ΤΟΠΙΚΑ

Σε αβεβαιότητα οι περιπτερούχοι της Μαγνησίας δεν θα κάνουν φέτος διακοπές

σε-αβεβαιότητα-οι-περιπτερούχοι-της-μ-753084

Πτώση ύψους 15% μετρούν στους τζίρους των καταστημάτων τους οι περιπτερούχοι του Βόλου και της Μαγνησίας σε σχέση με πέρυσι λόγω της υγειονομικής κρίσης. Στις επιχειρήσεις υπάρχει μία κινητικότητα με την εικόνα να είναι καλύτερη στα παραθαλάσσια μέρη λόγω της θερινής σεζόν. Εντούτοις, στον κλάδο επικρατεί αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι από τον Σεπτέμβρη.

Περιγράφοντας το κλίμα ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας, Βασίλης Τόπας, λέει ότι μετά τη λήψη των μέτρων ατομικής προστασίας οι καταναλωτές άρχισαν να επισκέπτονται ένας-ένας τα μαγαζιά, ενώ οι εργαζόμενοι εφαρμόζουν τις οδηγίες. Υπάρχει, όμως, όπως περιγράφει, μία κινητικότητα.

Περισσότερο δουλεύουν τα περίπτερα που είναι κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως στα Καλά Νερά, τη Γατζέα, το Μαλάκι και το Πήλιο. Κατά κύριο λόγο η κίνηση αυξάνεται το τριήμερο Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή που ο κόσμος απομακρύνεται αναζητώντας λίγες μέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Το δίμηνο Ιουνίου –Ιουλίου κατέγραψε για τον κλάδο μικρή πτώση. «Οταν η εστίαση ήταν κλειστή πολύς κόσμος αντιμετώπιζε πρόβλημα και αυτό μεταφέρθηκε σε όλα τα επαγγέλματα. Ομως αυτό το μήνα και μέχρι τις 15 Αυγούστου πιστεύουμε θα συνεχίσει να υπάρχει κίνηση», επισημαίνει.

Το γενικότερο κλίμα είναι εκείνο που προκαλεί προβληματισμό στον κλάδο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους στην καραντίνα και είχαν μεγάλη οικονομική αιμορραγία. Τα περίπτερα δεν έκλεισαν με εξαίρεση ελάχιστα, τα οποία λάμβαναν την επιχορήγηση του κράτους, αλλά και πάλι οι υποχρεώσεις είναι πολλές.

«Πρέπει να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος γιατί όλα πήγαν πίσω. Και έχει μείνει λίγος καιρός από το καλοκαίρι που οι επαγγελματίες περιμένουν κάθε χρόνο για να ανεβάσουν τις εισπράξεις τους, ενώ η μείωση της καταναλωτικής δύναμης του κόσμου είναι ιδιαίτερα αισθητή», τονίζει.

Σε αυτό το κλίμα οι περιπτερούχοι δεν θα πάνε φέτος διακοπές. Θα συνεχίσουν να δουλεύουν για να καλύψουν τις απώλειες. Το Μάιο η εικόνα ήταν εξόχως αρνητική. «Υπάρχει ανασφάλεια για το αύριο. Φόβος μήπως υπάρξει ένα δεύτερο πανδημικό κύμα, ενώ η αγορά δεν αντέχει δεύτερη καραντίνα», προσθέτει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου