ΤΟΠΙΚΑ

Βροχή παραπόνων για καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων στον τουρισμό

βροχή-παραπόνων-για-καταπάτηση-εργασ-753117

Βροχή πέφτουν τα τηλεφωνήματα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου για παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που έχει φέρει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα. Ιδιαίτερα στον τουρισμό και την εστίαση η κατάσταση που επικρατεί φαίνεται να είναι απελπιστική. Ο κορονοϊός έχει φέρει εντατικοποίηση στην εργασία με εκείνους που έχουν μείνει πίσω να καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους διπλό φόρτο. Εντούτοις και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή καλούνται και εκείνοι να δουλέψουν.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος λέει ότι κανένας δεν προχωρεί σε επίσημες καταγγελίες γιατί υπάρχει φόβος λόγω της υγειονομικής κρίσης και των προβλημάτων που δημιουργεί. Ωστόσο, στο ΕΚΒ τηλεφωνούν καθημερινά και διατυπώνουν παράπονα και διαμαρτυρίες με προφορικό τρόπο. Το φαινόμενο, όπως περιγράφει, δεν είναι μόνο τοπικό αλλά προσλαμβάνει και πανελλαδικές διαστάσεις. «Εχει επιδεινωθεί το εργασιακό κλίμα και δεν υπάρχουν έλεγχοι. Οσο δεν υπάρχουν πολιτικές που να διασφαλίζουν με κάποιο τρόπο την τήρηση του ωραρίου, τόσο η κατάσταση θα χειροτερεύει», επισημαίνει.

Στους χώρους εργασίας κυριαρχεί μεγάλη ανασφάλεια. Οι συνθήκες είναι σκληρές σε σχέση με την προ κορονοϊού εποχή. «Καθημερινά παραπονούνται ένα-δυο άτομα. Υπάρχει όμως και στο διαδίκτυο, στο site της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, πλατφόρμα που έχουμε ανοίξει από την έναρξη του κορονοϊού για καταγγελίες, οι οποίες μεταφέρονται στο υπουργείο Εργασίας με διατήρηση του απορρήτου και προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Μέσα από την πλατφόρμα φαίνεται πιο σφαιρικά η κατάσταση που επικρατεί. «Κόβουν μισθούς και μεροκάματα για να μικρύνουν τη ζημιά από την πανδημία. Γι’ αυτό και ζητάμε συνεχώς την παρέμβαση από την Επιθεώρηση Εργασίας και την εντατικοποίηση των ελέγχων σε ώρες που να είναι αιχμής για τα καταστήματα ειδικά αυτά που δουλεύουν και παρουσιάζουν παραβατικότητα», τονίζει.

Από εκεί και πέρα, κανένα ωράριο δεν τηρείται αντίθετα επιμηκύνεται αναλόγως των αναγκών ειδικά τώρα που υπάρχουν υγειονομικά μέτρα. «Θα περιμέναμε μείωση ων ωρών εργασίας λόγω της πανδημίας αντί για αύξηση. Αντίθετα βλέπουμε εντατικοποίηση της εργασίας. Στους χώρους εργασίας έμειναν λιγότεροι, οι οποίοι βγάζουν περισσότερη δουλειά», σημειώνει.

Οι καταγγελίες αφορούν κατά κύριο λόγο τον τουρισμό και τα επαγγέλματα που συνδέονται με αυτόν όπως την εστίαση. Σε τουριστικά καταλύματα, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, τσιπουράδικα φαίνεται ότι η κατάσταση «ξεφεύγει». Και σε καταστήματα εποχιακής λειτουργίας και 12μηνης.

«Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος και ουσιαστικότερος έλεγχος. Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση θα εκτροχιαστεί», τονίζει ο ίδιος, ηχώντας καμπανάκι κινδύνου για τα εργασιακά δικαιώματα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου