ΤΟΠΙΚΑ

Διάλειμμα σε ζώνες πάνω σε κουκίδες στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου

διάλειμμα-σε-ζώνες-πάνω-σε-κουκίδες-στ-74862

Αντιμέτωποι με νέα πραγματικότητα οι μαθητές, που επέστρεψαν χθες μετά από δύο μήνες καραντίνας – Στο 70% η συμμετοχή

Αντιμέτωποι με νέα πραγματικότητα ήρθαν χθες 3.500 μαθητές της Μαγνησίας, που επέστρεψαν στα σχολεία μετά από δύο και πλέον μήνες καραντίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 9ου Γυμνασίου Βόλου, όπου οι καθηγητές εργάστηκαν έως προχθές Κυριακή το απόγευμα για να διασφαλίσουν τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των μαθητών ακόμη και στα διαλείμματα. Το προαύλιο χωρίστηκε σε ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες προαυλίζεται το κάθε τμήμα του σχολείου, ενώ στους οριοθετημένους όρους, στους οποίους αναγράφεται το τμήμα, το δάπεδο έχει βαφτεί με κουκίδες στις οποίες στέκονται οι μαθητές τηρώντας τη μεταξύ τους αναγκαία απόσταση του ενάμιση μέτρου απ’ όλες τις πλευρές.

«Οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για τα μέτρα προστασίας της υγείας και ακόμη και στα διαλείμματα φροντίζουν να τα τηρούν επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης», ανέφερε η διευθύντρια του σχολείου, Νίκη Χατζηκυριάκου.

Χθες, στις αίθουσες επρόκειτο να επιστρέψουν οι μισοί και πλέον μαθητές, μετά το σπάσιμο των τμημάτων, των τριών τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή καταγράφηκε στα Γυμνάσια, όπου από τους 2.701 μαθητές, επέστρεψαν οι 1.924, ποσοστό συμμετοχής 71,23%. Η μεγαλύτερη συμμετοχή, 84,30%, αφορούσε στις ημιαστικές περιοχές και στο 69,82% κυμάνθηκε η συμμετοχή των μαθητών των Γυμνασίων από τις αστικές περιοχές.

Στα Λύκεια τον μέσο όρο συμμετοχής κατέβασαν οι μαθητές της γ’ τάξης, που αυτή την περίοδο απέχουν συνειδητά για την προετοιμασία τους ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων.

Συνολικά στα Λύκεια από τους 3.280 μαθητές που αναμένονταν, στις τάξεις προσήλθαν οι 1.668 με το ποσοστό συμμετοχής να διαμορφώνεται στο 50,85%. Και για τα ΓΕΛ επιβεβαιώθηκε ο κανόνας τη υψηλότερης συμμετοχής μαθητών από ημιαστικές περιοχές που ανήλθε σε 74,06% έναντι των μαθητών στις αστικές περιοχές που διαμορφώθηκε στο 50,71%. Τέλος στο 34,64% (282 από τους 814) ανήλθε το ποσοστό συμμετοχής των μαθητών των ΕΠΑΛ.

Με το «καλημέρα» νέα στάση εργασίας

Με το «καλημέρα» και την επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των δύο πρώτων τάξεων των Λυκείων στις αίθουσες, η ΕΛΜΕ (Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) Μαγνησίας προκηρύσσει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας και καλεί τους καθηγητές να συμμετάσχουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη μία σήμερα το μεσημέρι, στα γραφεία της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας.

Οι καθηγητές αντιδρούν στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος για όσους μαθητές δεν θα βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.

«Η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου, τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών κατέθεσε με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, αποφάσισε το άνοιγμα όλων των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών και ψήφισε αιφνιδιαστικά εκπρόθεσμη τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία», αναφέρει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στη Δευτεροβάθμια απευθύνει και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών όπως και ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου