ΤΟΠΙΚΑ

Στις 5 Οκτωβρίου «κληρώνει» για τους νοσοκομειακούς γιατρούς

στις-5-οκτωβρίου-κληρώνει-για-τους-νο-753174

Koρυφώνεται η αγωνία των νοσοκομειακών γιατρών στον Βόλο, καθώς στις 5 Οκτωβρίου κρίνεται στην ολομέλεια του ΣτΕ, εάν θα δικαιούνται όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί αναδρομικά χρήματα λόγω των «κουρεμάτων» που είχαν υποστεί οι μισθοί τους από τα μνημόνια, ανεξάρτητα εάν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ή όχι. Στον Βόλο εκτιμάται ότι εξαρχής αγωγή είχε υποβάλει ένα ποσοστό της τάξεως του 30% των νοσοκομειακών γιατρών.

Μετά την πρώτη απόφαση δικαίωσης που εκδόθηκε από το ΣτΕ τον περασμένο Φεβρουάριο, κατατέθηκε συμπληρωματική αγωγή για το σύνολο του κλάδου.

Σημειώνεται, πως το ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των γιατρών νοσοκομείων του ΕΣΥ που έγιναν αναδρομικά από 1 Αυγούστου 2012, σε εφαρμογή της μνημονιακής νομοθεσίας.

Υπολογίζεται ότι από το 2012 έως το 2018, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχασαν από τις τακτικές αποδοχές τους από 600 έως 700 ευρώ τον μήνα. Αν το ΣτΕ κρίνει πως πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά σ’ όλους τους γιατρούς (ειδικοί και ειδικευόμενοι) τότε ο καθένας μπορεί να λάβει ως επιστροφή, έως 40.000 ευρώ για το σύνολο των χρόνων.

Την ίδια στιγμή το προεδρείο της Ομοσπονδίας του κλάδου πιέζει το υπουργείο Υγείας, ώστε να ληφθούν αποφάσεις στο θέμα της κλαδικής σύμβασης, μαζί με την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, το μισθολόγιο και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν επαναφορά μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009 πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές, μαζί με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Θέτουν επίσης θέμα για 5ήμερο-6ωρο-30ωρο με μία ενεργό εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα, με αφορμή τον νόμο που ψηφίστηκε για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Επίσης ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο, θέτουν επιτακτικά θέμα κάλυψης του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμες προσλήψεις.

BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου