ΤΟΠΙΚΑ

Βιβλική καταστροφή σε αμπέλια στη Νέα Αγχίαλο

βιβλική-καταστροφή-σε-αμπέλια-στη-νέα-754423

Ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες 5.000 στρεμμάτων προκάλεσε το δυνατό μπουρίνι που έπληξε προχθές την περιοχή

Εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε στο πέρασμά της από τη Νέα Αγχίαλο η «Θάλεια», καταστρέφοντας αμπελοκαλλιέργειες, λίγες μέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής, και δεκάδες ακόμη καλλιέργειες, με τους αγρότες της περιοχής, να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν προχθές στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, αφάνισαν τους κόπους μιας χρονιάς, σε ακτίνα 5.000 περίπου στρεμμάτων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν οι αμπελοκαλλιέργειες ειδικότερα προς την πλευρά του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

«Τα αμπέλια που βρίσκονται στην συγκεκριμένη έκταση έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι σε ποσοστό από 60 έως 80% αλλά θα επηρεαστούν και τα υπόλοιπα σταφύλια» όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Τοκαλής, γεωπόνος, καλλιεργητής και παραγωγός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ήταν πρωτοφανές στα τοπικά χρονικά το δυνατό μπουρίνι που έπληξε την περιοχή.

Μεγάλο πλήγμα έχουν υποστεί, την ίδια στιγμή και όλες οι υπόλοιπες καλλιέργειες, όπως ελιές, αμυγδαλιές, βαμβάκια και ότι καλλιεργείται στον κάμπο της Νέας Αγχιάλου. Η «Θάλεια», σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της.

Ξεκινούν οι αυτοψίες της ζημιάς

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Νέας Αγχιάλου, έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία του συνόλου του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Όπως υπογράμμισε, από την πλευρά του ο Απόστολος Αποστολάκης, αμπελοκαλλιεργητής και παραγωγός, που διατηρεί εκτάσεις στην περιοχή του Κροκίου, δεν σημειώθηκαν ζημιές στα αμπέλια στο Κρόκιο, αλλά υπάρχει πάντα ο φόβος των έντονων καιρικών φαινομένων, που προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές. «Η χρονιά φαίνεται καλή, το ίδιο και η ποιότητα των σταφυλιών, αλλά την περίοδο που ξεκινάει ο τρύγος, οι βροχές και το χαλάζι είναι καταστροφικές» είπε.

Ο Δήμος Βόλου ενημέρωσε άμεσα τον ΕΛΓΑ και αναμένεται να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην περιοχή ο επόπτης Μαγνησίας για μια πρώτη αυτοψία στον τόπο της καταστροφής. «Εχουν ενημερωθεί και αγρότες, όσοι θέλουν να παραβρεθούν στην πρώτη αυτοψία, κατόπιν θα γίνει αναγγελία των ζημιών και στη συνέχεια θα έρθει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ προκειμένου να γίνει λεπτομερής καταγραφή των ζημιών που ήταν πάρα πολύ μεγάλες» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιδήμαρχος Γεωργία Μποντού – Τοκαλή.

Προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζημιών

Περιγράφοντας το σκηνικό της καταστροφής που προκάλεσε το προχθεσινό μπουρίνι με τη σειρά του ο Μιχάλης Καπουρνιώτης, αντιδήμαρχος περιφερειακών ενοτήτων του Δήμου Βόλου, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ξεριζώθηκαν δέντρα και στύλοι της ΔΕΗ, φυτά και δέντρα ξεριζώθηκαν στην παραλία της Νέας Αγχιάλου και πολύ μεγάλες ποσότητες από λάσπη και χώμα μετέφεραν τα ορμητικά νερά της σφοδρής βροχόπτωσης στους δρόμους της Νέας Αγχιάλου που μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Τα προβλήματα που καταγράφηκαν σε κάθε γωνιά της Νέας Αγχιάλου, ήταν μεγάλα. Στύλος της ΔΕΗ «λύγισε» λόγω της σφοδρότητας του ανέμου στην περιοχή Αλωνάκι, ένας ακόμη έπεσε πάνω σε καλώδιο του ΟΤΕ, χωρίς, ευτυχώς, να σημειωθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της περιοχής.

Συνεργεία του Δήμου και άνδρες της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν ακόμη και στην αιχμή του φαινομένου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που προκάλεσε ο τυφώνας «Θάλεια», σε συνεργασία με την πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Βασιλική Πυργάνη και τους αντιδημάρχους καθαριότητας Γιώργο Πράττο και πρασίνου Απόστολο Μαλαματίνη.

Η ολονύκτια «μάχη» των υπηρεσιών με τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίστηκε και χθες, καθώς επιχειρούσαν στην περιοχή μηχανήματα του Δήμου Βόλου, τρία μηχανήματα και τρία φορτηγά, σύμφωνα με την ενημέρωση της κ. Πυργάνη, η οποία σημείωσε με έμφαση ότι «δεν έχει προηγηθεί ποτέ κατά το παρελθόν, κάτι αντίστοιχο στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου