ΤΟΠΙΚΑ

Δέντρα σαν… χιονισμένα στις γειτονιές του Βόλου

δέντρα-σαν-χιονισμένα-στις-γειτονιέ-747929

Σαν… χιονισμένα τα δέντρα που συνθέτουν το αστικό πράσινο. Κυρίως νεραντζιές στις γειτονιές του Βόλου έχουν προσβληθεί από βαμβακάδα και εμφανίζουν λευκές ίνες που μοιάζουν με βαμβάκι.

Η βαμβακάδα προκαλεί σημαντικές ζημιές στα φυτά καθώς απομυζεί τους φυτικούς ιστούς από όλα τα μέρη του φυτού. Συγχρόνως παράγει πλούσια μελιτώδη εκκρίματα που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς με αποτέλεσμα να μειώνεται η φωτοσυνθετική ικανότητα του φυτού. Σε περιπτώσεις σημαντικής προσβολής από βαμβακάδα, το φυτό φαίνεται αρκετά καχεκτικό και εμφανίζει σημάδια ξήρανσης. Η βαμβακάδα ευνοείται από συνθήκες υψηλής υγρασίας, σχετικά υψηλών θερμοκρασιών και κακού αερισμού των φυτών.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο τους τελευταίους μήνες και αξιοσημείωτο για τις νεραντζιές που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε πεζοδρόμιο της πόλης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου του Δήμου Βόλου, Απόστολο Μαλαματίνη πρόκειται για ένα έντομο που προσβάλλει κυρίως τα ξινά, ξεκινά από τις νεραντζιές και επεκτείνεται και σε άλλα δέντρα και φυτά.

«Το πρόβλημα που εμφανίζεται αυτή την περίοδο καθώς ευνοούν οι κλιματικές συνθήκες, υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, ήταν κάποτε πιο έντονο. Πλέον με τα συχνά κλαδέματα που κάνουμε στο αστικό πράσινο το αντιμετωπίζουμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό», αναφέρει ο κ. Μαλαματίνης.

Ο ίδιος πάντως και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από γεωπόνους της Υπηρεσίας Πρασίνου, θεωρεί ότι φέτος το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο όσο άλλες χρονιές. «Το παρακολουθούμε. Αν υπάρξει έξαρση θα παρέμβουμε με ψεκασμούς με ειδικό οικολογικό σκεύασμα. Προς το παρόν πάντως επιχειρούμε να το αντιμετωπίσουμε με τα συχνά κλαδέματα», αναφέρει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου