ΤΟΠΙΚΑ

Πόλεμος εμπόρων για τις Κυριακές

πόλεμος-εμπόρων-για-τις-κυριακές-74738

Κάθετα αντίθετος είναι ο εμπορικός κόσμος του Βόλου με τη λειτουργία των καταστημάτων τους επτά Κυριακές το χρόνο, που θέτει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στα μικρά καταστήματα κάτω των 250 τετραγωνικών μέτρων να παραμένουν ανοιχτά ακόμη και όλες τις Κυριακές του χρόνου. Όπως εκτιμούν οι άνθρωποι της αγοράς, με το συγκεκριμένο μέτρο επιδιώκεται ο αφανισμός των μικρών επιχειρήσεων, που ήδη περνούν δύσκολες ώρες, και η γιγάντωση των πολυκαταστημάτων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Μπορεί το συγκεκριμένο μέτρο να δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους περισσότερες ημέρες μέσα στο χρόνο, ωστόσο οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι οι μικρομεσαίοι δεν θα αντέξουν ένα τέτοιο μέτρο, ενώ αντίθετα θα ευνοηθούν οι μεγάλες αλυσίδες.

Μέχρι τώρα τα καταστήματα βάσει νόμου λειτουργούσαν μόνο μια Κυριακή πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους. Φέτος τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, ωστόσο άγνωστο παραμένει ακόμη τι θα συμβεί με την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου που συμπίπτει με την προπαραμονή Πρωτοχρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση όμως για τις επτά Κυριακές… δεν γίνεται λόγος. Ενδεικτική είναι η αντίδραση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κώστα Τσέλιου, που όταν ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επεσήμανε: «Το υπουργείο μέσω της συγκεκριμένης νομοθεσίας επιδιώκει τον αφανισμό των επιχειρήσεων. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αυξηθούν σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα, με πολλούς καταστηματάρχες να οδηγούνται σε πλήρη αδυναμία πληρωμών».
Μέχρι τώρα οι έμποροι από την ενημέρωση που έχουν γνωρίζουν ότι τα καταστήματα στην εμπορική αγορά του Βόλου θα παραμείνουν ανοιχτά την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στη λειτουργία της εμπορικής αγοράς την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, ο κ. Τσέλιος επιβεβαιώνει ότι ακόμη το τοπίο είναι θολό, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα λάβει το αρμόδιο υπουργείο.

Κάθετα αντίθετοι όμως με τη λειτουργία της αγοράς επτά Κυριακές το χρόνο είναι και οι εμποροϋπάλληλοι στη Μαγνησία. «Είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο. Θεωρούμε ότι είναι ένα σχέδιο που ευνοεί τα πολυκαταστήματα, που προκαλεί ζημιά στις μικρές επιχειρήσεις. Μπορεί σε μεγαλύτερες πόλεις να υπάρχει επιτυχία στο Βόλο, όμως θα εξοντωθεί η εμπορική αγορά» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Κάιρας.
Πάντως δεν λείπουν και αυτοί που προβλέπουν ότι, εάν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, τότε θα προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό ακόμη και μεταξύ μικρομεσαίων καταστηματαρχών, κάποιοι από τους οποίους ίσως θελήσουν να μείνουν ανοιχτοί και τις Κυριακές…

Κατά και το Π.Α.ΜΕ

Από την πλευρά του το Π.Α.ΜΕ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα καταγγέλλει το αρμόδιο υπουργείο και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Με προκλητικό τρόπο η τρικομματική κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει πίσω ό,τι δεν πρόλαβε να αφήσει όρθιο η προηγούμενη επέλαση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε: Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, νομοθετική κατοχύρωσή της. Ωράριο εθνικό, υποχρεωτικό για όλους. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο κ.α.».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου