ΤΟΠΙΚΑ

Ναυαγοσώστης φύλακας- άγγελος για ηλικιωμένη που κινδύνευσε στον Αναυρο

ναυαγοσώστης-φύλακας-άγγελος-για-ηλι-748294

Η παρατηρητικότητα του ναυαγοσώστη απέτρεψε τα χειρότερα χθες το πρωί, στην ακτή του Αναύρου, όπου μία ηλικιωμένη παρά λίγο να πνιγεί.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 10:30 το πρωί, στην παραλία του Αναύρου, όπου η 75χρονη γυναίκα συνηθίζει να πηγαίνει κάθε πρωί και να κάνει το μπάνιο της στη θάλασσα.

Ενώ κολυμπούσε σχεδόν στα 15 μέτρα από την ακτή, λίγο έλειψε να συμβεί το μοιραίο. Ο ναυαγοσώστης, Σπύρος Αναστασόπουλος, που εκείνη την ώρα βρισκόταν στον πύργο του, παρατήρησε ότι η ηλικιωμένη δεν κολυμπούσε κανονικά. Εκανε ακανόνιστες κινήσεις με το ένα της χέρι και πάσχιζε να βγει προς την ακτή.

Δεν δίστασε. Πήρε το σωσίβιό του, κολύμπησε, προσέγγισε την ηλικιωμένη η οποία πρέπει στο μεταξύ να είχε πιει πολύ νερό.

Λιπόθυμη την έβγαλε στην ακτή ο ναυασοσώστης που στο μεσοδιάστημα είχε ειδοποιήσει το σκάφος της Lifeguard Βόλος και το ΕΚΑΒ. Της έκανε ΚΑΡΠΑ (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση) και η 75χρονη συνήλθε αμέσως.

Μεταφέρθηκε με ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις. Στην ακτή επικράτησε αναστάτωση, οι λουόμενοι όμως ανακουφίστηκαν όταν είδαν την ηλικιωμένη να ανακτά τις αισθήσεις της μετά τη βοήθεια που της προσέφερε ο ναυαγοσώστης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Lifeguard Βόλος, Λάμπρο Λιάρο, από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου, ναυαγοσώστες στις ακτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τουλάχιστον πέντε σοβαρά περιστατικά με λουόμενους σε πολυσύχναστες ακτές της περιοχής, που αφορούν κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Ωστόσο καθημερινή είναι η «μάχη» που δίνεται στις πολυσύχναστες ακτές του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, όταν στη θάλασσα επικρατούν μποφόρ. Παρά τις απαγορευτικές σημαίες για κολύμβηση που αναρτούν στις ακτές, λουόμενοι, κυρίως νεαροί, δεν σέβονται τις συστάσεις, αψηφούν τους κινδύνους και μπαίνουν στη θάλασσα. Σε πολλές περιπτώσεις κουράζονται από την «πάλη» με τα κύματα και δεν μπορούν να βγουν στην ακτή με αποτέλεσμα να χρειάζεται επέμβαση ναυαγοσώστη. «Τα περιστατικά όταν έχει κύμα είναι σχεδόν καθημερινά. Οι λουόμενοι θα πρέπει να «διαβάζει» τις σημαίες που αναρτά ο ναυαγοσώστης και κυρίως να τις σέβεται για τη δική του προστασία», σημειώνει ο κ. Λιάρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου