ΤΟΠΙΚΑ

Πράσινο φως για τρεις μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης στη Ν. Αγχίαλο

πράσινο-φως-για-τρεις-μονάδες-φαρμακε-753079

Ανοίγουν δεκάδες θέσεις εργασίας για τη λειτουργία των μονάδων καλλιέργειας και παραγωγής

Επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ έρχονται στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στη Νέα Αγχίαλο για δημιουργία μονάδων καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Ηδη έχουν εκδοθεί οι άδειες από τη Διεύθυνση Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το επόμενο βήμα είναι η έκδοση οικοδομικών αδειών. Στο τέλος του 2021, αρχές του 2022 υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν περί τις 250 θέσεις εργασίας που θα αφορούν τόσο σε επιστημονικό προσωπικό για τη στελέχωση των μονάδων με γεωπόνους, χημικούς, μηχανικούς και άλλες ειδικότητες όσο και ανειδίκευτο που θα περάσει από μία στοιχειώδη εκπαίδευση.

Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό επενδυτικό στόχο για τις ξένες εταιρείες παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, διότι έχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, σχετικά προσιτή αγορά γης, αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, το σπουδαιότερο, έχει πολύ καλό κλίμα για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Ετσι μερίδιο από την ευρωπαϊκή πίτα, που το 2028 αναμένεται να ξεπεράσει τα 55 δισ. ευρώ, επιχειρούν να πάρουν και Ελληνες που συνεργάζονται με ξένους σε μεικτά σχήματα. Στη Νέα Αγχίαλο ετοιμάζονται τρεις τέτοιες επενδύσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Εταιρείας SEPA Consulting & Construction IKE Νίκολαος Λιάτζουρας με τη σύζυγό του, συνιδρύτρια της εταιρείας, Γαλάνη Τσατσανίδου μιλούν σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα πρωτοποριακά εγχειρήματα.

Οπως ενημερώνουν, στις μονάδες θα υπάρχει ένα κομμάτι για την πρωτογενή παραγωγή και ένα δεύτερο για την επεξεργασία του φυτού. Το τελικό προϊόν που θα βγαίνει από τις εγκαταστάσεις θα είναι τυποποιημένο και όχι προς επεξεργασία, θα κατηγοριοποιείται στα φάρμακα και θα χορηγείται σε ειδικούς ασθενείς μέσω συνταγογράφησης ή θα εξάγεται. Κύριος στόχος είναι η προώθησή του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα την Ευρώπη, με κορωνίδα τη Γερμανία που φαίνεται να έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Η κάθε μία από τις επενδύσεις, επισημαίνουν, είναι προϋπολογισμού από 6 εκατομμύρια ευρώ μέχρι 16,5 εκατομμύρια ευρώ, η μεγαλύτερη. Το χρονοδιάγραμμα των εγχειρημάτων προβλέπει υλοποίηση των μονάδων κατά τη διάρκεια του 2021, με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης, τις αρχές του 2022. Στα σχήματα των επενδυτών συμμετέχουν και Ελληνες και ξένοι επενδύτες από Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γερμανία και Αυστρία.

«Εχουμε λάβει τις άδειες από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Επόμενο βήμα είναι η έκδοση οικοδομικών αδειών και στη συνέχεια προχωράμε στην κατασκευή του έργου. Για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων απαιτούνται άλλες δύο αδειοδοτήσεις για να είναι λειτουργικές», σημειώνουν.

Σημαντικά κίνητρα

Οι επενδύσεις ξεκίνησαν το 2019, ενώ η κατασκευή των έργων θα αρχίσει εντός του α’ εξαμήνου του 2021. «Η φαρμακευτική κάνναβη είναι μία πολύ προσοδοφόρα επένδυση στο εξωτερικό, γι’ αυτό υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους για να εμπλακούν στην Ελλάδα, η οποία δείχνει ακόμη χώρα ευκαιρίας γα τη συγκεκριμένη επένδυση καθώς δεν έχει κάποιο όριο στις άδειες, ενώ σε άλλες χώρες υπάρχει περιορισμός και αυτό είναι δελεαστικό», τονίζουν ακόμη.

Επίσης, ένα σημαντικό κίνητρο είναι το παράβολο για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία των μονάδων, που είναι αξίας 20.000 ευρώ όταν σε άλλα κράτη το κόστος είναι πολλαπλάσιο συν τις άλλες δαπάνες για την ανανέωση χρόνου.

«Στην Ελλάδα διανύουμε μία περίοδο πρωτοπορίας. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή -σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο- 80 άδειες που έχουν εγκριθεί. Ηδη είναι σχεδόν έτοιμη η επένδυση Ισραηλινών στην Πελοπόννησο», προσθέτουν.

Σημαντικές προοπτικές

Το 2018 περισσότερες από 6 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δημιούργησαν νομοθετικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ το 2028 η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κρατών θα έχει νομοθετικό πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη.

Νεότερα στοιχεία (τον περασμένο μήνα) ανεβάζουν πολύ τους δείκτες των επενδυτικών προοπτικών, καθώς εκτιμάται ότι η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης θα αυξηθεί γεωμετρικά. Η γερμανική αγορά φαρμακευτικής κάνναβης θα παρουσιάσει έως το 2024 σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR): 49,5%.

Σημεία εξαγωγών για προϊόντα της φαρμακευτικής κάνναβης έχουν οριστεί μόνο το τελωνείο του Πειραιά και η Ελεύθερη Ζώνη Θεσσαλονίκης. Η Γ.Γ Βιομηχανίας για τις εγκρίσεις εγκατάστασης και λειτουργίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εισαγωγή σπόρου, ο ΕΟΦ για τις ειδικές εγκρίσεις παραγωγής και κυκλοφορίας και η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας της ΕΛΑΣ για την έγκριση μεταφοράς τελικού προϊόντος, είναι οι αρμόδιες αρχές που εμπλέκονται, βάσει της νομοθεσίας, στην αλυσίδα παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Η εταιρεία

Η SEPA Consulting & Construction IKE με έδρα στον Βόλο εξειδικεύεται στην εκπόνηση τεχνικών μελετών και την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ενα από τα κύρια αντικείμενα ενασχόλησής της είναι η κατασκευής και ο εξοπλισμός εγκαταστάσεων καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου