ΤΟΠΙΚΑ

Θέμα πολεοδομίας η επιχωμάτωση οικοπέδου

θέμα-πολεοδομίας-η-επιχωμάτωση-οικοπ-74701

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας απαντάει στην «Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία»

Στην Πολεοδομία παραπέμπει στην ουσία με την απάντησή της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας για την καταγγελία της οργάνωσης περί επιχωμάτωσης οικοπέδου κοντά στον Αναυρο όπου πραγματοποιήθηκαν εργασίες απόληψης φερτών υλών.

Η οργάνωση στην τελευταία ανακοίνωσή της κατήγγειλε τη Διεύθυνση Τεχνικών έργων της Π.Ε. Μαγνησίας για πλημμελή έλεγχο του έργου καθαρισμού της κοίτης του Αναύρου, προκαλώντας την αντίδραση της κας Κολυνδρίνη, η οποία επαναλαμβάνει, αυτά που απάντησε και η υπηρεσία στην Περιβαλλοντική ότι δηλαδή τα υλικά από τον καθαρισμό του χειμάρρου, μεταφέρθηκαν σύμφωνα με τη μελέτη στο ΧΥΤΑ Βόλου και δεν διασκορπίστηκαν σε παρόχθιες ιδιοκτησίες.

Συγκεκριμένα, «σχετικά με την καταγγελία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας για απόθεση φερτών υλικών από τον Αναυρο σε παρακείμενο οικόπεδο ιδιώτη, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε τα εξής: «Από τη στιγμή που έλαβα γνώση της καταγγελίας της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας έδωσα εντολή στην αρμόδια Υπηρεσία (Δ/νση Τεχνικών Εργων των ΠΕΜΣ) να μεταβεί επί τόπου στο υποδεικνυόμενο σημείο για αυτοψία.

Ο επί τόπου έλεγχος κατέδειξε ότι ουδεμία σχέση υπήρχε μεταξύ των εργασιών καθαρισμού που εκτελέστηκαν από τις Υπηρεσίες μας και της επιχωμάτωσης σε παρακείμενο οικόπεδο.

Να τονισθεί ακόμη ότι η καταγγελία έγινε στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ ο ανάδοχος του έργου είχε ολοκληρώσει τις εργασίες καθαρισμού στον Αναυρο πριν το τέλος μηνός Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια δε της εκτέλεσης του έργου, το οποίο επιβλέπεται από υπαλλήλους της Υπηρεσίας μας, δεν υπήρξε κανένα φαινόμενο επιχωμάτωσης πλησίον του σημείου των εκτελούμενων εργασιών, ούτε κάποια σχετική αναφορά από περίοικους στην Υπηρεσία μας.

Ενημερώσαμε την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας ότι καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία για το ζήτημα αυτό είναι η Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Βόλου στην οποία θα μπορούσε να απευθυνθεί.

Οι ενέργειές μας ήταν άμεσες, μακράν του στρουθοκαμηλισμού για τον οποίον κατηγορούμαστε, κι εντός των αρμοδιοτήτων μας. Προκαλεί δε έκπληξη που η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας δεν γνώριζε ποια είναι η αρμόδια Υπηρεσία όπου θα μπορούσε απευθείας, κι ως εκ τούτου πιο αποτελεσματικά, να υποβάλλει καταγγελία που αφορά ενέργεια πολεοδομικής φύσεως.

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο κανενός, οι δε εργασίες καθαρισμού υδατορεμάτων που διενεργούμε σε χείμαρρους (Αναυρο, Κραυσίδωνα κ.α.) σέβονται πάντα τα όσα προβλέπονται από την περιβαλλοντική νομοθεσία και είναι προς ωφελεία του πολίτη και του περιβάλλοντος».

Η κα Κολυνδρίνη, πρόσθεσε ότι η αδειοδότηση και ο έλεγχος επιχωματώσεων σε ιδιόκτητους χώρους, εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πολεοδομίας του δήμου Βόλου, στην οποία μπορεί να απευθυνθεί όποιος θέλει να εκδώσει σχετική άδεια ή να υποβάλει καταγγελία για παράνομη επιχωμάτωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου