ΤΟΠΙΚΑ

Διευκρινήσεις Σωκράτη Σαβελίδη για την ονοματοδοσία του κτηρίου της Δευτεροβάθμιας

διευκρινήσεις-σωκράτη-σαβελίδη-για-τ-747262

Απάντηση στην αντίδραση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου για την ονοματοδοσία του πύργου του συγκροτήματος Μουρτζούκου, όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σε κτίριο «Ανθιμος Γαζής», δίνει ο τέως διευθυντής Δευτεροβάθμιας Σωκράτης Σαβελίδης με ανοικτή επιστολή του.

Υπενθυμίζεται ότι, η απόφαση που υπογράφηκε μία ημέρα πριν την αλλαγή σκυτάλης στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας χαρακτηρίζεται ως βιαστική σε ανοιχτή επιστολή του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών, ο οποίος υποστηρίζει ότι η απάλειψη του ονόματος Μουρτζούκου στερεί από την πόλη τη μοναδική αναφορά που υπάρχει για ένα εργοστάσιο το οποίο στήριξε την ανάπτυξη του Βόλου και εκατοντάδες οικογένειες.

Ο κ. Σαβελίδης απαντά με την ανοικτή επιστολή του ότι η ονοματοδοσία αφορά μόνο στον πύργο και όχι σε όλο το συγκρότημα Μουρτζούκου.

Αναλυτικά η ανοικτή επιστολή του κ. Σαβελίδη:

“Ανοιχτή επιστολή – απάντηση

Προς τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Μαρσέλ Σολομών

Αξιότιμε Πρόεδρε

Σε απάντηση της επιστολή σας αναφορικά στην ονοματοδοσία του κτηρίου διοίκησης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σας ενημερώνω ότι με την από 8455/29-07-2020 απόφασή μου, ως κτήριο «Άνθιμος Γαζής» ονοματοδοτήθηκε το κτήριο –ο «πύργος»- διοίκησης της ΔΔΕ Μαγνησίας ΚΑΙ ΟΧΙ το διατηρητέο παρακείμενο τμήμα του εργοστασίου Μουρτζούκου, ούτε κάποιο από τα παρακείμενα Σχολεία του ομώνυμου συγκροτήματος, ούτε φυσικά και ολόκληρο το σχολικό συγκρότημα. Κάθε τι διαφορετικό είναι αποτέλεσμα παρανόησης.

Αξιότιμε Πρόεδρε της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου

Κατ αρχάς σας ευχαριστώ θερμά για τις εκφράσεις συμπάθειας και επαίνων προς το άτομό μου και τις πράξεις μου αλλά όπως πολλές φορές, σε κατ ιδίαν συζητήσεις, σας είχα διαβεβαιώσει έτσι και τώρα σας διαβεβαιώνω ότι το έργο το οποίο μου αποδίδετε ήταν απλώς η επιτέλεση του καθήκοντος ενός Εκπαιδευτικού- Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τίποτα περισσότερο.

Σχετικά με το θέμα της ανοιχτής επιστολής σας το οποίο αφορά στην ονοματοδοσία του πύργου Διοίκησης της ΔΔΕ Μαγνησίας σας ενημερώνω ότι τα διαλαμβανόμενα σ αυτή είναι απολύτως σεβαστά και σπουδαία καθόσον κάθε άνθρωπος ο οποίος διακατέχεται ακόμη και από ελάχιστα ψήγματα ανθρωπισμού, παιδείας και πολιτισμού θα συμφωνούσε ότι «πρέπει να τιμάται η ιστορία και η προσφορά όλων στην πόλη και την περιοχή μας» όπως ιδιαίτερα εύστοχα τονίζετε.

Όμως, εδώ πρόκειται για μία παρανόηση η οποία μάλλον οφείλεται σε δημοσιογραφική υπερβολή η οποία, με τη σειρά της, οφείλεται σε μη προσεκτική ανάγνωση της απόφασης μου. Στην απόφασή μου τονίζεται ΄-ακόμη και με ακριβή αναφορά στο εμβαδόν του ονοματοδοτούμενου κτηρίου- ότι η ονοματοδοσία αφορά στον «πύργο» διοίκησης της ΔΔΕ Μαγνησίας και σε καμία περίπτωση δεν αφορά στα υπόλοιπα κτήρια, ούτε στα σχολεία ούτε βεβαίως και στο παρακείμενο κτήριο του εργοστασίου Μουρτζούκου το οποίο κρίθηκε διατηρητέο με την ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1769/2878/27-11-1995 (ΦΕΚ 68Β/1996). Σημειώνω ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση αναφέρει ότι «Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το παλαιό τμήμα του εργοστασίου Μουρτζούκου, ιδιοκτησίας Δημοσίου…». Ο «πύργος» της ΔΔΕ δεν αποτελεί τμήμα του εν λόγω εργοστασίου αλλά πολύ νεώτερη κατασκευή του 1989 και τελεί σε αμφίβολο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Επισημαίνουμε ότι για να ονομαστεί ένα Σχολείο (όχι ένα κτήριο διοίκησης) απαιτείται υπουργική απόφαση βασισμένη σε εισήγηση της σχολικής κοινότητας και στη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου στον οποίο και ανήκει η κτηριακή δομή. Για τα κτήρια τα οποία δεν είναι Σχολεία η ονοματοδοσία αποτελεί θέμα του ιδιοκτήτη (του Δήμου, του ιδιώτη κλπ).

Ακόμη σημειώνουμε ότι η εν λόγω απόφασή μας συνάδει απολύτως με την πρότασή σας «να προκριθούν λύσεις, ώστε να εξυπηρετηθεί δεόντως η ιστορική μνήμη, χωρίς εκπτώσεις», αφού δόθηκε το όνομα του Ανθίμου Γαζή σε παρακείμενο κτήριο του κτηρίου Μουρτζούκου, δηλαδή στον πύργο της ΔΔΕ Μαγνησίας.

Πάντως, με δεδομένο το ότι δεν είναι εις γνώση μας επίσημη ονοματοδοσία του τμήματος του εργοστασίου Μουρτζούκου, θα προτείναμε τις ενέργειές σας ώστε το διατηρητέο κτήριο να ονομαστεί και επίσημα «Κτήριο Μουρτζούκου» -και γιατί όχι- να πραγματοποιηθούν δύο ταυτόχρονες επίσημες τελετές ονοματοδοσίας και των δύο κτηρίων.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ ότι η εν λόγω επιστολή σας σας χαρακτηρίζει ως ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο το οποίο υποστηρίζει τις αρχές, τις παραδόσεις και την ιστορία της κοινότητας του, σεβόμενο τις αρχές και τις παραδόσεις ολόκληρης της κοινωνίας. Η επιστολή σας βρίθει ευγένειας και σεβασμού στις αντιλήψεις του άλλου και ταυτόχρονα υπερασπίζεται με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη και το δικαίωμα στην ηθική και πνευματική διαμόρφωση.

Αυτά κύριε Πρόεδρε, κατ εμάς τους εκπαιδευτικούς χαρακτηρίζουν ένα πολιτιστικό ηγέτη και μ αυτό τον ηγέτη θα θέλαμε να συνεχίσουμε την συνεργασία μας για την ανάπτυξη του πολιτισμού και του ανθρωπισμού στην περιοχή μας”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου