ΤΟΠΙΚΑ

Βροχή αστεριών απόψε

βροχή-αστεριών-απόψε-751261

Τα πεφτάστερα του Αυγούστου αναμένεται να προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα

Εντυπωσιακό θέαμα αποτελούν οι διάττοντες αστέρες που εμφανίζονται αυτή την περίοδο στον ουρανό, με το φαινόμενο να είναι ιδιαίτερα ορατό σήμερα και αύριο, στις 11 περίπου το βράδυ, στην ύπαιθρο, μακριά από τα φώτα της πόλης. Δεκάδες Βολιώτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν βραδινές εξορμήσεις, προκειμένου να απολαύσουν το ουράνιο φαινόμενο, που κόβει την ανάσα.

Οι Περσείδες, όπως ονομάζεται από τους αστρονόμους, είναι βροχή διαττόντων, μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά, στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια, μέχρι και σε μορφή σκόνης, τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα.

Όποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της γης ονομάζονται μετεωρίτες, ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται βολίδες. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Περιγράφοντας το εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο, ο Κώστας Μαυρομάτης, πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «το φαινόμενο είναι στο μέγιστο στις 12 Αυγούστου, δηλαδή σήμερα και όσοι επιθυμούν να το θαυμάσουν, πρέπει να βρίσκονται σε υπαίθρια περιοχή, μακριά από το αστικό κέντρο».

Οι Περσείδες εμφανίζονται σχεδόν σε όλα τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους. Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά περίπου από τις 17 Ιουλίου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. Το «σόου» αρχίζει λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου