεί για να είναι απαγορευτική μία εξέταση μαστογραφίας. Και μιλάμε για μία απλή μαστογραφία και όχι την ψηφιακή μαστογραφία ή τον υπέρηχο που θεωρούνται οι πλέον αξιόπιστοι διαγνωστικοί μέθοδοι.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Για να εξασφαλίσει μία ασφαλισμένη παραπεμπτικό για μαστογραφία, πρέπει ο γιατρός να αποδείξει ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο. Σε διαφορετική περίπτωση… όποια γυναίκα ενδιαφέρεται να υποβληθεί στη συγκεκριμένη εξέταση, ή θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να περιμένει… τις δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας όταν λαμβάνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες συνήθως οι Δήμοι σε συνεργασία με νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και ιδιωτικούς φορείς της υγείας. Μαστογραφίες επίσης εκτελούνται στο ΠΕΔΥ στο Βόλο μετά από ραντεβού με τους δύο εναπομείναντες γυναικολόγους που πρέπει να δώσουν παραπεμπτικό.

Για τον ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να ισχύει ο προληπτικός έλεγχος μαστογραφίας του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) μόνο με την προϋπόθεση ότι σε ενδεχόμενο έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ ο ιατρός που θα συντάξει το παραπεμπτικό θα γράφει σε αυτό ότι η ασφαλισμένη ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η μαστογραφία καλύπτεται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μία φορά το χρόνο και εφόσον δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα. Το κόστος της κλασικής μαστογραφίας ανέρχεται στα 60-70 ευρώ, αλλά καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στα κρατικά νοσοκομεία και στα συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα. Το κόστος της ψηφιακής ανέρχεται στα 120 ευρώ και δεν καλύπτεται μέχρι στιγμής φυσικά από κανένα Ταμείο.

Ο Γολγοθάς των γυναικών

Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στον τομέα της υγείας και θίγουν κυρίως τις γυναίκες, είναι πρωτόγνωρα οδυνηρές και δυσβάστακτες λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς οι περικοπές πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία και το Εθνικό σύστημα Υγείας δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και κυρίως στον τομέα της θεραπείας.

Για παράδειγμα η ψηφιακή μαστογραφία δεν είναι ενταγμένη στο κρατικό τιμολόγιο με μηδενική συμμετοχή της ασφαλισμένης, όταν υπάρχει ένδειξη από τον θεράποντα γιατρό, με αποτέλεσμα εξ ολοκλήρου το ποσό των 120 ευρώ να καταβάλλεται από την ασφαλισμένη.

Επίσης οι ασθενείς με βιβλιάριο Πρόνοιας που χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αναμένουν πάνω από μήνα την τελική έγκριση από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να χειρουργηθούν, στο βαθμό που απαιτείται μία χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, εις βάρος της υγείας των ασθενών αυτών. Για αυτό και πολλοί ανασφάλιστοι και άποροι ασθενείς αποφεύγουν να εισαχθούν στο νοσοκομείο και να υποβληθούν στις απαραίτητες θεραπείες, με μοιραίο αποτέλεσμα για την ζωή τους.

Το Α και το Ω στην πρόληψη

Η μαστογραφία όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νικ. Αυλιανός, γυναικολόγος στο ΠΕΔΥ Βόλου που επέλεξε πλέον να υπηρετήσει το σύστημα ως πλήρους απασχόλησης, είναι μια εξέταση που φοβίζει, δημιουργεί άγχος, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύεται σωτήρια για πολλές γυναίκες. Η αξία της αναμφισβήτητη καθώς υπήρξε και παραμένει το κατεξοχήν εργαλείο ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Παρόλο που όλες οι γυναίκες ξέρουν ότι από μια ηλικία και μετά πρέπει να κάνουν μαστογραφία, οι περισσότερες δεν είναι συνεπείς στην ετήσια επανάληψη της εξέτασης. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, υπάρχουν και γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία. Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα αποφεύγει τη μαστογραφία είναι η αμέλεια, ο φόβος, η άγνοια και ίσως η πεποίθηση ότι σε αυτήν δεν θα συμβεί ποτέ κάτι κακό.

Οι εξετάσεις γίνονται είτε με συμβατικό μαστογράφο της παλιάς γενιάς, είτε με ψηφιακό μαστογράφο. Η βασική διαφορά της κλασικής ή αναλογικής μαστογραφίας με την ψηφιακή μαστογραφία είναι ότι στην αναλογική χρησιμοποιείται το φιλμ ως μέσο καταγραφής διαγνωστικών εικόνων, ενώ στην ψηφιακή χρησιμοποιείται ψηφιακός ανιχνευτής και ηλεκτρονικός υπολογιστής. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε μαστογραφίες καλύτερης ευκρίνειας, με πιο αξιόπιστα αποτελέσματα και με χαμηλότερη ακτινοβολία.

«Είναι μια αξιόπιστη και απλή εξέταση και όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε αυτήν. Οπως όλες οι εξετάσεις, έτσι και η μαστογραφία έχει τους περιορισμούς της, και όπως προκύπτει από στοιχεία διεθνώς, δεν αρκεί η γυναίκα να υποβάλλεται μόνο σε μαστογραφία για να έχει σωστή διάγνωση. Σήμερα, με τη χρήση της ψηφιακή μαστογραφίας, έχουμε ασφαλέστερα αποτελέσματα, αλλά και πάλι χρειάζονται συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως είναι η κλινική εξέταση και οι υπέρηχοι» σημειώνει ο κ. Αυλιανός.

Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ, το ποσό της ακτινοβολίας που δέχεται ο μαστός με τη μαστογραφία είναι εξαιρετικά χαμηλό και δεν έχει φανεί συσχέτιση μεταξύ ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και μαστογραφίας ενώ ο κίνδυνος από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με την ποσότητα της ακτινοβολίας που λαμβάνει η γυναίκα όταν υποβάλλεται σε μαστογραφία.

«Εμπιστεύονται το ΠΕΔΥ»

Οι περισσότερες γυναίκες εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται ότι έχουν αρχίσει σταδιακά «να επιστρέφουν» στα ιατρεία του ΠΕΔΥ προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις προληπτικού ελέγχου όπως είναι η μαστογραφία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μέσα το 2014 παρατηρείται μία αύξηση τουλάχιστον 20% στα ραντεβού που προγραμματίστηκαν από ασφαλισμένες που ήθελαν να υποβληθούν σε μαστογραφία, παρά το γεγονός ότι για τον καθορισμό ραντεβού υπάρχει αναμονή τουλάχιστον 50 ημερών. Η διαδικασία είναι επίσκεψη στο γυναικολόγο ο οποίος και μετά την εξέταση, παρέχει το παραπεμπτικό έτσι ώστε να γίνει η εξέταση στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα στο ΠΕΔΥ Βόλου.

Στο ίδιο ιατρείο εξάλλου προσέρχονται καθημερινά περισσότερες από 50 γυναίκες έτσι ώστε να υποβληθούν σε εξετάσεις μαστογραφίας αλλά και τεστ ΠΑΠ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου