ΤΟΠΙΚΑ

Οι διεκδικητές του Δήμου Βόλου

οι-διεκδικητές-του-δήμου-βόλου-755723

Δημοσκόπηση ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Βόλου – Ποια πρόσωπα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ηγηθούν ψηφοδελτίων – Οι επόμενες κινήσεις των επιτελείων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ

Mε την επιστροφή από τα «μπάνια του λαού», μέρα με την ημέρα πολλαπλασιάζονται οι διεργασίες στους Δήμους ενόψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στον Δήμο Βόλου.

Το ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού αξιώματος σιγά-σιγά αρχίζει να εκδηλώνεται, τόσο από υφιστάμενα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και από νέους ενδιαφερόμενους που σκέφτονται να αναμετρηθούν ανοικτά με τον σημερινό δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο.

Η κινητικότητα, οι συζητήσεις, οι επαφές και οι διαβουλεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει κυρίως σε επίπεδο διαπροσωπικό, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν επίσημες συζητήσεις κομμάτων για τις κάλπες που θα στηθούν τον προσεχή Μάιο.

Το δεδομένο πάντως ότι οι εκλογές θα γίνουν, εκτός απροόπτου, με απλή αναλογική έχει «ανοίξει την όρεξη» σε αρκετούς, αν και δεν είναι σίγουρο πως όσα πρόσωπα ακούγονται θα «τερματίσουν» κιόλας την «κούρσα» της διεκδίκησης να ηγηθούν δημοτικών σχημάτων.

Σε ό,τι αφορά στον Δήμο Βόλου, μέχρι στιγμής τα πρόσωπα που ενδιαφέρονται, με ή χωρίς τη στήριξη κομμάτων και συλλογικών κινήσεων, να δοκιμάσουν την τύχη τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ως επικεφαλής συνδυασμών είναι: Η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα, ο πρώην πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας Απόστολος Παπαδούλης, ο περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας Αργύρης Κοπάνας και ο μαιευτήρας γιατρός Χρήστος Βενέτης.

Φιλοδοξίες επίσης για να τεθούν επικεφαλής διατηρούν από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο Βόλου οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Ιάσονας Αποστολάκης και Κων. Γαργάλας, που προέρχονται από την ίδια «πολιτική μήτρα», ενώ δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις της η επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης» Νατάσα Οικονόμου, η οποία διαφωνεί στο ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου του ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την απόφαση που έχει λάβει η Κεντρική Επιτροπή εδώ και μήνες.

Ετοιμάζει δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, μέσα στις επόμενες 15 μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ τοπικά αναμένεται να «τρέξει» δημοσκόπηση, προκειμένου να αποτυπωθεί μία σαφής εικόνα για τα πρόσωπα τα οποία ακούγονται μέχρι στιγμής και τι «ψάρια πιάνουν», κατά το κοινώς λεγόμενο, απέναντι στον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι στη σφυγμομέτρηση θα συμπεριληφθούν όλα τα παραπάνω ονόματα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, για να μετρηθεί η άποψη της κοινής γνώμης.

Να σημειωθεί βέβαια, ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, για το Δήμο Βόλου, τρέχουν αυτή την περίοδο άλλες δύο τουλάχιστον δημοσκοπήσεις.

Στο κυβερνών κόμμα τοπικά, όσον αφορά στο πώς θα πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Βόλου, δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Ορισμένοι τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ από τον πρώτο γύρο με κοινό υποψήφιο. Αλλοι έχουν εκφράσει την άποψη ότι θα πρέπει το κυβερνών κόμμα να προχωρήσει στη λήψη απόφασης για τη στήριξη ενός στελέχους με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ μία τρίτη άποψη – την οποία εκφράζει ανοιχτά ο βουλευτής Αλ. Μεϊκόπουλος – συγκλίνει στη στήριξη του μαιευτήρα Χρήστου Βενέτη ως ανεξάρτητου.

Διεργασίες στον χώρο της ΝΔ

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υποψηφιότητα της προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυς Καπούλα έχει «κλειδώσει» και ότι η Πειραιώς θα παρέχει στήριξη στην κάθοδό της ως επικεφαλής αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου στον Δήμο Βόλου. Όπως ακούγεται, στο ψηφοδέλτιο θα συμπεριλαμβάνονται επίσης στελέχη που ανήκουν στο χώρο του ΚΙΝΑΛ, έχουν θητεύσει στους κόλπους της «Επιλογής Ευθύνης», τα οποία σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές έχουν ήδη «δώσει τα χέρια» για να συμπορευτούν μαζί της.

Από τη Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρον να ηγηθεί ψηφοδελτίου στον Δήμο Βόλου έχει εκφράσει δημοσίως και ο περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας Α. Κοπάνας, που έχει ζητήσει στήριξη από τα κεντρικά της ΝΔ.

Εκτιμάται πάντως ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου σε επίπεδο ΝΟΔΕ πλέον θα ξεκινήσουν επίσημα οι συζητήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όχι μόνο στον Δήμο Βόλου, αλλά και σ’ όλο τον νομό. Υπεύθυνος από την Πειραιώς έχει οριστεί ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Ζυμώσεις στο ΚΙΝΑΛ

Οσον αφορά στον χώρο του ΚΙΝΑΛ, οι τελευταίες πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αναφέρουν ότι το σενάριο που παραμένει ως το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή είναι αυτό της αυτόνομης καθόδου στον πρώτο γύρο και επανεξέταση όλων των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των συνεργασιών με άλλα δημοτικά σχήματα στον δεύτερο γύρο. Αυτό αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του να ηγηθεί μίας τέτοιας προσπάθειας ο Απόστολος Παπαδούλης, υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι το 2015. Οι κινήσεις του πάντως προς το παρόν έχουν απλά διερευνητικό χαρακτήρα.

Στο «τραπέζι» της Χαριλάου Τρικούπη στην Αθήνα, βολιδοσκοπούνται διάφορα πρόσωπα, χωρίς κανένα από αυτά όμως μέχρι στιγμής να έχει οριστικοποιήσει το ενδιαφέρον του για τη διεκδίκηση της δημαρχίας.

Και όπως όλα δείχνουν το ΚΙΝΑΛ θα περιμένει να λάβει τις τελικές του αποφάσεις μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς θεωρεί ότι «υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος» και ότι δεν χρειάζεται να αναλωθεί, επί του παρόντος, σε βιαστικές κινήσεις. Θέλει, όπως έλεγαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ συνεργάτες της Επιτροπής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να καταγραφούν και άλλες υποψηφιότητες, πριν οριστικοποιήσει τη στάση του.

Η Τ.Ε. θα προτείνει τον υποψήφιο του ΚΚΕ

Στον χώρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι σαφείς. Η Τοπική Οργάνωση του κόμματος, έχοντας υπόψη το πολιτικό πλαίσιο των συμμαχιών της Λαϊκής Συσπείρωσης αναμένεται όταν έρθει η ώρα να προτείνει τον υποψήφιο δήμαρχο και το σχήμα που θα κατέβει στις εκλογές είτε πρόκειται για τον Δήμο Βόλου, είτε για τους άλλους περιφερειακούς ΟΤΑ. Η Κεντρική Επιτροπή θα είναι εκείνη που θα δώσει το πράσινο φως στη συνέχεια ώστε να συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου