ΤΟΠΙΚΑ

Αντίθετοι με τα e-shop φαρμακεία

αντίθετοι-με-τα-e-shop-φαρμακεία-747718

Οι φαρμακοποιοί προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση του τζίρου – Ανεργία στους φαρμακοϋπαλλήλους

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, αύριο Δευτέρα, η οποία μεταξύ άλλων θα συζητήσει την τροπολογία για τα e-shop φαρμακεία βρίσκεται ο φαρμακευτικός κλάδος. Η αγορά φαρμάκων μέσω του διαδικτύου βρίσκει κάθε αντίθετους τους φαρμακοποιούς. Στον 6ο χρόνο της οικονομικής κρίσης τα φαρμακεία μετρούν 80% πτώση στο τζίρο τους. Οι δε υπάλληλοι φαρμακείων και φαρμακαποθηκών βλέπουν την ανεργία να αγγίζει το 40% του κλάδου τα τρία τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Ματσιόλης, υπογραμμίζει ότι η είσοδος της αγοράς – πώλησης του φαρμάκου μέσω internet καταργεί την ασφάλεια στην εκτέλεση των συνταγών και τη διακίνηση των φαρμάκων, όπως ακριβώς έχει καταγγείλει ότι συμβαίνει και με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, που πωλούνται από τα ράφια των Σούπερ Μάρκετ.

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έκανε παρέμβαση στη Βουλή για να μην ψηφιστεί η τροπολογία, η οποία αποδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το φάρμακο σαν ένα εμπορικό είδος και μόνο» είπε ο κ. Ματσιόλης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι «η εκτέλεση των συνταγών από τα φαρμακεία έχει την επίβλεψη του φαρμακοποιού. Μέσω του internet ο έλεγχος δεν διασφαλίζεται γεγονός που θα αποβεί εις βάρος της υγείας των πολιτών».

Η ηλεκτρονική πώληση των φαρμάκων εκτιμάται ότι θα χτυπήσει το τζίρο των φαρμακείων σε μια πολλή δύσκολη χρονική στιγμή για το χώρο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου υπογραμμίζει ότι μειώθηκε κατά 80% πηγαίνοντας πίσω τον κλάδο τέσσερα χρόνια. «Κινείται στα επίπεδα του 2000. Τότε λειτουργούσαν πανελλαδικά 8.000 φαρμακεία, ενώ σήμερα 12.000» συμπλήρωσε.

Απώλεια θέσεων εργασίας

Η μείωση των θέσεων εργασίας λόγω κρίσης ήταν αναπόφευκτο κακό. Η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοϋπαλλήλων, Νάντια Ανδρώνη, σημειώνει ότι πλέον τηρούνται ατομικές συμβάσεις εργασίες οι περισσότερες με 4ωρη – 5ωρη απασχόληση.

Ο Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων μετρά 100 μέλη. «Η ανεργία έχει αγγίξει το 40%. Το 15% των φαρμακοϋπαλλήλων απολύθηκε το 2014» συμπλήρωσε.

Οι φαρμακοϋπάλληλοι και οι τεχνικοί φαρμάκων βλέπουν μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά τους. Η κ. Ανδρώνη σημειώνει ότι οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί δραματικά. «Αν και δεν μπορεί να υπάρξει σαφής εικόνα καθώς η κάθε σύμβαση είναι ατομική ωστόσο εκτιμάται ότι οι υπάλληλοι είδαν τα οικονομικά τους να μειώνονται τουλάχιστον κατά 50%» συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου