ΤΟΠΙΚΑ

Πόρους 9,9 εκατ. ευρώ για ψηφιακή διαχείριση του δικτύου ύδρευσης διεκδικεί η ΔΕΥΑΜΒ

πόρους-99-εκατ-ευρώ-για-ψηφιακή-διαχείρ-757640

Στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ που συνεδριάζει μεθαύριο Τετάρτη 5 Αυγούστου, έρχεται το έργο της προμήθειες και εγκατάστασης 15.000 ευφυών υδρομετρητών, αλλά και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διαχείρισης του δικτύου διανομής πόσιμου νερού και των δικαιωμάτων του καταναλωτή. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 9.900.000,00€ το οποίο η ΔΕΥΑΜΒ επιδιώκει να εντάξει για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης, η υλοποίησή του αναμένεται να ανοίξει μια νέα σελίδα στη διανομή του πόσιμου νερού στους καταναλωτές.

Ουσιαστικά με την προμήθεια των ευφυών υδρομετρητών επιχειρείται η αναβάθμιση και η επέκταση των συστημάτων τεχνολογίας που διαθέτει η υπηρεσία, σχετικά με την μείωση των απωλειών νερού, την διαρκή online παρακολούθηση των οικιακών υδρομετρητών και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, όπως επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση.

Ειδικότερα, προτείνεται η εγκατάσταση 15.000 ψηφιακών υδρομετρητών AMR (AutomaticMeterReader) σε οικιακούς καταναλωτές στις ζώνες ύδρευσης της Νέας Δημητριάδας και της περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Αναλήψεως, Αναυρο, Γιάννη Δήμου, Κασσαβέτη, Μαβίλη, Κύπρου, Γιάννη Δήμου, Κραυσίδωνα. Η αρχιτεκτονική λειτουργίας των υδρομετρητών είναι αμιγώς ασύρματη, αποτελούμενη από ενδιάμεσους αναμεταδότες, συγκεντρωτές σε καθορισμένα σημεία των υδρευτικών ζωνών, καθώς και από ειδικό εξοπλισμό (hardware/software) στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου της ΔΕΥΑΜΒ ο οποίος θα λαμβάνει, επεξεργάζεται και παρουσιάζει τα δεδομένα.

Πως θα λειτουργεί το ψηφιακό υδρόμετρο

Πιο συγκεκριμένα, τα ψηφιακά υδρόμετρα κάθε ζώνης ύδρευσης, θα αποστέλλουν ασύρματα της τιμές τους στον συγκεντρωτή της ζώνης, με ή χωρίς την μεσολάβηση ενδιάμεσης δρομολόγησης, μετά από αίτημα του χειριστή από τον ΚΣΕ. Στη συνέχεια, ο συγκεντρωτής αποστέλλει μέσω ασύρματης επικοινωνίας τα δεδομένα των ψηφιακών υδρομετρητών στον ΚΣΕ, όπου τα δεδομένα αποθηκεύονται σε ειδικό λογισμικό. Τα δεδομένα των ψηφιακών υδρομέτρων θα είναι πλέον διαθέσιμα προς χρήση στο ενοποιημένο πληροφοριακό σύστημα της ΔΕΥΑΜΒ, τόσο για την τελική τιμολόγηση των καταναλωτών, όσο και για την διεξαγωγή πολλών άλλων προσομοιώσεων και λειτουργιών (υδατικό ισοζύγιο ανά ζώνη ύδρευσης κτλ.)

Η εγκατάσταση των ψηφιακών υδρομετρητών θα παρέχει την on line μέτρηση της κατανάλωσης, τη δυνατότητα στον καταναλωτή της παρακολούθησης της κατανάλωσής του σε ρεαλιστικό χρόνο και της επιλογής έκδοσης λογαριασμού ανά δίμηνο ή τρίμηνο. Επίσης προβλέπει ειδοποίηση του καταναλωτή με SMS ή e-mail, αυτόματα σε περίπτωση ασυνήθιστης κατανάλωσης (εσωτερικής διαρροής), ενώ ακόμη δίνει τη δυνατότητα περιορισμού της παροχής σε περίπτωση λειψυδρίας.

Ψηφιακή ενημέρωση για βλάβες

Το σύνολο των ψηφιακών υδρομετρητών θα καταχωρηθεί σε βάση δεδομένων συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) με γεωγραφικές συντεταγμένες, όπου θα έχουν καταχωρηθεί τα δίκτυα της διανομής νερού, και στο οποίο θα καταχωρούνται οι επεμβάσεις της υπηρεσίας για αποκατάσταση βλαβών ή επεμβάσεις βελτίωσης των δικτύων. Στα σημεία των επεμβάσεων θα καταχωρούνται ο χρόνος αναγγελίας της βλάβης, ο χρόνος και το κόστος αποκατάστασης της βλάβης, καθώς επίσης τα υλικά και μέσα αποκατάστασης και ο χρόνος επαναφοράς του οδοστρώματος

Θα καταχωρούνται επίσης ανά αριθμό υδρομέτρου και καταναλωτή τα αιτήματα του καταναλωτή, οι αντίστοιχες ενέργειες της υπηρεσίας με τελικό στόχο με έναν αριθμό, αυτόν του υδρομετρητή, να εξασφαλίζεται και να υλοποιείται η πλήρης σχέση της υπηρεσίας με τον καταναλωτή.

Περαιτέρω, το λογισμικό των υδρομετρητών θα διασυνδεθεί στη βάση του GIS με το SCADA του υδραγωγείου και θα παράγονται αυτόματα ή κατ’ επιλογή της υπηρεσίας ισοζύγια νερού στη ζώνη υδροδότησης, σταθερός υπολογισμός του μη τιμολογούμενου νερού και θα αναγγέλλονται ασυνήθεις καταστάσεις στην υδροδότηση που παραπέμπουν στην εμφάνιση αφανών βλαβών.

Θα διασυνδεθεί επίσης με το πρόγραμμα παρακολούθησης της αποθήκης ώστε να αντλούνται τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις και το αντίστοιχο κόστος, ενώ θα υπάρχει θύρα εισόδου στοιχείων για τα δεδομένα και το συνολικό κόστος της αποκατάστασης. Ακόμη θα υπάρχει σύνδεση με το λογισμικό του τμήματος κατανάλωσης ώστε να παράγονται στη λήξη του χρόνου επιλογής του καταναλωτή (δίμηνο ή τρίμηνο) οι λογαριασμοί οι οποίοι θα αποστέλλονται αυτόματα με SMS ή e-mail.

Στην ίδια συνεδρίαση επίσης θα τεθεί υπό έγκριση η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για την προμήθεια και εγκατάσταση 70 Ρυθμιστών συχνότητας και 70 Ηλεκτρομαγνητικών μετρητών παροχής για την μείωση του ενεργειακού κόστους αντλήσεων πόσιμου νερού, προϋπολογισμού 1.260.000,00€, πλέον Φ.Π.Α και τέλος η προμήθεια και Εγκατάσταση Συστήματος Τηλελέγχου Τηλεχειρισμού & Ελέγχου Διαρροών Δικτύων Υδρευσης Δ.Ε. Μακρινίτσας, Πορταριάς, Ιωλκού, Αγριάς, Αρτέμιδας του Δήμου Βόλου, προϋπολογισμού 2.534.100,00€, πλέον ΦΠΑ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου