ΤΟΠΙΚΑ

Κλείδωσαν κτηνίατρο στο Σφαγείο Βόλου. Διαψεύδει ο ιδιοκτήτης

κλείδωσαν-κτηνίατρο-στο-σφαγείο-βόλο-750061

Σε καταγγελία ότι κτηνίατρος στον Βόλο έπεσε θύμα φραστικής επίθεσης, χυδαίας εξύβρισης, απειλών κατά της ζωής και της ακεραιότητάς της και παράνομης κατακράτησης από τους ιδιοκτήτες των Σφαγείων Βόλου Α.Ε., προχώρησε ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης έφθασε στο σημείο να κλειδώσει για μία ώρα την κτηνίατρο μέσα σε γραφείο των σφαγείων! Την καταγγελία διαψεύδει ο ιδιοκτήτης. «Συγκρούσεις υπάρχουν επειδή δεν υπάρχουν κτηνίατροι και η επιχείρησή μου δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά μόνο τρεις φορές την εβδομάδα χωρίς κανείς να δίνει λύση, αλλά όχι απειλές. Αυτά δεν ισχύουν», αναφέρει ο κ. Παν. Καρελάς.

Την καταγγελία του ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος αποστέλλει στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Η ίδια επιστολή κοινοποιείται στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, αλλά και στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Σύλλογος επικαλείται καταγγελία της κτηνιάτρου ότι «την 10η Σεπτεμβρίου 2018 και ενόσω ευρισκόμενη σε εντεταλμένη υπηρεσία, εκτελούσε κρεοσκοπικό έλεγχο στα Σφαγεία Βόλου Α.Ε., επί της οδού Λάζου αρ. 10 στον Βόλο, δέχθηκε από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης φραστική επίθεση, χυδαία εξύβριση, απειλές κατά της ζωής και της σωματικής της ακεραιότητας και παράνομη κατακράτηση».

Σύμφωνα με την καταγγελία, «μετά από υποδείξεις στις οποίες προέβη η κτηνίατρος κατά τη διενέργεια του ελέγχου προς τους ιδιοκτήτες εκείνοι την εξύβρισαν, την απείλησαν με σωματική βία και εν τέλει την κλείδωσαν επί ώρα σε ένα γραφείο της επιχείρησης!!! Αφού μετά από ώρα πείστηκαν να την αφήσουν να αποχωρήσει από τον χώρο των σφαγείων, την ακολούθησαν στον χώρο της υπηρεσίας της, όπου συνέχισαν να την εξυβρίζουν ενώπιον του προϊσταμένου της Διεύθυνσης! Όπως είναι ευνόητο, κατόπιν αυτών, ο έλεγχος δεν ολοκληρώθηκε».

Τα συμβάντα έχουν καταγραφτεί με κάθε λεπτομέρεια και στην έκθεση ελέγχου αλλά και στην αίτηση της κτηνιάτρου στις 11 Σεπτεμβρίου προς τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου η υπηρεσία να προβεί σε μηνυτήρια αναφορά.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία το περιστατικό δεν ήταν το μοναδικό. Σε κοινή δήλωση – αναφορά που υπογράφουν κρεοσκόποι κτηνίατροι της διεύθυνσης, επισημαίνουν ότι «έχουν κατ’ επανάληψη συμβεί αντίστοιχα περιστατικά διαπληκτισμών μεταξύ διεύθυνσης των σφαγείων και υπαλλήλων – κτηνιάτρων και εκφοβισμού των τελευταίων και ζήτησαν από την υπηρεσία τη διασφάλιση της προστασίας της σωματικής και ψυχικής τους υγείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και της ομαλής εκτέλεσης των ελεγκτικών τους καθηκόντων. Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν έχει προβεί σε καμία σχετική ενέργεια».

«Έχουμε τη γνώμη ότι θα ήταν καίριο σφάλμα αν το περιστατικό της 10.09.2018 στον Βόλο αντιμετωπιστεί από τους αρμοδίους φορείς ως μεμονωμένο. Τουναντίον είναι προφανές ότι αποτελεί μια προβολή της παθογένειας στον ευαίσθητο χώρο της κτηνιατρικής δημόσιας υγείας, αλλά και της δημόσιας διοίκησης. Η συμπεριφορά κατά της συναδέλφου (δυστυχώς όχι πρωτοφανής), εκτός από παράνομη, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την παρακώλυση των ελέγχων, την υπονόμευση της δημόσιας υγείας και την υποτίμηση των κτηνιάτρων τόσο ως επιστημόνων όσο και ως δημοσίων λειτουργών και ως εκ τούτου προσβάλλει τη δημόσια υπηρεσία, την πολιτεία και όλους μας ως πολίτες.

Είναι ευνόητο ότι ο κάθε μεμονωμένος υπάλληλος είναι περισσότερο ευάλωτος σε προσπάθειες εκφοβισμού του, ενώ αν έχει την προστασία της υπηρεσίας, ήτοι της ευνομούμενης πολιτείας, θα δύναται να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά του και να προστατεύει τη δημόσια υγεία.

Ως αρμόδιος επιστημονικός φορέας ζητούμε να προβείτε άμεσα σε κάθε νόμιμη και επιβαλλόμενη από το υπηρεσιακό σας καθήκον ενέργεια, προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, να προστατευτεί το κύρος των κτηνιάτρων συναδέλφων ως επιστημόνων και δημοσίων λειτουργών, να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία», αναφέρει στην επιστολή που υπογράφουν η πρόεδρος Αθηνά Τραχήλη και ο γ.γ. του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αγγελος Σαντοριναίος.

«Συγκρούσεις υπάρχουν, αλλά όχι κι έτσι…»

Κληθείς να σχολιάσει την καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, διέψευσε τα περί απειλών και παρακράτησης κτηνιάτρου. «Συγκρούσεις υπάρχουν, αλλά όχι κι έτσι… Αυτά δεν ισχύουν», είπε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Καρελάς, ο οποίος απέδωσε την ένταση στην έλλειψη κτηνιάτρων στον νομό με αποτέλεσμα να μη γίνονται σφαγές και να κινδυνεύει με λουκέτο η επιχείρησή του.

«Αυτή τη στιγμή στον νομό Μαγνησίας από τους πέντε κτηνιάτρους, έχουν απομείνει μόνο δύο. Στον νομό υπάρχουν συνολικά τρία σφαγεία. Πού να πρωτοπάνε οι δύο κτηνίατροι που είναι υποχρεωτικό εκ του Νόμου να παραβρίσκονται μπροστά στις σφαγές; Η δική μου επιχείρηση έχει φθάσει να λειτουργεί μόλις τρεις φορές την εβδομάδα και παρά τις διαμαρτυρίες μου κανείς δεν δίνει λύση. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα όλη η κτηνοτροφία. Επηρεάζονται και οι κτηνοτρόφοι που ταλαιπωρούνται μαζί με τα ζώα τους και ο δικός μου κύκλος εργασιών. Πώς θα μπορέσω να κλείσω συμφωνίες όταν δεν μπορώ να λειτουργήσω απρόσκοπτα; Σε αυτό το πλαίσιο, σίγουρα υπάρχουν συγκρούσεις και φωνές, αλλά όχι απειλές», σημείωσε ο κ. Καρελάς.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου