ΤΟΠΙΚΑ

Αναμένεται έκρηξη αιτημάτων για ΚΕΑ στον Δήμο Βόλου

αναμένεται-έκρηξη-αιτημάτων-για-κεα-σ-746667

Ενεργοποιούνται περιφερειακά σημεία για την εξυπηρέτηση των δημοτών – Οι συνέπειες της πανδημίας εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν κύμα αιτήσεων

Εκρηξη αιτημάτων πολιτών για να λάβουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αλλά και στεγαστικό επίδομα αναμένουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου. Ηδη στον Δήμο Βόλου οι δικαιούχοι του ΚΕΑ, πολίτες δηλαδή με εισοδήματα μικρότερα από 2.400 ευρώ τον χρόνο, που ζουν σε καθεστώς φτώχειας ανέρχονται σε 7.000 περίπου. Ο αριθμός τους αναμένεται να εκτοξευτεί, καθώς όπως υποστηρίζεται η τρέχουσα τουριστική περίοδος αφήνει πίσω της εργαζόμενους αλλά και επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης που δεν κατάφεραν να εργαστούν και εκτιμάται ότι από Σεπτέμβριο θα σπεύσουν μαζικά για να διεκδικήσουν επιδόματα στήριξης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ηδη οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου άρχισαν να προετοιμάζονται για την υποδοχή του «κύματος» πολιτών που αναμένεται να σπεύσουν μαζικά για να διεκδικήσουν την ένταξή τους σε προγράμματα οικονομικής ενίσχυσής τους, όπως είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και το στεγαστικό επίδομα.

Εκτιμάται δε ότι ο αριθμός των αιτούντων θα είναι πολύ υψηλός και δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν από το Κέντρο Κοινότητας που μέχρι και σήμερα σήκωνε το βάρος των περιστατικών ευπαθών ομάδων του τοπικού πληθυσμού.

Ηδη σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των δικαιούχων ΚΕΑ και στεγαστικού επιδόματος είναι αυξημένος κατά περίπου 1.000 άτομα. Από τους 6.000 δημότες πέρυσι, φέτος ο αριθμός τους ανέρχεται στους 7.000 και από Σεπτέμβριο αναμένεται και νέο κύμα αιτήσεων από όσους δεν κατάφεραν να εργαστούν μέσα στο καλοκαίρι σε τουριστικά πόστα.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση δημάρχου Βόλου, που αναρτήθηκε στο Διαύγεια, ενεργοποιούνται περιφερειακά σημεία στα οποία θα μπορούν οι δημότες να απευθύνονται για να καταθέτουν αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να ενταχθούν στις λίστες των δικαιούχων ΚΕΑ και στεγαστικού επιδόματος.

Συγκεκριμένα περιφερειακά σημεία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για την υποδοχή των πολιτών, δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων.

Τα περιφερειακά σημεία είναι: «Βοήθεια στο Σπίτι» Νέας Ιωνίας, Αισωνίας (Διμήνι), Αλυκών (Κοινωνικό Κέντρο Αλυκών), Αγριάς-Λεχωνίων, Ν. Αγχιάλου, Δράκειας, Πορταριάς και Ν. Δημητριάδος. Τα περιφερειακά σημεία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» υποδέχονται το κοινό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες κάθε φορά.
Επίσης ενεργοποιείται στο κτίριο Στρεφτάρη σημείο υποδοχής πολιτών για την εξυπηρέτηση σε θέματα ΚΕΑ και επιδόματος στέγασης.

Επιπλέον, ενισχύεται η υποδοχή του κεντρικού κτιρίου (πρώην Υγειονομικό), όπου στεγάζονται οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου με υπάλληλο του τμήματος ΚΑΠΗ της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, ΚΑΠΗ και Δημόσιας Υγείας για όσο διάστημα τα ΚΑΠΗ παραμένουν κλειστά λόγω κορονοϊού.

Όλα τα στελέχη που στεγάζονται στο κεντρικό κτίριο των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου (πρώην Υγειονομικό), τόσο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, ΚΑΠΗ και Δημόσιας Υγείας, όσο και των στελεχών του Κέντρου Κοινότητας της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, οφείλουν να έχουν κωδικούς πρόσβασης για τα διάφορα προνοιακά επιδόματα, ώστε όταν απαιτείται, να μπορούν να εξυπηρετηθούν απρόσκοπτα οι πολίτες.

Σύμφωνα με την απόφαση του δημάρχου, σε εβδομαδιαία βάση με ευθύνη των προϊσταμένων στην υποδοχή θα υπάρχει κατάλογος με τα διαθέσιμα στελέχη για τα διάφορα προνοιακά επιδόματα, έτσι ώστε να μπορεί η υποδοχή να κατευθύνει τους πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Αυτό ισχύει και για τις δύο υπηρεσίες που λειτουργούν μαζί στο κεντρικό κτίριο. Επισημαίνεται η υποχρεωτική καταγραφή ωφελουμένων ΚΕΑ και άλλων επιδομάτων από όλους τους χειριστές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.kentrakoinotitas.gr.

Για την καλύτερη παρακολούθηση της διαδικασίας εξυπηρέτησης των πολιτών δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και για τυχόν βελτιώσεις στη διαδικασία, δεδομένων και των προβλημάτων που εντοπίστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ορίστηκε Επιτροπή Παρακολούθησης η οποία αποτελείται από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Βούλα Αναγνώστου και την πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Νατάσσα Μορφογιάννη, εκπρόσωπο του ΚΕΑ, τον γενικό διευθυντή και τους διευθυντές ΚΑΠΗ και Δημόσιας Υγείας. Η επιτροπή θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο και θα αξιολογεί την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου