ΤΟΠΙΚΑ

Στο «σφυρί» ιστορία αιώνων. Τα 447 στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου

στο-σφυρί-ιστορία-αιώνων-τα-447-στην-πε-747781

«Βόμβα» για τη Μαγνησία και την περιοχή της Νέας Αγχιάλου ειδικότερα είναι η αποκάλυψη ότι τα 447 περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, από τα 450 που βγαίνουν στο «σφυρί» στη Μαγνησία, βρίσκονται στη δημοτική ενότητα Νέας Αγχιάλου, υποθηκεύοντας και εκχωρώντας στα χέρια των δανειστών μια ιστορία αιώνων.

Τα παραπάνω στοιχεία περιέχονται στην έγγραφη ερώτηση που έθεσε χθες ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Γιαλαμάς υπόψη του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση.

Μετά το χθεσινό δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, που κατέγραψε την έντονη ανησυχία των αρχαιολόγων για το περιεχόμενο της κωδικοποιημένης λίστας – μυστήριο, με τα 10.119 ακίνητα του δημοσίου που εκχωρούνται για 99 χρόνια, στο λεγόμενο Υπερταμείο, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους, συνεχίζεται ο πανελλήνιος σάλος και οι σφοδρές αντιδράσεις που προέρχονται από θεσμικούς φορείς, αρχαιολόγους, αλλά και πολίτες.

Αρχαιολογικοί κύκλοι της Μαγνησίας αναφέρουν, εξάλλου, ότι υπάρχουν τεράστιες απαλλοτριωμένες εκτάσεις στον περιοχή της Νέας Αγχιάλου, αλλά δεν ανήκουν μόνο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και σε άλλους φορείς και Υπουργεία. Οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για τον αριθμό και το είδος των ακινήτων του δημοσίου, που βρίσκονται στη μυστηριώδη λίστα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, που συνυπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Γιαλαμάς και Στέλιος Αναστασόπουλος και έχει στη διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ: «Ανάμεσα στα 10.119 ακίνητα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ανήκουν εξακόσια τριάντα έξι (636) ως εξής:

Εκατό πενήντα επτά (157) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. ( Στον Δήμο Λάρισας 119).

Τετρακόσια πενήντα (450) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. (Στη Δημοτική Ενότητα Ν. Αγχιάλου 447).

Είκοσι (20) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. (Στον Δήμο Τρικάλων 15).

Εννέα (9) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. (Στον Δήμο Καρδίτσας 9)».

Στην ερώτηση που τίθεται υπόψη της Περιφερειακής Αρχής, προκειμένου να συζητηθεί στην συνεδρίαση της επόμενης Παρασκευής, τίθενται τα ερωτήματα: Αν γνωρίζει η Περιφερειακή Αρχή ποια είναι τα ακίνητά της που μεταφέρονται στο Υπερταμείο και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη διασφάλιση της κυριότητας κτιρίων – συμβόλων της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Επίσης ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν «ώστε να ενημερωθούν οι Δημοτικές Αρχές και οι τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας».

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον περιφερειακό σύμβουλο του «Δρόμου ανατροπής για τη Θεσσαλία», Δημήτρη Γιαλαμά, ο οποίος επεσήμανε ότι «τα 10.119 ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης και των λοιπών τους στοιχείων και κατά συνέπεια δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι».

Ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός ότι για 100 χρόνια η περιουσία του ελληνικού κράτους περνά στα χέρια του Υπερταμείου, που ελέγχεται από τους δανειστές» και τόνισε ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγο να υποθηκευθεί η δημόσια περιουσία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου